ATLETIČARI GODINE

Blanka otpala, Bolt i Richards najbolji na svijetu

22.11.2009 u 18:52

Bionic
Reading

Blanka Vlašić bila je među nominiranima za laureat najbolje atletičarke protekle sezone, no nije prošla. Kraljicom 'kraljice sportova' proglašena je Sanya Richards, a kraljem očekivano Usain Bolt

Jamajčanin Usain Bolt i Amerikanka Sanya Richards proglašeni su najboljim atletičarima godine u izboru Međunarodne atletske federacije (IAAF).

U konkurenciji za ovu prestižnu nagradu bila je i hrvatska atletičarka Blanka Vlašić, međutim američka atletičarka je dobila više glasova. Amerikanac Clyde Hart je proglašen trenerom godine, dok je njemački novinar Gustav Schwenk dobio novinarsku nagradu. Priznanja najboljima na gala večeri u Monte Carlu predali su počasni predsjednik IAAF-a princ Albert II i predsjednik IAAF-a Lamine Diack.

Usain je nagradu za najboljeg atletičara godine dobio i prošle godine, dok je Sanya Richards bila najbolja i 2006. godine.

'Sretan sam i ponosan zbog ovog priznanja, iza mene je još jedna uspješna godina i nadam se da ću visoki nivo rezultata zadržati i u budućnosti', kazao je Bolt koji je ove godine osvojio zlatne medalje na 100 i 200 metara na SP-u u Berlinu, istrčavši pritom svjetske rekorde.

Sanya Richards je osvojila naslov svjetske prvakinje na 400 metara te u štafeti 4x400 metara. Pobijedila je na Svjetskom atletskom finalu u Solunu na 400 metara, a podijelila je Jackpot Zlatne lige. Slavila je na 10 od 11 natjecanja ove godine.