OSVRNUO SE I NA OSIJEK

Bjelica i u Turskoj prati HNL, a ova izjava o Hajduku mogla bi izazvati 'potres'

15.09.2023 u 10:58

Bionic
Reading

Ime nogometnog trenera Nenada Bjelice kod mnogih navijača Dinama, potom i Osijeka, izazove emociju. Uvijek je bio konkretan, rekao sve što misli, a s oba je kluba ostvarivao rezultate i veće od očekivanih. Tako je s Modrima nakon skoro 50 godina dočekao tzv. europsko proljeće, dok je Osijek vodio do naslova vice-prvaka, jedinog u klupskoj povijesti

No, Nenada Bjelice od travnja ove godine gledamo na klupi Trabzonspora, kluba koji se može pohvaliti sa sedam osvojenih naslova turskog prvaka. Posljednjeg je uzeo u sezoni 2021/22.

Proljetos kada je Bjelica preuzeo klub, Trabzonspor je bio u problemima, a na početku ove sezone, u četiri kola ima dvije pobjede i dva poraza.

Kako je rekao u razgovoru za Germanijak.hr, po gradu, smještenom uz Crno more, ne šeće previše, jer ga navijači prepoznaju, pa izgubi puno vremena dok ne odradi fotografiranja, podijeli autograme.

I zato najviše vremena provodi u klupskim prostorijama.

U mnoštvu odgovora, iz intervjua kojeg je dao za Germanijak, izdvojili smo pitanja o Dinamu, raspletu u prvenstvu, odnosno može li Hajduk do naslova, te 'repovima' koji se vuku nakon njegova odlaska iz Osijeka.

'Gledam sve. Mislim da će ovo biti dosta neizvjesno prvenstvo. Hajduk je s dva kupa i dva druga mjesta pokazao zrelu kandidaturu. Dobro su se pojačali a odlazak Livakovića, Šutala i Ivanušeca će se odraziti na igri Dinama. Mora se odraziti jer je riječ o tri standardna reprezentativca i to bi i snažniji klub od Dinama teško mogao podnijeti. Malo su se pregrupirali u finišu prijelaznog roka, vratili su Ademija. Nikome ne dajem ulogu favorita, ali Hajduk će biti više konkurentan nego prošlih sezona, a niti tada nije bila velika razlika. Ako Hajduk neće gubiti bodove na takozvanim malim utakmicama čeka nas neizvjesna utrka'.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

O prozivkama da je Osijek zapao u probleme zbog Bjeličinih postupaka u formiranju momčadi, Bjelica je bio konkretan.

'Smeta me to. Čovjek sam od krvi i mesa. Puno sam dao tom klubu. I kao igrač i kao trener. Ostvario povijesne rezultate kao igrač i trener. No, nemojmo izjednačavati instituciju NK Osijek s ljudima koji ga vode trenutno. Jer, to što čine najviše govori o njima kao ljudima. O predsjedniku Sakalju, Valentini Koprivnjak i Vladi Čoharu. Oni vode trenutno klub, oni su Uprava i sve to govori o njima i načinu na koji vode NK Osijek. Gledajte, 90 posto tih igrača doveo sam besplatno u Osijek. Dva su plaćena; Mierez koji je to vratio učinkom i koji će vratiti još više kada se proda i Kristijan Lovrić kojeg su u tom trenutku htjeli svi klubovi a stigao je kod nas. I doček od tisuću navijača svjedoči tome. Ne znam zašto nije pokazao svoju vrijednost, ali pokazat će je'.

Nastavio je Bjelica na temu NK Osijeka i aktualnog sportskog direktora Ivice Kuleševića.

'Gospodin Kulešević je možda trebao naglasiti da je to tada bila strategija kluba. Ja kao individua nisam ništa mogao. Ugovore su potpisivali i budžet kreirali Sakalj i Čohar. Pa nisam se sam izabrao da budem trener i sportski direktor. Oni su me doveli. Koristio sam sve što sam mogao u najboljoj namjeri i postigao neke povijesne rezultate kluba. Koji nisu nikad ranije postignuti i vidjet ćemo kada će opet biti. Tu mislim na drugo mjesto i 77 osvojenih bodova. Kada to netko napravi s mojim Osijekom, ja ću mu prvi javno čestitati. Moram reći da su 90 posto igrača koje sam doveo bili s našeg govornog područja. Htio sam nekako sačuvati identitet kluba, da se mogu adaptirati što prije. Pa pogledajte koga sada dovode, od kuda dolaze i kojim jezikom pričaju? Uostalom, pogledajte tko sada drži Osijek tu gdje jest? Je l' to Stjepa Mkrtčjan ili su to Caktaš, Nejašmić i Gržan. Je l' su to Jugović i Malenica kojima sam produžio ugovore. Mierez s kojim sam potpisao novi… Oni drže Osijek i zabijaju golove. Tako da mi se čini da i nisam baš tako sve loše napravio kako prikazuju neki pojedinci', rekao je još Bjelica tu temu prije nego je zaključio:

'Jednostavno ovu upravu NK Osijeka zanima NK Osijek koliko i mene vremenska prognoza u Džibutiju. Dvije godine koje sam proveo u klubu su dvije najuspješnije godine u klupskoj povijesti a sve ono što oni sada pričaju su izgovori i isprike za vlastitu nesposobnost. Gospodin sportski direktor kaže da je napravljena promjena klupske strategije jer nije napravljen iskorak u rezultatu i to kaže nakon dvije najuspješnije sezone u povijesti kluba u kojima je i sam kao pomoćnik sportskog direktora sudjelovao. Ono što su oni nakon te dvije godine napravili je da su vratili klub u prosječnost i u borbu za treće, četvrto mjestu u HNLu. Pošteno bi bilo da su rekli: 'Stadion nas je koštao dvostruko od predviđenog i moramo stezati remen'. I nitko im ništa ne bi zamjerio. Sada mažu oči navijačima sa stadionom ali brzo će i ta euforija oko stadiona proći i na vidjelo će izaći sva njihova neambicioznost i nezainteresiranost u vođenju kluba'.

Standings provided by Sofascore