pravilo uefe

Bizarno! Irska mora izgubiti od Nizozemske ako želi na Euro, a to zanima i Hrvatsku

17.10.2023 u 11:38

Bionic
Reading

Dok se polako povećava broj reprezentacija koje su osigurale plasman na EURO 2024. godine koji se igra u Njemačkoj u jednoj skupini situacija je – zbunjujuća

Podsjetimo, nogometna reprezentacija Austrije postala je osma momčad koja je osigurala plasman na EURO 2024. godine gostujućom pobjedom kod Azerbajdžana 1:0.

No, u jednoj skupini došlo je do vjerojatno najbizarnije situacije u povijesti nogometa i Uefe. Naime, iako je nogometna reprezentacije Irska ranije izgubila sve šanse za direktan plasman na EURO 2024. našli su se, zbog jednog pravila Uefe, u situaciji koja u prvi tren mnogima nije jasna. Naime, Irska još uvijek može izboriti EURO 2024. putem dodatnih kvalifikacija, ali usprkos tome što imaju samo dvije pobjede u kvalifikacijama (obje protiv Gibraltara) i čak pet poraza čini se kako mogu do razigravanja – ali samo ako opet izgube!

Naime, britanski mediji objavili su na tu temu nekoliko članaka, a zaključak je sljedeći; Irskoj – koliko god to čudno zvučalo - odgovara poraz od Nizozemske u posljednjem kolu kvalifikacija za Euro.

Računica govori kako Irskoj odgovara direktan plasman Nizozemske na Euro, a s druge strane toj istoj Nizozemskoj treba samo jedan pobjeda iz preostale dvije utakmice. Dakle prvo dočekuju Irsku, a nakon toga putuju na Gibraltar.

A to je ujedno i dobra vijest za Hrvatsku kojoj je u nekim kombinacijama u dodatnim kvalifikacijama prijetila upravo – Nizozemska.

No, pobjeda protiv Grčke 1:0, iz penala u sudačkoj nadoknadi koji je zabio Virgil Van Dijk, pogurala je Nizozemsku prema Euru.

Trenutačno Nizozemci imaju 12 bodova, isto kao i Grčka.

No, mnoge zbunjuje računica kako Ircima odgovara poraz od Nizozemske i njihov direktan plasman na Euro. Razlog je što je Nizozemska jedna od sedam reprezentacija koja je bolje plasirana od Irske na rang ljestvici Lige nacija. Na toj istoj rang ljestvici Grčka je ispod Irske…

Na taj način Irci bi, ako žele u razigravanje, trebali 'pogurati ' Nizozemsku na Euro i pustiti im utakmicu, a sve zbog tog pomalo bizarnog pravila Uefe i Ligom nacija.

Dakle, Irska će na jedan način spasiti sebe, ali i malo smiriti uzdrmanu Hrvatsku koja bi u slučaju da mora u dodatne kvalifikacije ipak u finalu (borba ze Euro trećeplasiranih) mogla imati lakšeg protivnika od – Nizozemske.

Standings provided by Sofascore