anketa tportala

Glas naroda o Daliću i Vatrenima je iznenađenje, a izjava o Livaji sve razotkriva

17.10.2023 u 09:48

Bionic
Reading

Nakon iznenađujućih i šokantnih poraza od Turske i Walesa, plasman Hrvatske na Euro 2024. došao je u pitanje. Što i kako dalje?

Iako je hrvatski izbornik Zlatko Dalić uvjeren da će Hrvatska igrati na Euru 2024. u Njemačkoj, jasno je da Vatreni u preostale dvije utakmice više ne ovise o sebi. Puno je kombinacija u igri, a moguće je da Hrvatska završi i u dodatnim kvalifikacijama.

>> Kruno Jurčić razgolitio najveći problem hrvatske nogometne reprezentacije

Ono što je poznato jest da je Turska, koju su mnogi otpisivali, nakon dvije uzastopne pobjede (Hrvatska i Latvija) vodeća na ljestvici skupine sa 16 bodova i već je osigurala nastup na Euru!

Za drugo mjesto koje vodi na Euro puno je opcija, a najveće izglede za to imaju Hrvatska i Wales. Trenutačno te dvije reprezentacije imaju po 10 bodova, uz dodatak da je Wales u prednosti zbog boljeg omjera u međusobnim susretima.

Ukratko, do kraja kvalifikacija Hrvatska i Wales imaju još po dvije utakmice, a ako Vatreni žele na Euro – i izbjeći dodatne kvalifikacije – u te dvije utakmice moraju osvojiti više bodova od Walesa.

>> Ovo su mogući protivnici Hrvatske u dodatnim kvalifikacijama za Euro; zastrašujuće!

No s obzirom na probleme s ozljedama koje ima Dalić, pogotovo kad su u pitanju napadači, bit će to teško.

To se najbolje vidjelo u prošle dvije utakmice s Turskom i Walesom, u kojima se pokazalo da Vatreni imaju problem s realizacijom. Ostaje dojam da su Daliću u te dvije utakmice presudile ozljede Ivana Perišića i Andreja Kramarića, za koje nema prave zamjene. Uz sve to, poklopilo se da nisu mogli pomoći ponajbolji igrači SuperSport HNL-a, a to su Bruno Petković (Dinamo) i Marko Livaja (Hajduk). Petković se nije oporavio od ozljede, a Livaja se iznenada povukao iz reprezentacije. A ono što posebno boli jest činjenica da se nije javio izborniku Daliću iako mu je, kako je izbornik rekao za Novu TV, poslao poruku i nazvao ga. Očito je pokušao izgladiti stvari…

'Činjenica je da je ovo što smo odigrali bilo nedopustivo. Moramo tražiti bolja i kvalitetnija rješenja. Vjerojatno ćemo dati nove pozive, ja to moram napraviti, ovo je dobro došlo da donesem odluke o kojima sam razmišljao, a nisam donio, sad će šansu dobiti neki drugi. Ne mogu govoriti o imenima, ali moram izaći iz komforne zone, moramo sve proanalizirati. Livaja? Meni je žao što govorimo o tome i što se to dogodilo - ja sam mu prije okupljanja poslao poruku, zvao ga, ali nije se javio. Razlog da napusti reprezentaciju zbog par povika nije dobar, jer onda nitko ne bi igrao za reprezentaciju. Ne mogu ulaziti više u taj dio problema', kazao je Dalić za Novu TV.

A upravo taj dio, da je zvao Livaju, dovoljno govori o tome koliko je to zapravo narušilo atmosferu i gotovo savršenu 'kemiju' u svlačionici te naljutilo tisuće navijača Hajduka. Zapravo, gotovo cijelu Dalmaciju. Mali incident koji se mogao odmah zataškati čini se da bi mogao presuditi Daliću i ovoj generaciji Vatrenih. Jer pitanje je u kakvom će sastavu Hrvatska igrati ključne dvije utakmice...

Također se pokazalo da pričuvni napadači Musa i Beljo nemaju dovoljno iskustva za tako važne utakmice i sve je to napravilo Hrvatskoj ogroman problem.

Stoga ne čudi to da je više od 52 posto čitatelja na pitanje 'Vjerujete li da će se Hrvatska ipak direktno plasirati na Euro 2024?' odgovorilo da ne vjeruje u Vatrene.

Ako još niste ostavili svoj glas, možete to učiniti u prilogu:

To je svakako zabrinjavajuće, a za mnoge i iznenađenje, jer donedavno je Dalić uživao veliku podršku naroda i mirno je vodio Hrvatsku prema još jednom velikom natjecanju. Ali nekoliko ozljeda i možda pogrešan odabir igrača - uz krivu procjenu u slučaju Livaje, očito uvrijeđenog zato što ga HNS nije zaštitio na Rujevici kad su ga vrijeđali navijači - stvorili su ogroman problem koji je uzdrmao Vatrene i HNS. A nakon ovog poraza i blijede igre mnogi ne vide Hrvatsku na Euru...

Raspored do kraja kvalifikacija

  • Armenija - Wales (18. studenog, Erevan, 15 sati)
  • Latvija - Hrvatska (18. studenog, Riga, 18 sati)
  • Hrvatska - Armenija (21. studenog, Maksimir, 20.45)
  • Wales - Turska (21. studenog, Cardiff, 20.45)
  • +18
Nogomet: Wales - Hrvatska, utakmica kvalifikacija za UEFA Euro 2024 Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec
Standings provided by Sofascore