bez dlake na jeziku

Bivši trener Partizana uznemirio duhove: Srbija je najveći krivac za rat

07.09.2017 u 11:56

Bionic
Reading

Duško Vujošević (58) jedan je od najvećih trenerskih autoriteta na području bivše državne tvorevine. Rođen je u Crnoj Gori, čak 17 godina bio je trener košarkaša Partizana, a danas je izbornik BiH. Sada je svojim izjavama o ratu u nekadašnjoj Jugoslaviji doslovno zapalio regiju...

Vodio je svojedobno Duško Vujošević i mladu reprezentaciju Jugoslavije s kojom je 1988. godine osvojio EP, a u toj momčadi bili su Arijan Komazec, Žan Tabak, Dževad Alihodžić, Predrag Danilović... S Partizanom je postigao najveće uspjehe, 2009. godine proglašen je najboljim trenerom Eurolige, a među ostalima je vidio i francuski Limoges te moskovski CSKA. Danas je izbornik BiH, a u razgovoru za Nedjeljnik poprilično je uzburkao dugove u regiji.

'Ja sam bio za Jugoslaviju i za svakoga za koga sam mislio da se bori za Jugoslaviju. No brzo se pokazalo da to nije bilo tako, da se vojska povlači na granice 'Velike Srbije'. Naravno, krivice ima na svim stranama, ali najveću odgovornost ima Srbija s obzirom na to da je bila najmnogoljudnija i da je kontrolirala vojsku', rekao je Vujošević u razgovoru za Nedjeljnik.

Danas je Duško Vujošević izbornik košarkaške reprezentacije BiH, posebno je 'slab' na katastrofu koju je u ratu prošlo Sarajevo.

'Ti pravi sarajevski Bošnjaci su narod koji je dosta propatio i prema kojem imam simpatije. Pa Sarajevo je bombardirano kako bi se tu koncentrirala bosanska vojska, da bi se mogli 'oslobađati' drugi teritorij. Kao da smo osvajali Albaniju. Pa to je bila naša zemlja, Jugoslavija. Što smo onda osvojili?', pita se Vujošević.