NEŠTO SE MORA MIJENJATI

Bivši F1 vozač kritično nakon nesreće koja će uzdrmati sport!

24.08.2015 u 16:32

Bionic
Reading

Justin Wilson teško je stradao na IndyCar utrci u Poconu kao žrtva krhotine koja ga je pogodila u kacigu te se bori za život. Ova nesreća još jednom će pokrenuti rasprave jesu li otvoreni kokpiti bolida ipak prevelika opasnost...

Automobilizam je možda sigurniji sport nego u prošlosti, a vozači preživljavaju bez trajnih posljedica nesreće koje izgledaju spektaklularno i vrlo ružno. No, jedan sudar koji nije izgledao toliko opasno doveo je Justina Wilsona u kritično stanje na IndyCar utrci u Poconu.

Naime, pri nesreći Karamovog bolida odletjele su krhotine na stazu i jedna velika pogodila je Wilsona u kacigu. Zadobio je 37-godišnjak koji je nastupao u Formuli 1 prije desetak godina za Minardi i Jaguar tešku ozljedu glave i trenutno se bori za život u bolnici u Allentownu.

Svijet automobilizma ponovo je na nogama. Vozači i momčadi Formule 1 putem Twittera iskazuju svoje želje za ozdravljenjem i molitve nesretnom Justinu, kao i brojni fanovi. Nove informacije iz bolnice nestrpljivo se čekaju.


Ova nesreća svakako će potaknuti nove rasprave o sigurnosti otvorenih kokpita bolida. Naime, većina fatalnih nesreća posljednjih godina bila su posljedica snažnih udaraca u glavu vozača koje kacige nisu uspjele dovoljno ublažiti.

Mladi Henry Surtees izgubio je život upravo u nesreći sličnoj Wilsonovoj, a Felipe Massa jedva je izvukao živu glavu 2009. godine u Budimpešti kad ga je pogodila otpala opruga s drugog bolida. Jules Bianchi također bi imao šanse preživjeti da je kokpit bio zatvoren, kao i nesretna Maria de Villota.

U ovom trenutku najvažniji je oporavak Justina Wilsona, no problem sigurnosti otvorenog kokpita nešto je što će prije ili kasnije ponovo morati doći na dnevni red krovne automobilističke organizacije...