ŽELJKO KOPIĆ ZA TPORTAL

Bivši Dinamov trener o porazu Modrih, preporodu Rijeke i Hajdukovom izlasku iz 'crne rupe'

13.03.2023 u 09:42

Bionic
Reading

Iza momčadi SuperSport Hrvatske nogometne lige je 25. kolo. Sve je počelo senzacionalnom utakmicom u Gorici, na kojoj je bilo devet golova i brojnih preokreta. Dinamo je pak doživio prvi poraz u nastavku sezone, dok je uspjeh u Gradskom vrtu vratio osmijeh na lice Hajdukovom treneru Ivanu Leki

Analizu utakmica 25. kola SuperSport Hrvatske nogometne lige pomogao nam je složiti 45-godišnji Željko Kopić, nogometni trener velikog iskustva, kojeg je skupljao, između ostalog, i na klupama Dinama i Hajduka.

GORICA – ISTRA 5:4

Istre se od početka utakmice nametnula preko posjeda lopte i u 13. minuti potpuno zasluženo povela nakon prekrasne akcije i pogotka Bakrara. Igrači Gorice nisu imali odgovor na takvu igru Istre, uglavnom su igrali u defenzivnom bloku i čekali priliku iz kontranapada, no iz prve ozbiljne situacije pred protivničkim golom, nakon ofenzivnog prekida, pogotkom Bralića dolaze do izjednačenja. Međutim, drugim pogotkom Bakrara Istra potpuno zasluženo odlazi na poluvrijeme sa vodstvom 2:1 Pogotkom Caseresa koji je odigrao jako dobru utakmicu, sudjelovao u akcijama kod prva dva pogotka i postigao treći, Istra je došla do velike prednosti. Ali onda nogomet ponovno pokazuje koliko može biti nevjerojatan i zašto ga svi toliko volimo. Jednom pogreškom gostujućeg vratara Majkića, Gorica je došla do gola za 2:3 i vratila se u utakmicu. Teško je za objasniti sve što se događalo u sljedećih 15-tak minuta, to jest do posljednjeg sudačkog zvižduka. Golovi, preokreti, a u konačnici pogotkom Mitrovića, Gorica je osvojila tri velika boda u borbi za ostanak. Gledatelji su mogli uživati u nogometu, a mora se pohvaliti borbeni duh igrača Gorice koji se nisu predavali niti u jednom trenutku. U zadnjih tri utakmice, Sopićevi su igrači osvojili velikih sedam bodova koji ih i dalje drže 'živima' u borbi sa Šibenčanima, dok je Istra u posljednje tri utakmice osvojila svega jedan bod i u sljedećem kolu očekuje lidera Dinamo.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

ŠIBENIK – DINAMO 2:1

Od početka utakmica Dinamo je očekivano kontrolirao utakmicu posjedom lopte dok su se Šibenčani orijentirali na čvrsti defenzivni blok i čekanje eventualne pogreške suparnika. I krajem poluvremena su takve pogreške i dočekali, te potpuno iznenađujuće došli do dva pogotka prednosti golovima Matića i Dolčeka. Dinamo je u drugom poluvremenu promjenom sustava igre prešao na 3-5-2 formaciju , igrali su zapravo sa samo jednim klasičnim stoperom (Theophile-Catherine), te uz visoki postotak posjeda lopte, kontinuirane napade i veliki broj udaraca prema vratima Šibenika pokušavali sve kako bi utakmicu preokrenuli u svoju korist. U konačnici došli su samo do tog jednog gola, ponovno se Ristovski upisao u listu strijelaca Dinamo je izgubio utakmicu ali i dalje ima veliku prednost pred Hajdukom, dok su Šibenčanima ova tri boda stigla kao nagrada za uloženi veliki trud i prikazanu požrtvovnost tijekom cijele utakmice. Za momčad i trenera Čanadija ova pobjeda predstavlja veliki poticaj pred izazove koji su pred njima i nastavak borbe za očuvanje prvoligaškog statusa.

Osim što smo pročitali komentare kako je Dinamo doživio 'pad' zbog svih borbi za vlast u klubu, neki sugeriraju treneru Čačiću i promjene u sastavu, to jest forsiranje mlađih igrača, poput npr. Gabrijela Rukavine?

Zahtjevi u Dinamu su uvijek isti, a tiču se rezultata, kvalitete igre, napretka igrača i razvoja mladih igrača. S obzirom na širinu svlačionice nije uvijek lako pomiriti sve te kategorije, ali Rukavina je prepoznat kao veliki talent i sigurno je kako će svoju priliku dobiti.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

>> Hrvatski nogomet samo na kanalima MAXSport!

>> Nova sezona SuperSport Hrvatske nogometne lige i sav hrvatski nogomet gledaju se ekskluzivno na kanalima MAXSport 1 i MAXSport 2 na MAXtv-u. Više informacija OVDJE.

>> Sve videosažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

* više statistika potražite OVDJE

LOKOMOTIVA - SLAVEN BELUPO 1:0

Lokomotiva je uspjela prevladati rezultatsku mini krizu koju su imali, i s ove dvije pobjede na Poljudu i protiv Belupa ponovno se približiti ekipama koje se bore za plasman u europska natjecanja. Tijekom cijele utakmice Lokomotiva je bila aktivniji suparnik u posjedu lopte i traženju putova ka golu Koprivničanaca, ali nije uspjevala doći do izrazitih gol prilika. U konačnicu su minimalno, ali zasluženo Lokosi ipak došli do tri boda nakon autogola Solde. Pohvalio bih Aliuya Ibrahima koji igra jako dobro, svojim napadačkim kretnjama predstavlja stalnu opasnost za protivnički gol. Slavenaši su ponovno odigrali taktički jako dobro, po već ustaljenom običaju odigrali su tvrdu utakmicu ali su ostali bez bodova. Interesantno je, ali i vrlo znakovito kako Belupo u proljetnom dijelu sezone niti u jednoj natjecateljskoj utakmici nije primio više od jednog gola, što samo po sebi dovoljno govori o funkcioniranju sustava i taktičkoj disciplini momčadi trenera Zekića. Za onaj konačni dojam i još bolji bodovni učinak potreban je koji pogodak više u protivničkoj mreži.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

RIJEKA – VARAŽDIN 3:1

Riječani pod vodstvom trenera Jakirovića nastavljaju svoj put povratka u sami vrh hrvatskog nogometa. Ovom pobjedom došli su na četvrto mjesto i s puno optimizma mogu gledati prema nastavku sezone. Varaždinci su jako dobro otvorili utakmicu, imali su nekoliko dobrih situacija pred protivničkim golom i u tim trenucima je vratar Rijeka Labrović dao svoj puni doprinos ovoj pobjedi. Ipak, istekom prvog poluvremena Riječani dolaze do vodstva pogotkom Selahija. Drugo poluvrijeme, veća dominacija domaćina, koji nakon jako dobrog presinga i brze tranzicije dolaze do drugog gola (Ampem) kojim rješavaju utakmicu, a nakon ofenzivnog prekida Banda zabija i treći pogodak. Do kraja utakmice, Varaždin je preko Luke Jelenića uspio zasluženo zabiti počasni pogodak. Varaždinci su prezentirali dobar nogomet, posebno se to odnosi na prvo poluvrijeme, i još jednom su pokazali da nisu slučajno osvojili veliki broj bodova, te su i dalje u igri za visoki plasman.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

OSIJEK – HAJDUK 0:2

U kratkom periodu Hajduk je dva puta pobjednički prošao kroz Gradski vrt. Nakon kup utakmice pobijedili su i u prvenstvu. U derbiju kola, Hajduk je potpuno zasluženo došao do tri važna boda. A ova pobjeda, bitna je Lekinoj momčadi, kako s bodovnog, tako i s onog psihološkog aspekta jer nakon dva vezana prvenstvena poraza protiv Dinama i Lokomotive, svaki sljedeći poraz bio bi dodatni uteg za momčad. Baš iz tog razloga ova pobjeda ima veliku težinu za momčad i trenera Leku. Hajduk je bio bolji, uvjerljiviji, odigrao je zrelu, stabilnu i koncentriranu utakmicu. Vezni red s Grgićem i nešto povučenijim Krovinovićem koji je tako više sudjelovao u kreaciji igre, te Benrahouom, na poziciji 'desetke' napokon je uspio povezati konce igre. Treba pohvaliti učinak Benrahoua koji je odigrao dobru utakmicu, kvalitetno sudjelovao u izgradnji napadačkih akcija, izborio jedanaesterac i dobro se priključivao Livaji u samoj završnici. Također, moramo spomenuti tandem dva središnja braniča Vuškovića i Ferra, koji su dobro funkcionirali kao i cijela momčad u fazi obrane. Zanimljiv podatak je svakako da je ovo prva utakmica u nastavku sezone u kojoj je Hajduk svoju mrežu sačuvao netaknutom. Osijek je ponovno, kao i u većini utakmica proljetnog dijela sezone bio napadački sterilan. Ne može se reći da nisu pokušavali, u nekim fazama utakmice su i dominirali, ali igra u onoj završnoj trećini terena ponovno nije bila na potrebnoj razini. Sedam utakmica u nizu Osječani ne znaju za pobjedu i vrlo brzo moraju napraviti kvalitativni iskorak u svojoj igri, ukoliko žele zadržati poziciju koja vodi u europska natjecanja.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

Ovdje pogledajte i cijelu emisiju Studio HNL, posvečenu 25. kolu SuperSport Hrvatske nogometne lige.

Studio HNL 25. kolo 12.3.2023. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel MAXSport