CENTAR ZA EUROLIGU

Bivši cibos Goran Suton potpisao za Cedevitu

09.08.2012 u 10:21

Bionic
Reading

Kao što je bilo i najavljeno, zagrebačka Cedevita, jedini predstavnik Hrvatske u Euroligi, dovela je još jedno pojačanje. Ovaj puta riječ je o igraču s NCAA i NBA iskustvom Goranu Sutonu

Goran Suton, 209 cm visoki centar, u sljedećoj će sezoni dres Cibone zamijeniti dresom Cedevite te tako dodatno ojačati unutarnju liniju kluba iz Doma sportova. Sa 27-godišnjim centrom rođenim u Sarajevu 11. kolovoza 1985. - koji je s Michigan State Spartansima igrao NCAA finale 2009. - potpisan je dvogodišnji ugovor, a prvom okupljanju Cedevite priključit će se u ponedjeljak, kada započinju pripreme za novu sezonu.

'Izuzetno sam uzbuđen zbog dolaska u Cedevitu i drago mi je što smo riješili ugovor kojim sam se vezao za klub slijedeće dvije sezone. Ovaj transfer gledam kao svoj veliki osobni napredak jer riječ je o mojem prvom nastupu u najjačem europskom klupskom natjecanju, Euroligi, što je bio i glavni razlog mog dolaska u Dom sportova', iz Michigena se javio Goran Suton, koji dobro poznaje sredinu u koju stiže već ovoga vikenda.

'O Cedeviti znam manje-više sve. Često smo se susretali prošle sezone. Čujem da dolaze Tomas, Andrić, da se stvara sjajna i jaka momčad i stvarno sam sretan što ću i ja biti dio toga projekta. Grupa u Euroligi je izuzetno teška, možda i najteža od sve četiri i neće nam biti lako no moramo se dobro spremiti i vidjeti što možemo u takvoj uglednoj konkurenciji. Ali ja sam optimist, ponajprije zbog te činjenice da ćemo imati jaki roster uz status jednog od favorita i u Hrvatskoj i u Regionalnoj ligi. Posebna mi je čast da ću raditi s takvim trenerom kao što je Božo Maljković o kojem su mi puno pričali i znam da je osvajao puno trofeja u karijeri. Vrhunski je trener i očekujem i svoj daljnji napredak uz njega. Ma, stvarno sam super sretan što ću slijedeće dvije sezone igrati u sjajnoj sredini kao što je Cedevita', dodao je Suton.

Suton je prošle sezone bio jedan od stožernih igrača Cibone koja je osvojila naslov prvaka Hrvatske, a Suton je u domaćem prvenstvu na parketu provodio prosječno 18,8 minuta i za to vrijeme upisivao po 10,2 koševa i 6,6 skokova. Igra na obije unutarnje pozicije a krasi ga odličan vanjski šut i skok.

Goran Suton napustio je ratno Sarajevo s obitelji 1992. godine. Osam godina kasnije, kao petnaestogodišnjak, odlazi bratu u Sjedinjene Države gdje završava srednju školu i Sveučilište Michigan State za čije je Spartanse u NCAA igrao četiri godine. Vrhunac sveučilišne karijere svakako je NCAA finale 2009. u kojem su Spartansi, s trenerom Tomom Izzom izgubili od North Caroline, s Lawsonom i Hansbroughom 89:72 uz Sutonovih 17 koševa i 11 skokova. U posljednjoj sezoni 2008/09. Suton je ubacivao po 10,1 koševa uz 8,2 skokova, što mu je donijelo izlazak na NBA draft i 50. pick od Utah Jazz (druga runda) za koje je igrao u predsezoni 2009/10.

Ubrzo je odlučio vratiti se u Europu potpisavši za ruski Spartak St. Peterburg za koji je zbog ozljede odigrao tek šest utakmica. U sezoni 2010/11. igra u talijanskom prvenstvu za Biellu uz prosjek 9 koševa i 7,4 skoka po utakmici. Prošle je sezone sa Cibonom igrao ULEB Eurokup, uz 5,7 koševa i 4 skoka u 6 utakmica, u ABA ligi je upisivao po 9,3 koševa i 5,2 skokova, a u domaćem prvenstvu po 10,2 koševa i 6,6 skokova.
Njegovo ime se nalazi i na širem popisu igrača hrvatske A reprezentacije.