EMOTIVAN SUSRET U ISTANBULU

Biserka Petrović napokon upoznala djevojku koja je bila s Draženom u Golfu kobne '93.

14.06.2017 u 11:24

Bionic
Reading

Kada je legendarni hrvatski košarkaš Dražen Petrović 7. lipnja 1993. tragično stradao u prometnoj nesreći u Njemačkoj, na autocesti pokraj Ingolstadta, s njim u autu bile su dvije djevojke. Za volanom je bila Draženova tadašnja djevojka Klara Szalantzy, a na stražnjem sjedalu bila je turska košarkašica Hilal Edebal. Pune 24 godine nakon tragedije s Hilal se u Istanbulu susrela Biserka Petrović, Draženova majka…

Tog 7. lipnja 1993. Draženova tadašnja djevojka Klara Szalantzy, njemačka manekenka mađarskog porijekla, pokupila ga je na aerodromu u Frankfurtu. Hrvatska košarkaška reprezentacija doputovala je tada iz Poljske, u kojoj je igrala kvalifikacije za Europsko prvenstvo, a Dražen je nekoliko slobodnih dana odlučio provesti u Münchenu s Klarom.

Oko 17.30 crveni Volkswagenov Golf se punom brzinom zabio u kamion, a Dražen, koji je sjedio na suvozačkom sjedalu, na mjestu je poginuo. Hilal Edebal, tada 23-godišnja košarkašica Sveučilišta Niagara, bila je jedno vrijeme u komi, a zadobila je i teške ozljede mozga koje su prouzročile amneziju zbog koje ima velike praznine u sjećanju.

>> Evo dokaza: Dražen Petrović i Bodiroga su bliski rođaci!

Zanimljivo je spomenuti to da su Hilal i Klara bile suigračice u prvakinjama Njemačke iz 1992., Lotusu iz Münchena, a nekoliko godina nakon Draženove tragične smrti Klara Szalantzy udala se za njemačkog nogometaša Olivera Bierhoffa.

  • +3
Šibenik: Dario Šarić na 24. obljetnici smrti Dražena Petrovića Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Rekli su mi da me Klara nekoliko puta posjetila u bolnici. Došla je i nakon što sam se probudila, a poslije toga je jednostavno nestala. Dražen je bio velika zvijezda, Klara ga je jako voljela, željela se udati za njega. Sigurno ga nije željela ubiti, kako neki govore…', prisjeća se Hilal.

Iako Klara niti jednom nije razgovarala s medijima, tako da se ne zna njezina strana priče, velika želja Biserke Petrović bila je da upozna Hilal Edebal, koja je zadnja vidjela njezina sina.

'Želja mi je da dođem u Istanbul i da upoznam košarkašicu koja je bila s Draženom u autu', kazala je Biserka novinarki koja je i dogovorila taj vrlo emotivan susret.

Rekli su mi da me Klara nekoliko puta posjetila u bolnici. Došla je i nakon što sam se probudila, a poslije toga je jednostavno nestala. Dražen je bio velika zvijezda, Klara ga je jako voljela, željela se udati za njega. Sigurno ga nije željela ubiti, kako neki govore...

'Ne mogu vjerovati da me želi upoznati. Malo me strah što će me pitati i nadam se da ne očekuje puno jer se ničega ne sjećam', kazala je Hilal.

Nakon 24 godine, nekoliko dana poslije 24. godišnjice Draženove smrti, ispunjena je želja Biserke Petrović, a ova nikada ispričana priča o Draženu Petroviću objavljena je u videu TV kuće TRT World koji možete vidjeti u prilogu. U društvu Biserke kao prevoditelj bio je i njezin unuk Marko Petrović

Kako donosi portal Basketball.hr, u vrlo emotivnom videoprilogu koji traje oko 12 minuta urednica i voditeljica mini dokumentarca Semra Hunter razgovarala je u Zagrebu s Draženovom majkom Biserkom, a potom u Istanbulu s Hilal Edebal, putnicom koja je bila u automobilu tog kobnog 7. lipnja 1993.

'Sretna sam jer je Hilal zadnja vidjela Dražena', kazala je u suzama Biserka te ju je čvrsto zagrlila uz uzdah olakšanja. Želja joj se napokon ispunila…

Zanimljivo je spomenuti kako je Hilal Edebal tek prije šest godina - nakon stalnog pretraživanja policijskih izvještaja i novinskih članaka - shvatila kako je nesreća u kojoj je doživjela potpun gubitak pamćenja ista ona u kojoj je jedan od najboljih igrača svijeta smrtno stradao.

'Sramota je to što se ne sjećam Dražena, a trebala bih… Ali taj dio mog mozga je odsutan. Kažu policijska izvješća da sam sjedila otraga, da Dražen i ja nismo bili vezani te da je on smrtno stradao nakon što je izletio kroz vjetrobransko staklo. Ja sam nakon nesreće jako dugo bila u komi', dodala je utučena Hilal.