SAmo za tportal

Bio je idol Torcide i ovajač trofeja Hajdučko srce, a sad otkriva što ga najviše fascinira u momčadi Bijelih i što misli o Livajinoj 'proslavi'

09.12.2021 u 11:56

Bionic
Reading

Bivši igrač Hajduka i jedan od dobitnika Torcidinog priznanja Hajdučko srce, Ante Miše, iz dalekog Kuvajta prati uspjehe splitskog kluba

Kao i svakom bivšem igraču Hajduka, tako je i Anti Miši ovih dana posebno toplo oko srca. Ne samo zato što uživa na ugodnih 24°C, već i zato što Hajduk igra dobro, i što je još važnije pobjeđuje.

No, prije nego smo se bacili na splitsku momčad, Miše, koji je svojevremeno bio i dio stožera hrvatske nogometne reprezentaciju dok je na klupi sjedio Ante Čačić, a za koju mnogi kaže da je igrala možda i najatraktivniji nogomet, objasnio nam je što ima u njegovom Al Arabiju, klubu s kojim je nakon 19 godina osvojio naslov prvaka.

'Zasad je sve dobro, igramo dobro, zabijamo. Nažalost, izgubili smo jednu utakmicu, protiv Al Qadsije, i to nam je bila tek treća utakmica, otkako smo mi na klupi, da nismo zabili gol. Ali bili smo posve ravnopravni u toj utakmici i nismo zaslužili poraz. Sve ostalo je dobro, opet smo u konkurenciji za naslov prvaka, tako da se nemamo što žaliti', pojasnio je Miše, u čijem je stožeru, u već starog znanca Ardiana Koznikua, još nekoliko bliskih mu ljudi. Pa tako kao trener golmana radi Feđa Kulaglić, kao kondicijski trener Boris Peyrek te kao fizio Tomislav Uroda.

Miše u sastavu ima i jednog hrvatskog igrača, iskusnog Josipa Kneževića, bivšeg igrača Osijeka, a koji je u Kuvajt stigao iz Puškaš Akademije. Inače, baš na Kneževićevim 'leđima' leže dobri rezultati Al Arabija, jer igra na mjestu 'desetke'.

No, iako tisućama kilometara od doma, Miše prati i što se događa na Poljud.

'Ovaj trener (op.a. Valdas Dambrauskas) donio je puno toga dobroga, za razliku od bivše, Šveđanina (op.a Jensa Gustafssona). Hajduk igra puno ofenzivnije, igrači su puni samopouzdanja, a što je još važnije, momčad je standardizirana. Fossati i Atanasov drže sredinu, Krovinovića je stavio na 'desetku', ali s time da on itekako dobro čita igru i zna se povući na pravo mjesto u defenzivu. Drago mi je da su i mladi igrači, Ljubičić i Biuk dobili trenerove povjerenje, sve su bolji i bolji, i dobili su potrebnu, kako u Dalmaciji vole reći, 'patinu', odnosno onaj potrebni sjaj'.

Jedan igrač ipak posebno odskače?

'Naravno, to je Marko Livaja, o kojem ne treba trošiti riječi. Kada se vidi njegov statistički učinak, koliko zabija, ali i koliko je golova namjestio, jednostavno mu se treba čestitati. Hajduk dugo nije imao takvog igrača. Možda je prije Senijad Ibričić bio takav, ali mislim da je Livaja puno kompletniji igrač'.

Ono što je još važnije, Hajduk se opet uključio u utrku za naslov?

'Tako je, sada je 'tu', a što se vidjelo u derbijima protiv Rijeke i Dinama. Posve je ravnopravan, a vidjet će se to i u derbiju protiv Osijeka, na kojem će sigurno biti pun stadion i prava atmosfera. I u kojoj će Hajduk biti favorit. Ali ne samo zbog navijača, već iz tog razloga što Hajduk sada igra dobro, pun je samopouzdanja'.

Bila bi prava šteta za Hajduk da Marko Livaja bude kažnjen. Iako, onakav nastup, koliko god da ponijele emocije, nije primjeren za jednog sportaša?

'Moj odgovor za takvo ponašanje se zna. Ali siguran sam da ga i Livaja sada zna. Razumijem da su ga ponijele emocije, ali siguran sam da je on svjestan što je napravio i da mu se takvo što više ne bi ponovilo. Odnosno da mu je ovo prvi i zadnji put da si je to dopustio. I zato mu treba oprostiti. Jer u slučaju da ga se kazni, odnosno suspendira, izgubio bi i Hajduk, ali i hrvatski nogomet. Pa ako ga već misle kazniti, neka to ne bude suspenzija, već eventualno nekakva novčana kazna. Kodeks ponašanja se mora znati, bio on igrač Hajduka, Dinama, Rijeke, Osijeka', zaključio je Ante Miše.