samo za tportal

Dalićev joker u impresivnoj pobjedi protiv Slovačke iskreno nam je otkrio zašto nije tužan što je odgođen Euro

12.05.2020 u 10:01

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni reprezentativac, Karlo Bartolec, igrač danskog Kopenhagena, mogao bi biti prvi Dalićev izabranik koji će krenuti u nastavak sezone, a čiji je prekid uzrokovala pandemija koronavirusa

Iako se nogomet igrao u Bjelorusiji, od prošlog vikenda i na Farskim otocima, prva od liga u Europi koja bi trebala krenuti u nastavak sezone je danska Superliga. I to već 28. svibnja.

A u toj ligi igra i Karlo Bartolec, od studenog 2018. godine i igrač kojeg je na reprezentativni popis stavio izbornik Zlatko Dalić.

'Mi smo u treningu već duže vrijeme. Ustvari, samo na početku, to jest tek nekih tri, četiri dana nismo trenirali. Ograničili su nam prvo treninge na troje u skupini, nakon toga po petorica, a zadnjih tri tjedna smo smjeli trenirati po sedam, osam u skupini. Od ponedjeljka pak treniramo svi skupa, jedino što i dalje ne smijemo ulaziti u klupske prostorije, već nakon treninga odmah idemo doma na tuširanje. I što nam uoči treninga izmjere temperaturu', javio se u utorak ujutro, prije treninga, iz glavnog danskog grada 25-godišnji desni bočni, Karlo Bartolec.

Bartolec je do sad u reprezentaciji ubilježio pet nastupa, a posebno je dojmljiv bio u gostujućoj pobjedi u Trnavi 4:0 protiv Slovačke, kada je priliku dobio umjesto ozlijeđenog Tina Jedvaja.

Čini nam se da je vaš, to jest danski model bio sličan onom u Švedskoj, bez previše restrikcija?

''Pa, i ja mislim da nije bilo tako strogo kao u Hrvatskoj. I dalje su zatvoreni restorani, ali mi smo normalno mogli izlaziti u grad, jer su dopustili grupice do troje ljudi. Zadnja tri tjedna mjeru su olabavili, pa nas je moglo biti i do deset. Od idućeg tjedna, kako sada stoje stvari, otvara se sve'.

Dakle, nastavak prvenstva je onda i logičan. kakve su šance vašem klubu da se uključi u borbu za naslov prvaka. Za Midtjyllandom zaostajete 12 bodova?

'Ostala su nam još dva kola u prvom dijelu, a onda se liga dijeli na dvije skupine po šest. Dakle, u teoriji smo još uvijek u igri za naslov, ali bit će nam jako teško jer nema baš previše bodova u igri'.

Više nade možda polažete na Europsku ligu, gdje ste u prvoj utakmici osmine finala izgubili samo 0:1 na gostovanju kod Basaksehira?

'Stvar je u tome što nitko ne zna kada će se te utakmice odigravati. Naravno, mi ćemo napraviti sve da im uzvratimo na najbolji način i probamo proći u sljedeću fazu natjecanja. samo, daj Bože da bude uzvrata'.

Jesu li vas u klubu demotivirali rezanjem plaća?

'Plaće su nam smanjili za dva mjeseca po 20 posto. Ali sve je to bilo u dogovoru, tako da nikakvih nesporazuma nije bilo'.

U međuvremenu je došla i odgoda Europskog prvenstva, koje je s ljeta 2020. godine prebačeno na ljeto 2021. godine. Naravno, to možda nije bio ni konačni popis putnika, ali je bilo dosta znakovito da vas izbornik Zlatko Dalić nije stavio na popis putnika igrača koji su u ožujku trebali igrati na turniru u Dohi.

'Svjestan sam toga, a čak i razumijem, jer na popisu putnika ne može biti više od 23 igrača. A konkurencija je jaka. Na meni je sada da se pokušam u sljedećem periodu još više nametnuti. Stvar je u tome što sam u klubu imao zvučnog i dobrog konkurenta, Varelu, pa nas je trener često rotirao. Nakon Nove godine ja sam dobivao čak i više prilike, a u klubu su mi rekli da i dalje ozbiljno računaju na mene, tako da se nadam još većoj minutaži u sljedećoj sezoni. Samim time, dobio sam novu priliku da se probam nametnuti izborniku Daliću'.

Znači, prelazak iz Nordsjaellanda prošle godine nije bio loš potez, iako smo dojma da vam je minutaža nešto manja?

'Možda je manja što se prvenstvenih utakmica tiče. Ali generalno gledajući, sam jako zadovoljan. Jer imali smo i kvalifikacije za Ligu prvaka, zatim utakmice u Europskoj ligi i danskom Kupu, tako da već sada, imam blizu 30 utakmica u nogama. A što se samog kluba tiče, Kopenhagen je ipak dimenzija više od Nordsjaellanda, tako da sam izuzetno sretan i zadovoljan', završio je Karlo Bartolec, koji je dane bez nogometnih utakmica kratio u društvu djevojke, ali i suigrača Roberta Mudražije.