KAD NE IDE POŠTENO

Bilić, Gerrard, Kondor i ostali prevaranti

19.03.2009 u 13:55

Bionic
Reading

Popularnost Slavena Bilića u Engleskoj vrlo je velika, stoga se hrvatskog izbornika otočki mediji sjete u raznim situacijama. Novi primjer ne služi mu na čast, iz arhive su izvukli situaciju iz polufinala SP-a protiv Francuske

Satirička engleska stranica thespoiler.co.uk napravila je popis najvećih gluma u svježijoj nogometnoj povijesti, a Bilićeva simulacija prekršaja Laurenta Blanca, zbog kojega je francuski stoper bio isključen, plasirana je na visoko peto mjesto na ljestvici.

Jedna od internetskih kompilacija


Povod tome je bio neslavan pokušaj Blackburnovog igrača Mortena Pedersena koji je proteklog vikenda komično pokušao izboriti penal protiv Arsenala. Njega su svrstali na deseto mjesto.

Uslijedio je junački okršaj Drogbe i Arsenalovog vratara Lehmanna iz 2007. godine u kojemu su prvo Drogba, pa zatim i Nijemac pali kao pokošeni u međusobnom koškanju, od čega ne bi palo ni trogodišnje dijete.

Slijedi Hernan Crespo koji je tijekom 2004. u dvoboju s West Hamom nakon jednog starta ostao ležati i držati se za gležanj, no uslijedilo je čudo. Tri sekunde kasnije lopta je ponovno krenula prema njemu i on je kao šprih izletio iz katapulta i u punom sprintu se vratio igri.

Na broju sedam je Steven Gerrard, koji se u prvoj fazi karijere kleo protiv varalica s travnjaka, da bi u posljednje tri godine prešao na nogometnu mračnu stranu i u kratkom roku tri puta uspješno simulirao prekršaj.

Uvod u Bilićevu minijaturu na broju šest je njemački trener (!) Norbert Maier koji je tijekom prepirke s protivničkim igračem uz aut liniju odlučio protivnika čelom očešati po nosu, da bi se nakon toga u agoniji strovalio na pod. Kao posljedica je došla povijesna odluka, postao je prvi trener u povijesti nogometa koji je suspendiran zbog simulacije.

Slavno polufinale i neslavna gluma


I na broju pet, Slaven Bilić. Igralo se polufinale SP-a i Francuzi su golovima Thurama (koji je baš toga dana shvatio da može i zabiti) vodili 2:1, do isteka je ostalo još 15 minuta. U borbi nakon slobodnog udarca Blanc je Bilića plaho dodirnuo po vratu, a ovaj se primio za čelo i bacio na pod. Ostatak je povijest. Blanc je isključen, nije dobio priliku sudjelovati u osvajanju naslova, a Hrvatska s igračem više nije uspjela ući u finale.

Slijedi Jürgen Klinsmann sa SP-a 1990. protiv Argentine te solidan pokušaj Newcastleovog braniča Taylora (ne onog Taylora) koji je rukom obranio praznu mrežu protiv Ville i tada se bjesomučno uhvatio za prsa simulirajući da mu je nestalo daha. Sudac nije nasjeo, uslijedilo je isključenje i penal.

Na pobjedničkom postolju našli su se Rivaldo, Danac Knudsen i tadašnji kapetan Čilea Rojas. Rivaldo je, kradući vrijeme protiv Turaka na SP-u 2002. čekao u kutu. Turčin mu je dodao loptu koja je pogodila u potkoljenicu, Rivaldo se uhvatio za glavu i pao. Smiješni sudac je Turčina isključio.

Loša ideja, još gora realizacija


Knudsen je pao barem dvije sekunde nakon što je čuvar krenuo od njega, i to uz trzaj cijelog tijela. Definitivno najsmješniji pokušaj. Sudac ga je samo u čudu pogledao.

I kralj na kraju, Roberto Rojas zvani Kondor. Vratar Čilea 1989. na Marakanu je došao naoružan žiletom, skrivenim u rukavicama. U jednom je trenutku kraj njega pala ubačena baklja, nakon čega je Rojas izvukao žilet, porezao se po čelu i obliven krvlju inicirao prekid, nakon kojega je Čile za zelenim stolom dobio bodove. Otkriven je naknadno nakon video snimke, a žena koja je ubacila baklju postala je poznata i slikala se za njihov Playboy.

Ostaje tek pitanje gdje su Cristiano Ronaldo i Pippo Inzaghi. Svaka čast gore navedenoj gospodi, ali njih su dvojica zaslužila uvrštavanje na uži popis najsmješnijih simulatora.