PO POTVRDU PLASMANA

Bilić će večeras naplatiti lekciju iz 'bečke škole'

15.11.2011 u 09:32

Bionic
Reading

Nakon uvjerljive pobjede nad Turcima 3:0, gotovo svi bi stavili ruku u vatru da je posao završen i da je Hrvatska siguran putnik na Euro u Poljskoj i Ukrajini sljedeće godine. No nekoliko sekundi u Beču 2008. godine bilo je dovoljno Turcima da se vrate, a Bilić je u toj utakmici naučio da opuštanja ne smije biti. Večeras u 20.05 kreće po potvrdu plasmana na Euro

Jednom je Bilić već skupo platio školovanje kod Turaka, pa sada puše i na, nećemo reći hladno, ali mlako, jer rezultat, ali i igra njegove momčadi iz Istanbula gotovo sigurno vode Hrvatsku na Europsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj sljedeće godine. I zato je još iste večeri, kada su pola Hrvatske i Zdravko Mamić opijeni završili na stolovima, izbornik Bilić najavio potpunu koncentraciju, bez opuštanja. Ali i utakmicu bez bojazni od suparnika, jer svjestan je da protiv takve igre ni Hiddink ne može napraviti puno.

Ne bojimo se Turaka. Mi smo optimistični, vjerujemo u konačni trijumf, ali respektiramo protivnika. Oni će nastupiti u nešto izmijenjenom sastavu, međutim to ne znači da neće biti jaki. Pa i mi smo u Istanbulu imali dobru obranu, rekao je Bilić i potvrdio da je svjestan mogućih promjena i u koncepciji gostiju, to jest većem broju napadača.

Ne može to biti problem. Nije toliko bitno s koliko špica protivnik nastupi, već koliko će igrača dolaziti u završnicu, pred naš gol. Mi smo u petak imali dvojicu napadača, ali nas je bilo po pet u 16-ercu prilikom prvog i drugog gola. Naši igrači znaju težinu situacije. Protivnik ima karakter i dat će sve od sebe, ne samo da se 'opere', nego da pokuša napraviti ono što smo mi njemu uradili. Imaju pravo na nadu, ali mi smo tu da im to onemogućimo

Našima na ruku ide i to što gosti moraju ići na pobjedu, odnosno igrati otvoreno.

To nas je veselilo i u Istanbulu - nakon dugo vremena to je bila utakmica koja nam je odgovarala u fazi napada, ali je u obrani lakše igrati protiv suparnika koji te napada s jednim igračem. Morat ćemo biti u najmanju ruku kao u prvom dvoboju. Tako ćemo i pristupiti, igrat ćemo tako da pobijedimo', završio je Bilić, koji će baš kao i Hiddink biti primoran na promjene u sastavu. Naime, u Turskoj su eliminirajuće žute kartone dobili Ćorluka i Dujmović pa će umjesto njih na teren od prve minute Pranjić i Vukojević.

Nizozemac na turskoj klupi, Guus Hiddink morat će pak mijenjati četvoricu, ali ni to ne smanjuje njegove ambicije.

Znam da je nezamislivo to da Turska izbaci Hrvatsku u ovim okolnostima. Ali mi smo došli odigrati dobru utakmicu, dati sve od sebe i tko zna... Hrvatska je nama zabila gol u drugoj minuti, i to je odlučilo utakmicu, zašto mi ne bismo mogli zabiti u Zagrebu odmah na početku i donijeti stanovitu neizvjesnost, ponudio je svoje razloge za optimizam turski izbornik, kojeg nakon povratka u Tursku čekaju pregovori s čelnicima saveza o radnom statusu. Ipak, prema svim najavama, Hiddink ispada najveći optimist jer, umjesto 3000 turskih navijača, u Zagrebu će ih biti tek 300-tinjak.

Dvoboj na stadionu u Maksimiru počinje u 20.05 sati, a sudit će Portugalac Pedro Proenca.

VJEROJATNI SASTAVI:

ZAGREB, stadion Maksimir, sudac: Pedro Proenca (Portugal)

HRVATSKA: Pletikosa - Vida, Schildenfeld, Šimunić, Pranjić - Srna, Modrić, Vukojević, Rakitić - Olić, Mandžukić
TURSKA: Volkan Demirel - Gonul, Cetin, Korkmaz, Koybasi - Hamit Altintop, Balci, Inan, Erkin - Umut Bulut, Burak Yilmaz