DOŠAO JE I TAJ DAN?

Bez prava žalbe! Dinamo mora raspisati izbore

07.03.2014 u 10:06

Bionic
Reading

Prema odluci službe sportske inspekcije MZOS-a, protiv čijeg rješenja nema prava žalbe, zagrebačkom Dinamu naloženo je da mora uskladiti statut kluba sa zakonom o udrugama i posljedično - raspisati demokratske izbore za vodstvo kluba

Prije tri mjeseca dogodila se iznimno zbunjujuća situacija. Sportska inspekcija pri gradu Zagrebu donijela je dva različita rješenja vezana uz tužbu dijela Dinamovih članova te ih proslijedila na dvije zainteresirane adrese. Kako bi se razjasnile nejasnoće isti članovi, čije stavove formulira inicijativa ZZD, tražili su višestupanjsko rješenje (od Sportske inspekcije pri ministarstvu ZOS) i u četvrtak dobilo konačan pravorijek po ovom pitanju.

Sportska inspekcija ministarstva donijela je zaključak prema kojemu se poništavaju prve četiri točke rješenja gradske inspekcije uz obrazloženje da njihova provedba (koju je Dinamo proveo na Skupštini kluba u međuvremenu) u stvarnosti ne osigurava jednako pravo svim članovima kluba da sudjeluju u radu kluba, da biraju i budu birani, te da budu obaviješteni o radu udruge čiji su članovi.

Kliknite za uvećanje slike


Prema ovom rješenju, u svrhu uklanjanja spomenutih nedostataka, nalaže se prvostupanjskom tijelu (gradskoj inspekciji) da klub uputi u usklađivanje statuta s odredbama Zakona o udrugama (članak 6 (stavci 1 i3), te članak 9). ukratko - da raspiše izbore u kojemu će članovi kluba sami birati klupsko vodstvo i prema kojemu će svako buduće vodstvo kluba morati poslovati na svima vidljiv način i za svoj rad odgovarati članovima udruge kojoj je na čelu.  

Na priloženo rješenje klub nema pravo žalbe. Ima pravo pokrenuti spor na Upravnom sudu (koji može trajati godinama) ali taj spor ne odgađa primjenu ovoga rješenja. Gradska inspekcija mora klubu dostaviti rješenje koje će primjenjivati zadane korake u roku od najviše 30 dana, a tada će klub imati rok od najviše 60 dana da uskladi svoj statut - i pokrene zahrđale demokratske mehanizme u svoju udrugu... Raspiše izbore!