ATP DUBAI

Berdych nakon drame do finala i ogleda s Đokovićem

01.03.2013 u 20:50

Bionic
Reading

U finalu ATP turnira u Dubaiju će igrati prvi i treći nositelj, Srbin Novak Đoković i češki tenisač Tomaš Berdych, koji je u dramatičnom polufinalu bio bolji od Rogera Federera sa 3:6, 7:6(8), 6:4

Dobio je Berdych drugog tenisača na svijetu tako što je spasio tri meč-lopte tijekom tie-breaka drugog seta, a ujedno je pobijedio Švicarca drugi put zaredom. Ukupan omjer u međusobnim mečevima je sada 11:6 za drugog nositeja Dubaija, koji nije uspio obraniti prošlogodišnju titulu.

Nakon prvog seta u kojem je odlučio break Federera kod 4:3 (od 3-3 je Švicarac dobio tri gema zaredom), igra se popela na razinu više tijekom drugog seta i u jakom ritmu i sjajnom tenisu je protekao meč do samoga kraja.

Berdych je imao donekle mirnu situaciju u drugom setu, jer je s breakom prednosti kod 5:3 servirao za 1:1 u setovima. No, Federer se vratio u igru, te je odvukao drugi set u tie-break. U njemu je Švicarac poveo 2-0, da bi Berdych okrenuo na 4:2. Potom je Federer dobio četiri poena zaredom, te je poveo 6:4. Ukupno je u tie-breaku Federer imao tri meč-lopte, ali niti jednu nije iskoristio. Na jednu je imao servis.

U trećem setu je svaki tenisač dobivao gemove na početni udarac do 2:2 kada je Berdych napravio break, a imao je i nekoliko break-prilika da poveća rezultat na 5:2. No, Federer se odbio predati tako rano, došao je do 5:4, ali je tada na servis Berdycha ostao bez prave šanse.

Prvi finalist jakog ATP turnira u Dubaiju (tvrda podloga) je prvi tenisač svijeta Novak Đoković. On je u polufinalnom ogledu, za jedan sat i 44 minute, svladao Argentinca Juana Martina Del Potra sa 6:3, 7:6(4).

Namučio je Del Potro prvog igrača s ATP ljestvice u njegovom prvom turniru kojeg igra nakon osvajanja Australian Opena. Nakon što je prvi set odlučila samo jedna break-lopta Đokovića u cijeloj dionici, u drugom se setu igra rasplamsala, a kršni je Argentinac spasio u tom dijelu meča 3:5. Dobio je tri gema zaredom, te osigurao tie-break.

U njemu je ipak Đoković bio za nijansu jači, a odlučio je napravljeni mini-break srpskog tenisača kod 4:3. Bio je ovo, inače, deseti međusobni meč Đokovića i Del Potra, te osma pobjeda najboljeg svjetskog tenisača.

Obojica su tenisača odservirala po sedam aseva, a Đoković je iskoristio tri od šest break-lopti, dok je Del Potro također imao 50-postotnu realizaciju (dva od četiri).