ATLETIKA I NOGOMET

Ben Johson u Splitu: Imam igrače za Hajduk

04.09.2010 u 19:19

Bionic
Reading

Benjamin Sinclair Ben Johnson, 49-godišnji bivši kanadski sprinter koji je dominirao utrkama na 100 m 80-ih godina, odazvao se pozivu gradonačelnika Željka Keruma i posjetio Split

Idućih sedam dana atletska zvijezda provest će s mladim sportašima u fitness centru Joker i kroz različite radionice podučiti ih metodama rada i novim vježbama; pokazat će im kako se trenira u vrhunskom sportskom svijetu. Gradonačelnika Keruma poznaje tri godine, a upoznali su se preko zajedničkih prijatelja.

Odjeven u dres Hajduka s natpisom Johnson i brojem 9.83, svjetskim rekordom na 100 m kojega je rušio dva puta na Svjetskom atletskom prvenstvu, poznati sportaš predstavio je i dvoje mladih nogometaša, dva osamnaestogodišnja Indijca, braću Tumbar: Karanveera i Gurveera, koje je sa sobom doveo u Split. Preporučio ih je i Maradona, Johnson će ih dovesti na probu u Hajduk, a prisustvovat će i nogometnoj utakmici Hajduk - Dinamo.

Na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. Ben Johnson je srušio svjetski rekord na 100 m na 9.79, koji je nakon diskvalifikacije izbrisan, a kako je Johnson u istrazi priznao da je koristio doping već 1987. godine, retroaktivno je poništen i rekord iz Rima koji je iznosio 9.83. Osvrnuvši se na svoju sportsku prošlost najavio je autobiografiju koja će za nekoliko tjedana izaći na svjetsko tržište:

'U posljednje dvadeset i dvije godine puno sam naučio. Bitno je znati suočiti se sa prošlošću, oprostiti sebi i drugima i krenuti naprijed. Svakom se može dogoditi moja osamdeset i osma.

Ovom knjigom želim pozvati sve, pogotovo mlade sportaše, da uče na mojim greškama. Život ide dalje, ali konačno želim pokazati i svoju stranu priče. Kada bih mogao ponovo živjeti, vjerojatno bih se bavio bejzbolom ili nogometom. Atletika je jako težak sport.'