BUDUĆNOST NOGOMETA

Bellingham, sin policajca i 'čudo od djeteta', u Realu će učiti od Modrića. Pa ga zamijeniti

16.07.2023 u 20:12

Bionic
Reading

Godine 2003., kad je Real Madrid predstavio Davida Beckhama, bio je to spektakl dostojan promocije zvijezde Becksovog ranga. Početak fešte diktiran je izravnim prijenosom u Japanu, bilo je pozvano nekoliko tisuća novinara, a na tribinama stadiona Santiago Bernabeu skupilo se više od 40 tisuća navijača. Bilo je to vrijeme Los Galacticosa

Nedavno se u Madridu opet slavilo jednog engleskog igrača, čudo od djeteta Judea Bellinghama. Transfer težak čak 103 milijuna eura iz njemačke Borussije Dortmund obilježen je na trening igralištu Valdebebas, bez pompe koja je pratila Beckhamov dolazak. U pitanju je očito drukčija čarolija, jer ovom devetnaestogodišnjaku predodređen je status zvjezdanog igrača koji osvaja hrpe trofeja ili im je nadomak.

>> Luka Modrić potpisao je novi ugovor za Real Madrid; ništa od Saudijske Arabije!

Najveća promjena tiče se iznosa - talentirani Bellingham, koji još čeka neke važne trofeje, došao je za četiri puta više novca nego što je plaćeno Manchester Unitedu za Beckhama, a koji je s Alexom Fergusonom i društvom dotad osvojio šest titula engleskog prvaka i Ligu prvaka. Posljedica je to promjena u suvremenom nogometu u posljednjih 20 godina.

Ovim novim transferom okončan je veliki lov na možda i najveći talent europskog nogometa, treći najskuplji 'tinejdžerski' transfer u povijesti, nakon Kyliana Mbappea i Joãoa Felixa. Najviše je mamaca u Dortmund stizalo iz Engleske, ali bilo je prosaca i iz drugih liga. No njemački mediji pisali su da je Bellingham odbijao klubove koje smatra 'plastičnima', poput Manchester Cityja i naftnim dolarima natopljenog PSG-a, ili pak one kojima strategija transfera izgleda potpuno suludo, poput Chelseajeve.

Jude je sin policijski narednika

I onda je njegov otac Mark, inače policijski narednik, došao s viješću o pozivu iz Madrida. Mladi igrač kasnije je govorio da su mu leđima prošli trnci od pomisli da će igrati u takvom klubu. Najtrofejnijem i najvećem europskom klubu...

'U sobi u kojoj sam potpisao ugovor izloženo je svih 14 trofeja Lige prvaka. Bulje u tebe i ne možeš dočekati da staviš ruku na njih. Ne mislim o novcu, nikad nisam, niti ću. Igram zbog ljubavi i volim emocije koje sam dobio od kluba. Nije stvar u tome da su drugi klubovi loši, nego u tome da je Real Madrid najveći. Odrastaš i gledaš njihove utakmice, to je ono što te privlači. Imaju sjajnu povijest i želiš kao igrač dati doprinos toj povijesti', rekao je u prvim izjavama. Poštivanje Realove baštine pokazao je i odabirom broja na leđima - nosit će peticu koju je u Madridu proslavio njegov uzor, veliki Zinedine Zidane.

  • +14
Jude Bellingham - novi igrač Real Madrida Izvor: EPA / Autor: ROLEX DELA PENA

Svjestan je Bellingham onoga što ga čeka, ali čak i tako mlad ima iskustva, jer sa seniorima igra još otkako mu je bilo 16 godina, pa je rastao 'po ubrzanom postupku'. Veliki izazovi čekaju ga i u reprezentaciji, u kojoj svi očekuju od njega iskorak koji će vratiti Englesku tamo gdje ona misli da pripada, na vrh. To što praktički nije ni igrao u engleskom nogometu ne bi mu trebala biti smetnja, dapače, i on sam govori da želi u nacionalnu momčad donijeti nešto drukčiju kulturu i duh od onih koji su dosad vladali. Nema protiv toga ništa ni engleski izbornik Gareth Southgate, dokle god Bellingham bude stvarao razliku.

A on je oduševljen što će u Madridu biti u društvu važnih učitelja:

'Veznjak sam koji može igrati sve što traži trener, sve što može pomoći momčadi. A raditi s Lukom Modrićem i Tonijem Kroosom je neprocjenjivo zbog njihovog nevjerojatnog poznavanja igre, iskustva, načina na koji igraju. Pokušat ću od njih ukrasti sve što mogu, a vjerojatno ću im u početku zbog toga ići na živce', rekao je za The Guardian.

Ostavio dubok trag u Dortmundu

Jasno, štošta će donijeti sa sobom i iz Dortmunda. Za Borussiju je od dolaska iz Birmingham Cityja 2020., malo nakon 17. rođendana, zabilježio 132 nastupa i ušao u srca vjerojatno najodanijih navijača europskog nogometa. Postigao je 24 gola, uz 25 asistencija, a nedavno je proglašen najboljim igračem sezone u Bundesligi. Tko zna bi li onako dramatično izgubili titulu prvaka od Bayerna u samoj završnici prvenstva da Bellingham nije zbog ozljede koljena bio izvan stroja. Ta ozljeda inače izaziva dosta pažnje, a uz propuštanje dijela reprezentativnih utakmica ozbiljno se govori o mogućnosti operacije ovoga ljeta, što bi otežalo uklapanje u novu sredinu.

Svjedoci kažu da je prilikom odlaska iz Birminghama plakao, no svom dotadašnjem klubu tada je donio skoro 30 milijuna eura, najviše što je dosad plaćeno za sedamnaestogodišnjaka. U Birminghamu, članu Championshipa, bili su toliko zahvalni na njegovom doprinosu igri (a vjerojatno i blagajni) kluba da su umirovili njegov broj.

Za nekoga tako talentiranog očekivalo bi se da je u životu htio biti samo nogometaš. No njegov prvi trener Phil Wooldridge, koji ga je upoznao kad su mu bile samo četiri godine, govori da je kao dijete bio sasvim nezainteresiran za bilo kakvu aktivnost vezanu uz loptu. No kad su on i lopta 'kliknuli', ništa ga nije moglo zaustaviti.

Svim učiteljima i prijateljima iz razreda govorio je da će jednom igrati za Englesku, a kako je rasla njegova ljubav prema nogometu, Wooldridge i Bellinghamov otac osnovali su tim Stourbridge Juniors, za koji je redovito igrao, i to dovoljno dobro da ga zapaze u Birmingham Cityju i dovedu ga u svoj podmladak sa samo sedam godina. Došao je u ruke treneru Mikeu Doddsu, danas prvom treneru u Sunderlandu, za kojeg Bellingham govori da ga je stvorio kao igrača i osobu kakva je danas. Učenje je bilo uzajamno.

'Učio me kako da budem trener, jer kad ne bi bio zadovoljan treningom ili putem kojim ide njegov razvoj, bio je prvi koji bi mi rekao što ga tišti. On je sjajna osoba, pravi uzor. Empatičan je prema ljudima oko sebe, nemam dovoljno riječi kojima bih ga mogao nahvaliti', rekao je za BBC povodom transfera trener Dodds. Engleska publika zapamtila je da je na Svjetskom prvenstvu u Katru bio prvi koji je tješio Harryja Kanea nakon što je promašio kazneni udarac kojim bi u četvrtfinalu izjednačio rezultat protiv Francuske.

Sa 16 godina postao je najmlađi u prvoj momčadi

Kroz razne starosne kategorije kluba Bellingham je jurio kao malo tko. Kad mu je bilo 15 godina, već je igrao za juniore, a sa 16 godina i 38 dana postao je najmlađi igrač prve momčadi u povijesti. Bar u nečemu zaostaje za hrvatskim rekorderom Lukom Vuškovićem, koji je za prvu momčad Hajduka zaigrao dva dana nakon 16. rođendana.

I kad su svi očekivali da će se uspon sasvim posebnog mladog igrača nastaviti logičnim putem, u nekom od velikih klubova Premiershipa, Bellingham je 2020. potpisao za Borussiju Dortmund. Rekorde vezane uz dob nastavio je nizati i na Westfallenu, postavši najmlađi strijelac Bundeslige, najmlađi Englez koji je zaigrao u Ligi prvaka, najmlađi Englez koji je postigao gol u nokaut-fazi Lige prvaka, najmlađi igrač engleske reprezentacije na nekom velikom natjecanju... Koliko je bio važan za Borussiju, govori i to da je sa samo 19 godina u nekoliko utakmica bio kapetan momčadi. Jasno, najmlađi dosad u Bundesligi.

'On je najstariji devetnaestogodišnji igrač na svijetu'

Sada je postao sedmi britanski igrač u Realu, nakon Laurieja Cunninghama, Stevea McManamana, Davida Beckhama, Michaela Owena, Jonathana Woodgatea i Garetha Balea. Tko zna, možda jednom i u klubu i u reprezentaciji Bellingham dobije i obiteljsko društvo, jer njegov 17-godišnji brat Jobe upravo je iz Birminghama prešao u Sunderland.

No pitanje na koje će u sljedećim mjesecima i godinama trebati odgovoriti mladi igrač, za kojeg mnogi smatraju da će u Madridu biti 'novi Luka Modrić', jest koliko je spreman za Real i je li dovoljno dobar za standarde toga kluba. Mnogi uvjeravaju da jest, a pojavila se ovih dana i dosjetka da je jedina stvar koju ne znamo o Bellinghamu njegov krajnji domet, o čemu najbolje govori njegova statistika. Ili, kako je rekao njegov sad već bivši trener iz Borussije Edin Terzić: 'On je najstariji devetnaestogodišnji igrač na svijetu.'

Ono što svi promatrači govore jest da bi teško išta moglo biti logičnije od ovog transfera - i s Bellinghamove pozicije, ali i strategije Reala u posljednjih desetak godina. Naime madridski klub godinama je nosio nadimak Los Galacticos jer su bili skoro neprikosnoveni na nogometnom tržištu i kupovali najbolje što se moglo kupiti milijunima eura. Sjedimo se početka 21. stoljeća i dolazaka Figa, Zidanea, Ronalda, Beckhama, Robinha, pa nešto kasnije Cristiana Ronalda, Balea... Florentino Perez je samo trošio i trošio, pretvarajući Madrid u odredište iz snova svakog superstara.

No takvo trošenje - bar do ere generacije Ronalda i Modrića - nije donosilo očekivanu količinu trofeja. Glad za peharima, nova ekonomska realnost i doslovno bezgranično bogatstvo klubova u koje su uliveni naftni dolari potakli su Pereza na zaokret u strategiji. I dalje su u pitanju bili za obične smrtnike golemi iznosi, ali Real se više okrenuo mlađim igračima predodređenim za veliku karijeru. Prvi takav bio je tada 16-godišnji Vinicius Jr., koji je 2017. stigao za 46 milijuna eura. Za njim je došao Urugvajac Valverde, pa još jedan Brazilac, Rodrygo, onda Camavinga, Tchouameni... Oni su pridodavani zvjezdanom društvu Modrića, Kroosa, Benzeme, Ronalda...

Ne treba stoga čuditi što su se toliko potrudili oko devetnaestogodišnjaka koji je dosad odigrao skoro 200 utakmica u seniorskoj konkurenciji i zabilježio 24 reprezentativna nastupa.

Bellinghama čekaju širom otvorena vrata, ali i žestoka konkurencija u klubu, kojem su trofeji 'sada i odmah' najvažniji. Gdje će i umjesto koga Bellingham zaigrati? Vezni red ostao je bez Casemira nakon što je otišao u Manchester United, a 37-godišnji Luka Modrić i 33-godišnji Toni Kroos ipak nisu više u naponu snage i teško se na njih može računati kao na zalog za budućnost. No u veznom redu i dalje je dosta velika gužva odličnih igrača. Uz dvojicu veterana, Camavinga, Tchouameni, Valverde i Ceballos bili bi dovoljni bilo kojem klubu na svijetu i napadačka linija može od njih imati sasvim dovoljno municije, što Vinicius i Rodrygo itekako mogu iskoristiti. Da ne govorimo o tome kakva će to laka konjica biti ako se ostvari dugogodišnja želja Pereza da na Bernabeu dovede Mbappea.

Goal.com u svojoj analizi predviđa da će Bellingham, ako želi u prvih 11, trebati izgurati ili Kroosa ili Modrića te preteći još nekog na svom dijelu terena. Mnogo ovisi i o sustavu igre i tome koliko će se svojim prodorima u vrh napada uklopiti u njega. Portal kaže da bi mladi Englez najviše mogao naučiti od Modrića, s kojim dijeli mnogo osobina, premda su izgledom i stasom sasvim različiti. Njih dvojica u srednjem redu, kaže ovaj portal, bili bi ubitačan dvojac, a u ovoj analizi idealni treći član u formaciji 4-3-3 bio bi Camavinga. Druga varijanta je s Kroosom kao trećim. Dvojica gospodina u godinama uz Bellinghama nadoknadili bi sve obrambene manjkavosti. Modrićevo i Kroosovo približavanje mirovini moglo bi pak donijeti promociju puno mlađeg terceta Bellingham - Valverde - Tchouameni.

No ima i drugih varijanti, recimo da bude čista 'desetka', što često igra u engleskoj reprezentaciji. A, jasno, tu je i opcija da ne bude odmah dio udarne jedanaestorke, jer unatoč cijeni koju je Real platio za Engleza, Ancelotti je već nove igrače, ma koliko bili razvikani, držao na klupi i koristio kao zamjene. No Bellingham se i dosad dokazao kao jedinstvena pojava, pa će sigurno takav biti i u Madridu. A šest godina je dovoljno vremena za dokazivanje.

Ili da se vratimo na početak teksta, od Bellinghama u Realu očekuju bar da bude novi Beckham. Ili bar da ne izgori kao Gareth Bale. Ili da osvoji trofeja koliko ih je u Real donio Zinedine Zidane. Čak i sa samo 19 godina, Bellingham ima dovoljno zrelosti, a pogotovo gladi za trofejima da postigne i jedno i drugo i treće.

'Spreman sam za pobjede', rekao je u inauguracijskom intervjuu za Marcu pred početak priprema.