MOŽDA SU VISOKI...

BBC u čudu: Kako Hrvati mogu biti toliko dobri sportaši?

02.05.2013 u 16:44

Bionic
Reading

Na internetskoj stranici javne britanske televizije BBC izišao je opširan članak u kojemu autor pokušava dokučiti tajnu velikih sportskih uspjeha tako male zemlje kao što je Hrvatska

Okidač za ovaj analitički članak vjerojatno je bio rapidan skok naše nogometne reprezentacije koja trenutno 'stoluje' na četvrtom mjestu Fifinog poretka, no izbornik Igor Štimac upozorio je Engleze: 'Ne zaboravite, bili smo mi i treći...'

BBC je osim Štimca kontaktirao Petra Skansija i Romea Jozaka, a opći zaključak novinara i svih sugovornika je da je Hrvatska iznimno plodno tlo za sportske talente.

'Zašto baš Hrvatska ima tako sjajne rezultate u širokom rasponu sportova? Kada prođete zapadnim Balkanom primjetit ćete koliko tamo ima visokih i snažnih ljudi, što može biti odgovor na ovo pitanje. Ali, nas u Britaniji je deset puta više i također imamo dovoljno visokih sportaša koji ne produciraju takve rezultate,' postavlja tezu novinar, napominje da je Hrvatska bila 15. najsupsješnija sudionica Olimpijskih igara u Londonu, te se okreće planskom razvoju talenata kroz kojega ga je u nogometnom kontekstu proveo Romeo Jozak.

'Mi smo u nogometu prije četiri godine uspostavili sustav rada koji je obavezan svim selekcijama i bazira se na razvoju igrača u dobi od 12 do 16 godina. Rezultati pokazuju da smo uspjeli u planiranom napretku, a milsim da tendencija neće biti ugrožena niti ulaskom u Europsku uniju, jer i u tom okruženju igrači neće moći odlaziti prije 16. rođendana do kada im je već sađen naš sustav rada,' kaže Jozak.

Skansi je priznao da bi rezultati bili i bolji da država i lokalne zajednice izdvajaju znatnija financijska sredstva, a svi su izrazili nadu da će skoro priključenje EU-u rezultirati i lakšim financiranjem modernije infrastrukure.

'Svi ovi rezultati počivaju na kvalitetnom radu trenera, budemo li otklonili i infrastrukturne probleme možemo očekivati novi rezultatski uzelt,' upozorio je za kraj Igor Štimac.