NOVA PRAVILA IGRE

Bauk: Vrijeme je za korijenite promjene u sportu

20.01.2012 u 10:37

Bionic
Reading

Arsen Bauk, novi ministar uprave, u opsežnom intervjuu Novom listu među ostalim osvrnuo se i na položaj i ustrojstvo sportskih klubova i saveza te najavio promjene koje će mnogi nazvati dramatičnima

Ako Zdravko Mamić dobro pliva u močvari, to ne znači da ne bi mogao dobro plivati i u čistoj vodi. Na nama je da voda bude čista, na njemu da pliva.

Arsen Bauk je osvjedočeni ljubitelj sporta; nerijetko ga se moglo vidjeti na košarkaškim utakmicama, a iz intervjua koje u posljednje vrijeme daje novinarima sasvim je jasno da nije samo naučio lekcije iz nogometa ili rukometa za potrebe dnevne politike, nego da sport u svom najopćenitijem smislu prati već godinama. Novinarima Novog lista dao je intervju u kojem je, osim općih političkih tema vezanih uz resor Ministarstva uprave kojem je na čelu, odgovarao i na pitanja sportske tematike.

Tako se, primjerice, osvrnuo na ustrojstvo klubova, naglašavajući da se konačno mora napraviti razlika između profesionalnih i amaterskih.

'Profesionalni klubovi ne mogu biti udruge građana. To mogu biti samo amaterski klubovi. Ako Zdravko Mamić dobro pliva u močvari, to ne znači da ne bi mogao dobro plivati i u čistoj vodi. Na nama je da voda bude čista, na njemu da pliva. A ako postoje druge okolnosti koje čine močvaru, nije na mom ministarstvu, niti na Jovanovićevom, da se time bave', kazao je Bauk te pojasnio da će profesionalni klubovi morati postati tvrtke, trgovačka društva:

'Amateri i rekreativci neka ostanu udruge, ali sadašnji sustav ne može opstati. Pa jedna trećina svih udruga su sportske udruge, a većina njih su profesionalni pogoni. Naravno, omladinski pogoni ostat će zaštićeni, ali profesionalci - na tržište. A ako gradovi i općine žele sudjelovati, neka izvole. Samo na primjeru Splita odmah vidimo da se lokalna vlast htjela riješiti odgovornosti odlučivanja u Hajduku.'

Na temu najave Antuna Vrdoljaka da će tužiti državu zbog miješanja politike u sport, Bauk je također imao spreman odgovor:

'Mi se ne miješamo u pravila u sportu, u to što je jedanaesterac ili zaleđe. Mi govorimo o funkcioniranju sustava – tu država mora imati svoju ulogu. A što se Vrdoljaka tiče, nisam baš razumio za što bi nas on tužio - pa on je bio državni dužnosnik kad je postao član MOO, zar ne?'

Na kraju, na pitanje o svim tim promjenama, koje ipak moraju proći i demokratsku proceduru glasanja u Saboru, novi ministar uprave prilično je samouvjereno ustvrdio da ne sumnja da će dobiti zeleno svjetlo:

'Ako više od pola ruku u Saboru bude protiv, OK. Ali sumnjam, koliko se sjećam, Kukuriku koalicija ima većinu.'