ŠPANJOLCI U AKCIJI

Barcelona 'krade' Hezonju, a Real želi Arapovića

02.03.2012 u 15:57

Bionic
Reading

Najjači španjolski košarkaški klubovi, Barcelona i Real, ustrčali su se oko najnadarenijih hrvatskih klinaca. Najveća meta im je ovog trenutka 16-godišnji Mario Hezonja, najbolji igrač lanjskog kadetskog prvenstva Europe, na kojem je Hrvatska obranila

Prema španjolskim izvorima, Barcelona je s Hezonjom i njegovim roditeljima sve dogovorila, no na sve to njegov klub Zagreb ne gleda blagonaklono.

'Ne možemo razgovarati o maštarijama menadžera. Možemo razgovarati tek kada se pojavi službena ponuda. Hezonja ima ugovor do veljače sljedeće godine', kaže glasnogovornik mrava Damir Klekar.

Supertalentirani Dubrovčanin propustio je prvu polovicu zbog ozljede koljena, a potom ga je snašla mononukleoza.

'Mario će početi trenirati kada obavi sve pretrage. Nećemo žuriti, bolje da propusti ovu sezonu, nego da si uništi karijeru. Krajem ožujka ići će u Njemačku specijalistu za mononukleozu u sportaša', dodaje Klekar.

Prošle godine u Barceloni je na kampu boravio 15-godišnji Lovro Mazalin, Cibonin mlađi kadet, no njegov otac rekao nam je da bi najviše volio kada bi mali, koji završava osmi razred, ostao u Hrvatskoj. Tako razmišlja i Franjo Arapović, koji bi volio da njegov sin Marko (208 cm visoki centar) za kojeg je zagrizao Real Madrid.

'Ja bih volio da Marko ovdje završi gimnaziju, a dalje ćemo vidjeti', kazuje Franjo.

Prema riječima Cedevitina šefa omladinskog pogona Veljka Mršića, tako talentiranih igrača nismo imali još od srebrnih iz Barcelone.

Od igrača rođenih od 1964. do 1968. godine, među kojima su Dražen, Rađa i Kukoč, Hrvatska nije imala nadarenijeg naraštaja.

Da Mršić zna što govori, potvrđuje i neovisni portal Europehopes koji vode Španjolci. Oni su u tri godišta za najtalentiranije Europljane postavili Hrvate – Šarića (1994.), Hezonju (1995.) i Arapovića (1996.). Kad izađe lista za 1997. godište, lako je moguće da će prvorangirani biti Lovro Mazalin, no odličnim igračima mogli bi postati još i braća Žganec, Bošnjak, Lončar, Bender... Ako od svih njih Hrvatska ne dobije reprezentaciju sposobnu ponovo osvajati seniorska odličja, onda neka svi oni koji rade u našoj košarci ukinu ovaj sport u Lijepoj Našoj.