PRVA TROSTRUKA KRUNA

Barcelona i Guardiola upisali se u povijest

28.05.2009 u 08:46

Bionic
Reading

Na Olimpijskom stadionu Rimu, u finalu Lige prvaka Barcelona je pogocima Samuela Eto'oa i Lionela Messija svladala branitelja naslova Manchester United. Bio je to susret koji je mogao zadovoljiti ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu i dvoboj na kojem su ostvarena neka povijesna postignuća

Veliko finale u Rimu završilo je trijumfom Barcelone. Katalonci su nadigrali Manchester United, Pepe Guardiola nadmudrio je iskusnog Alexa Fergusona, a Lionel Messi je u tih 90 minuta zasjenio Cristiana Ronalda.

Prekrasna nogometna večer nakon koje su pobjednici postali bogatiji za sedam milijuna eura, a poraženi za tri manje pratila se u više od 200 zemalja, a gledatelji širom svijeta mogli su vidjeti pravu demonstraciju ovoga sporta. Nogomet je pobijedio.

'Jako smo sretni, u deliriju smo. Učinili smo nešto čarobno i moram čestitati svima u klubu te navijačima. Nismo najbolja momčad u Barceloninoj povijesti, ali smo imali najbolju sezonu. Iako smo igrali bez nekoliko standardnih igrača funkcionirali smo dobro i u napadu i u obrani protiv najbolje svjetske momčadi,' rekao je Guardiola koji je ovim trijumfom postao tek šesta osoba u povijesti koji se okitio europskim naslovom kao igrač i trener.

Prije njega je to uspjelo Munozu, Trapattoniju, Cruyffu, Ancelottiju i Rijakaardu, a sada je i on u odabranom društvu. Osim toga, ovoj Barceloni je uspjelo nešto što nitko nije uspio napraviti u Španjolskoj, čak ni Real. Stigli su do trostruke krune – prvenstvo, Kup kralja, Liga prvaka. Treba spomenuti kakao je sada ta zemlja i prva po broju Kupova/Lige prvaka sa 12 trofeja. Iza su ostali Talijani i Englezi sa 11.

Dok su na ulicama katalonske metropole deseci tisuća navijača slavili treći naslov europskih prvaka u povijesti, u Manchesteru - razočaranje. 'Crveni vragovi' su nakon 25 utakmica u nizu bez poraza bačeni na koljena. Barcelona je spriječila Manchester da postane prvi klub koji je obranio titulu od kada se igra novi format ovog natjecanja (1992), a Ferguson se nije uspio izjednačiti po broju trofeja u ovom europskom kupu s Liverpoolovim legendarnim menadžerom Bobom Paisleyem koji ima tri.

Nije to bio dan Fergusonovih beba, nisu bili pravi.

'Pobijedila je najbolja momčad i trebamo joj na tome čestitati. Žao mi je što nismo bili na razini prijašnjih igara, a kad je tako teško se možemo suprotstaviti razigranom protivniku kao što je Barcelona', priznao je trofejni Ferguson čija momčad će morati pričekati na četvrti europski naslov.