ep u vaterpolu 2024.

'Barakude' večeras na Europskom prvenstvu startaju protiv Španjolaca

04.01.2024 u 09:17

Bionic
Reading

Sve je spremno za početak 36. Europskog vaterpolskog prvenstva u Hrvatskoj. Prvi krug natjecanja po skupinama igra se u Dubrovniku i Zagrebu. Hrvatski vaterpolisti su u skupini u Dubrovniku gdje večeras od 20.30 sati igraju protiv Španjolske

'Što se Španjolske tiče, mi nužno moramo biti maksimalno fokusirani, koncentrirani u svakom trenutku i izrazito agresivni, u smislu pokretljivosti. Iz jednostavnog razloga što je to španjolski način igranja. Ne smijemo dopustiti da se razmašu, rasplivaju, moramo im stalno biti 'na ruci', umarati ih', otkrio je planove uoči utakmice izbornik Ivica Tucak te dodao:

'Znamo s kim igramo, protiv kakve momčadi. Ako se ne varam, Španjolska je od 2018. stalno u zoni medalja, dakle stalno u polufinalima najvećih natjecanja. Visoki ritam, puna koncentracija i jako puno plivanja. To je jedini način na koji se moramo suprotstaviti tako jakoj momčadi. Biti pozitivno, sportski drski.'

Marko Bijač, kapetan 'barakuda' na prošlom je Europskom prvenstvu u Splitu 2022. ponio, zaslužio pokal namijenjen najboljem golmanu.

'Mi smo tada imali sjajnu cijelu obranu. Imali smo silnu agresivnost u obrani i to je tada meni kao golmanu jako puno pomoglo. Nadalje, za razliku od Splita kada smo u 1. kolu ipak imali Maltu, sada je situacija puno drukčija. Suparnik je takav da ne znam je li može biti teži u ovom trenutku, a i kasnije će svaka sljedeća nositi posebnu težinu', kaže Bijač.

S druge strane, španjolski izbornik David Martin doveo je u Dubrovnik sastav koji je gotovo nepromijenjen zadnje 3-4 godine. Momčad koja je na četiri posljednja velika natjecanja osvojila medalju – zlato na SP u Budimpešti 2022., bronca na EP u Splitu 2023., zlato na Svjetskom kupu u Los Angelesu 2023., te bronca na SP u Fukuoki 2023.

Jasno je da Španjolci dolaze s velikim očekivanjima...

'Želimo igrati naš najbolji vaterpolo. Mislim da imamo šanse osvojiti zlatnu medalju, a to je nešto što nikada nismo uspjeli postići. Želimo ispisati povijest', rekao je španjolski izbornik David Martin i dodao:

'Ovdje je spektakularna atmosfera, Dubrovnik je legendarni grad za ovaj naš sport, ovaj bazen je legendaran. Dolazak u Hrvatsku i igranje ovdje je uvijek uzbudljivo. Želim se zahvaliti Hrvatskom vaterpolskom savezu, Vladi Republike Hrvatske što su sve ovo organizirali. Dolazimo s mentalitetom momčadi koja osvaja medalje, jaka smo momčad, ali znam da će biti sigurno teško.'