UVERTIRA ZA OI

Bambi došao na korak od bronce, pa ostao peti

13.08.2011 u 18:55

Bionic
Reading

Hrvatski jedriličar Ivan Kljaković Gašpić zauzeo je peto mjesto u klasi Finn na Predolimpijskoj regati u Weymouthu

Kljaković Gašpić je u plov za odličja klase Finn ušao kao peti, s jednim bodom zaostatka za četvrtoplasiranim Španjolcem Rafaelom Trujillom i sedam za trećeplasiranim Francuzom Jonathanom Lobertom. Ivan je izvrsno odjedrio prvi dio plova za odličja, na prvu oznaku je stigao prvi, s konkurencijom posloženom taman kako treba. Trujillo je bio drugi, a Lobert šesti. U tom trenutku naš kormilar je imao broncu.

Međutim, u vrlo uzbudljivoj stranici niz vjetar pozicije su se skroz izmijenile do slijedeće oznake, na koju je Ivan stigao sedmi. Svih deset kormilara obišlo je drugu oznaku unutar deset sekundi, što je jako malo. Kljaković Gašpić ponovno je izvrsno odradio stranicu u vjetar, stigao četvrti na slijedeću oznaku, ponovno je prošao Španjolca i Francuza. Međutim, zadnja stranica niz vjetar se pokazala ključnom. Lobert i Trujillo su se opet progurali ispred našeg kormilara i odlučili o konačnom poretku.

'Još jedna regata iza nas. Zadovoljan sam s odrađenim, peto mjesto je u redu s obzirom da sam ovdje došao relativno prazan nakon srebra na Europskom prvenstvu. Došao sam odraditi trening i sve što smo odradili je bilo super, izvukli smo jako dobre zaključke, uočili smo neke sitnice na kojima treba poraditi, tako da sam jako zadovoljan,' kazao je Ivan.

A prvo mjesto ni u jednom trenutku nije bilo upitno. Britanac Ben Ainslie je još jučer s dvije pobjede uzeo zlato, no ni tu nije stao, već je i danas pred svojom publikom ušao prvi u cilj plova za odličja. Od 11 jedrenja za klasu Finn Ainslie je pobijedio šest.

Najbolji hrvatski jedriličari mahom će se odmarati narednih dva do tri tjedna, a onda će se posvetiti pripremama za kvalifikacije za OI 2012 – Svjetsko prvenstvo u Australiji u prosincu.Veći dio hrvatske reprezentacije već je otputovao kući, ostali putuju sutra 14. kolovoza, neki lete, a neki putuju cestom, vuku prikolice s brodovima i gumenjacima. Kako smo već najavili daskašima i Zvijezdama u rujnu slijedi još Europsko prvenstvo, koje je za daske ujedno i prve od dvije regate koje se boduju za nacionalnu izbornu olimpijsku ljestvicu.