KAKVA VEČER ZA BASKE

Athletic Bilbao u trećoj minuti sudačke nadoknade šokirao Barcelonu i izbacio je iz Kupa; ranije je izletio i Real Madrid

Bionic
Reading

Nogometaši Athletica iz Bilbaoa posljednji su polufinalisti ovosezonskog izdanja Španjolskog kupa, oni su u četvrtfinalu na svom San Mamesu svladali Barcelonu sa 1:0

U dosta gruboj i čvrstoj utakmici u kojoj je Barcelona dominirala u posjedu lopte pogodak za veliku pobjedu postigao je Inaki Williams u trećoj minuti sudačke nadoknade.

Hrvatski reprezentativni veznjak Ivan Rakitić igrao je za Barcelonu do 69. minute.

Bio je to susret dva najtrofejnija kluba u Kupu kralja, Barcelona je ovo natjecanje osvajala rekordnih 30 puta, dok je Athletic 23 puta slavio, no posljednji put još 1984. godine. U 21. stoljeću Athletic je tri puta stizao do finala, 2009., 2012. i 2015., ali je svaki put gubio upravo od Barcelone.

  • +3
Kup kralja, četvrtfinale, Athletic Bilbao - Barcelona, 2020. Izvor: EPA / Autor: MIGUEL TONA

Ranije u četvrtak još je jedan baskijski klub izborio polufinale izbacivši drugog velikana, Real Sociedad iz San Sebastiana je sa 4:3 kao gost svladao Real Madrid.

Gosti su u prvom poluvremenu poveli preko Oedegaarda (22), da bi početkom nastavka Isak (54, 56) s dva gola u kratkom razdoblju povisio na 3:0 i činilo se kako je pitanje pobjednika odlučeno. Ipak, Marcelo (59) je vrlo brzo smanjio na 3:1, samo da bi Mikel Merino (69) vratio prednost Sociedada na tri razlike. U samoj završnici Madrižani su pogocima Rodryga (81) i Nacha (90+3) zaprijetili, ali nisu imali vremena za potpuni preokret.

Kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić odigrao je drugo poluvrijeme za madridski sastav.

  • +5
Kup kralja, četvrtfinale, Real Madrid - Real Sociedad, 2020. Izvor: EPA / Autor: RODRIGO JIMENEZ

Real Sociedad dosada je dva puta osvajao Kup, prvi put davne 1909. godine, a drugi 1987., dok je posljednji put u finalu nastupio 1988.

Još u utorak u polufinale se plasirala Granada 2:1 pobjedom protiv lanjskog pobjednika Valencije, a u srijedu je među posljednja četiri sastava ušao i drugoligaš Mirandes 4:2 uspjehom protiv Villarreala. Niti jedan od ta dva sastava dosada nije osvajao Kup.