PULA MMXII

Arena će u petak dokazati da je i nemoguće - moguće!

14.09.2012 u 07:53

Bionic
Reading

Igrači i stručni stožer ne kriju uzbuđenje što će igrati u pulskoj Areni. Prva utakmica, ona protiv ljubljanske Olimpije, čeka se s nestrpljenjem od trenutka kad je spektakl postao sigurna stvar. Već sad se može ustvrditi da je promocija Pule i Hrvatske tolika da je to što se događa oko pulskog spektakla nemoguće platiti

Pula i Hrvatska će od petka do nedjelje biti centar hokejaškog svijeta. Ne postoji ni najmanja sumnja u tu tvrdnju. CNN, Yahoo.com, najpoznatiji i najutjecajniji sportski mediji na svijetu, svi redom već danima prate što se događa u 2000 godina starom pulskom amfiteatru u kojem će u petak i nedjelju Medveščak ugostiti slovensku Olimpiju u austrijsku Viennu u sklopu 3. i 4. kola Ebel lige.

Organizatori spektakla sigurno su očekivali ludnicu, vjerovali su da će ta priča pobuditi interes ljubitelja hokeja, no sumnjamo da su očekivali tako veliku pažnju. Pojedini NHL klubovi, poput Montreal Canadiensa, objavljuju što će se i kako dogoditi u Puli, društvene mreže, pogotovo Twitter, 'gore' od poruka vezanih uz hokejašku groznicu u Hrvatskoj. Već sad se može ustvrditi kako je promocija Pule i Hrvatske toliko velika da je nijedna plaćena reklama u bilo kojem svjetskom mediju ne može pokriti. Jednostavno, to što se događa oko pulskog spektakla nemoguće je platiti.

Medveščak će u amfiteatru odigrati dvije veličanstvene utakmice, oko leda će se smjestiti 7.500 navijača, a prema tvrdnjama organizatora, gotovo polovica će biti stranci. Kad su u pitanju oni mali, ali itekako značajni statistički podaci, naglasimo da je interes medija za pulske utakmice bio nevjerojatno velik i da tako velik broj novinara i fotoreportera ne bi vjerojatno mogla dobiti ni zagrebačka Arena, koja je predviđena za slične spektakle i u kojoj predstavnici medija imaju zaista izvrsne uvijete za rad.

Prijenosi utakmica ići će izravno u Austriju, Sloveniju i Hrvatsku (Drugi program HTV-a), te u Češku i Slovačku, ali i sve zemlje regije. O snimkama je gotovo i nemoguće pričati, pogotovo o vijestima koje će putem TV razmjene ići diljem svijeta. A kako bi to moglo izgledati onima koji će utakmice pratiti iz svojih domova, svjedoči činjenica da će se prijenosi raditi s čak 14 kamera postavljenih oko ledene plohe, plus po jedna na velikom kranu i jedna u helikopteru. Jasno, u svijet će biti odašiljan prijenos u HD formatu.

Sanju Cinkopan Korotaj, direktoricu Turističke zajednice grada Pule, upitali smo što za Pulu predstavlja projekt 'hokej u Areni', i evo što nam je odgovorila:

'Hokej je sport koji njeguje pozitivan sportski duh i s te strane je i bio prikladan za kulturni spomenik visoke vrijednosti kao što je Arena. Uostalom, naši hokejaši se nazivaju gladijatorima modernog doba i nastupaju tamo gdje su nekada nastupali i pravi gladijatori. S druge strane, hokejom u Areni ostvarila se već prije samog održavanja utakmica, velika promocija Pule u svijetu, a samim održavanjem utakmica vjerujem da će ta promocija biti i još veća jer ovaj projekt nije samo sport, već je i velika posebnost i zanimljivost'.

Igrači i stručni stožer ne kriju uzbuđenje što će igrati u pulskoj Areni. Prva utakmica, ona protiv ljubljanske Olimpije, čeka se s nestrpljenjem od trenutka kad je spektakl postao sigurna stvar, a sad je, eto, i stigao dan tog velikog, dosad nigdje viđenog spektakla.

'Bit će to iskustvo koje se događa jednom u životu. Igrati u jednoj takvoj areni, koja ima toliko povijesti iza sebe, bit će stvarno posebno za sve nas igrače. Ne znam kako da to opišem. Svi pričaju o tome. Ja sam samo sretan što sam ovdje', kazao nam je Nathan Perkovich uoči odlaska u Pulu.

U petak navečer, točno u 21 sat, kreće veliki hokejaški spektakl kakav još nitko, nikad i nigdje nije ni pokušao organizirati. Domaćini tvrde da ih ne može pokolebati ni visoka temperatura zraka, ni kiša koja je u četvrtak počela padati i topiti led, ni vjetar koji s mora nosi sol. Sve te nepogode su privremene, a ako i potraju, tvrde organizatori, utakmice neće doći u pitanje. Hokejaška groznica u Puli trajat će do nedjelje, a u međuvremenu grad i njegova turistička zajednica, pa i sam Medveščak, organizirali su cijeli niz zabavnih i kulturnih sadržaja koji će biti na dispoziciji tisućama građanima Pule i Istre te tisućama gostiju koji će baš zbog hokeja i stići tamo.

Sad je još samo preostalo odbrojavati sate do početka prve utakmice, a onda će se starom Arenom oriti navijanje kakvo taj rimski amfiteatar nije doživio duže od 2000 godina.