AMERIČKI SAN NA DUKEU

Antonio Vranković iskreno o tati Stojku; evo zašto je odabrao prvake!

11.11.2015 u 09:42

Bionic
Reading

Svoju prvu sezonu u američkoj sveučilišnoj ligi NCAA za branitelje titule Duke Blue Devilse ove će sezone upisati 19-godišnji Hrvat Antonio Vranković, sin košarkaške legende Stojka Vrankovića poznatijeg kao 'Drniški orao'. Sudeći po prvim dojmovima, Hrvatska je dobila novu zvijezdu

Kada je na floridsku adresu Vrankovićevih stiglo pismo legendarnog trenera Mikea Krzyzewskog koji na klupi Duke Blue Devilsa sjedi od sezone 1980/81., 213 cm visoki Antonio ni sekunde nije razmišljao. Uostalom, činjenica kako dosad niti jedan Hrvat nije igrao na tom prestižnom sveučilištu dovoljno govori.

Dvije godine Antonio Vranković živio je s obitelji na Floridi, u gradu Fort Lauderdaleu, gdje je igrao za lokalnu srednju školu Pine Crest u kojoj je bio daleko najbolji igrač. Njegove sjajne igre nisu promakle skautima sveučilišta Duke te naravno iskusnom Krzyzewskom koji je u karijeri osvojio pet NCAA titula (1991, 1992, 2001, 2010. i 2015). Nakon što je Duke napustio sjajni centar Jahlil Okafor, koji je kao treći pick završio u Philadelphia 76ersima, Krzyzewski je u 213 cm visokom i 122 kg teškom Vrankoviću vidio idealnu zamjenu za Okafora.

Nakon što je nedavno Mike Krzyzewski klupu reprezentacije SAD-a prepustio strategu San Antonio Spursa Greggu Popovichu sada se još više može posvetiti freshmanima (novacima) Blue Devilsa.

'Volim igrati ispod koša i koristim svoje tijelo kao prednost. Jaka strana mi je kontrola skoka, a volim igrati i čvrstu obranu', kazao je 19-godišnji Vranković koji je Duke odabrao zbog tradicije vezane uz sjajne visoke igrače koji su igrali na tom sveučilištu.

'Duke je sjajno mjesto za visoke igrače. Kada sam odlučio doći ovdje veliki faktor je bio upravo taj rad s visokim igračima te naravno Jahlil Okafor koji je danas NBA igrač. Naravno, bit će mi lakše naći posao nakon košarke kada završim ovaj fakultet', dodao je Vranković koji se u intervjuu sjetio i svojih početaka u Zagrebu te prvog koša kada je imao 13 godina.

Na pitanje o ocu, legendi hrvatske košarke Stojku Vrankoviću, kaže:

'Tata me nikad nije gurao u košarku. U biti, moj prvi sport je bio plivanje, ali kada sam naglo narastao logičan izbor je bila – košarka. Otac mi je sjajan mentor, puno je toga prošao u karijeri i sve što mi govori pokušavam zapamtiti jer želim biti uspješan u ovom sportu', završio je nova hrvatska nada Vranković.

Video