SUDAR U SOFIJI

Anonimci bez kvalitete! Jesu li zato Bugari dodatno nabrijani?

10.10.2014 u 11:27

Bionic
Reading

U Sofiji je od 20.45 na rasporedu kvalifikacijska utakmica za EURO 2012. između Bugarske i Hrvatske

Bugari čekaju 'kockaste' željni dokazivanja, te dodatno motivirani podcjenjivanjem hrvatskih medija koji su ih prozvali 'anonimcima bez kvalitete'. Prvu prepreku su preskočili uspješno, iako uz dosta problema - u Azerbajdžanu su prevladali tek u završnici, kad su se domaći igrači umorili.

Izbornik Penev danas raspolaže jačim sastavom, oporavili su se braniči Minev i Zanev, te ključni veznjak Yvelin Popov, koji bi trebao malo bolje povezati redove. Bitnih izostanaka više nemaju.

'Igramo protiv jednih od favorita skupine. Ipak, moji igrači su smireni, puno smo razgovarali posljednjih dana, atmosfera u kampu je normalna, a raspoloženje pozitivno. Spremni smo', izjavio je Penev.

Glavna briga za nekad vrsnog napadača je njegova vlastita pozicija. U Bakuu je mrežu zatresao Mitsanski iz Karlsruhera i vjerojatno će njemu ukazati povjerenje, no riječ je o jednom od tri-četiri igrača slične kvalitete kojima raspolaže - ni jedan ne ulijeva puno povjerenja.


Hrvatska je kvalifikacije otvorila pobjedom protiv Malte, no tek će danas imati pravi ispit svoje vrijednosti. U Hrvatskoj su mnogi s dosta podcjenjivanja gledali prema reprezentaciji Bugarske, no kako se utakmica bliži dojam je da ih sve ozbiljnije shvaćaju. Na početku je to bila reprezentacija s puno anonimnih igrača i bez velikih zvijezda, izbornik Kovač danas ističe nešto sasvim drugo:

'Disciplinirani su, organizirani i imaju sustav igre sličan našem. Mislim da neće previše riskirati jer cijene našu kvalitetu. Naravno, ako se slučajnu dogodi da nas napadnu, znat ćemo uzvratiti. Svaki pozitivan rezultat za nas je dobar. Idemo po tri boda, ali i s jednim možemo biti zadovoljni.'

U sastavu će biti nekoliko promjena u odnosu na ono što držimo 'idealnim'. U posljednji tren je zbog ozljede trbušnog zida otpao Lovren, a njegovo mjesto stopera će zauzeti Vida. Na lijevom boku će krenuti Pranjić iako su mnogi vidjeli Strinića kao bolje rješenje. Očito Kovač smatra da Bugari na desnom krilu neće biti toliko opasni, pa se odlučio za napadački nešto opasnije rješenje.

Najviše polemike možda ima u veznom redu. Inače standardni Kovačić igra vrlo dobro u Interu, no danas je završio na klupi. Čini se kako je žrtvovan da bi se Rakitiću oslobodilo mjesto bliže suparničkom golu. Za trkački dio će pak biti zadužen Brozović. Na krilnoj napadačkoj poziciji će priliku opet dobiti veteran Olić. S obzirom na njegovu formu u Wolfsburgu, čini se sasvim zasluženo.

'Osim Lovrena svi smo zdravi i spremni. Osvježili smo momčad što je iznimno važno jer momci imaju već dosta utakmica u nogama. Vjerujem da će danas biti maksimalno svježi i spremni', zaključio je Kovač.

Utakmicu sudi Španjolac Antonio Mateu Lahoz. Iako statistički nije previše strog, u posljednjih pet utakmica se (četiri Primere i jedne LP-a) se pošteno razmahao i pokazao 39 žutih kartona i četiri crvena.