1:1 ENGLEZA I AMERIKANACA

Ameri se osladili ludim kiksem engleskog golmana

13.06.2010 u 10:12

Bionic
Reading

Stadion Royal Bafokeng bio je ispunjen do posljednjeg mjesta, a Englezi i Amerikanci pokazali su zavidnu kvalitetu igre. Konačnih 1:1 Fabio Capello može zahvaliti nevjerojatnoj pogrešci golmana Greena

Amerikanci su protiv Engleza dokazali da su klasa i da će svako podcjenjivanje njihovog nogometnog znanja skupo koštati sve koji na to čak i pomisle. Englezi, istina, nisu podcijenili 'Jenkije', no nisu mogli ni razviti onu svoju prepoznatljivu igru u kojoj Wayne Rooney redovito profitira pogotkom.

To što 'gordi Albion' ponovno ima problema s čuvarima mreže, to je već pomalo tradicionalno i svijet će malo pomalo iščekivati utakmice engleske reprezentacije ne zato da vidi na djelu velike nogometne majstore poput Lamparda ili Lennona, nego zato da se dobro nasmije nekoj novoj ludosti otočkog golmana.

Englezi su početkom oba poluvremena izvrsno krenuli, no za razliku od nastavka, u prvom dijelu dobru su igru i naplatili lijepim golom Gerrarda. Zašto su nakon startnih 15-ak minuta stali i prepustili igru suparniku, to zna samo Fabio Capello. No, činjenica je da su Amerikanci izvrsno parirali Englezima, a smiješni pogodak Dempseyja u 40. minuti, kad je njegov nejaki udarac golman Green ničim izazvan propustio u mrežu, samo je bio nagrada za pokazanu dobru igru.

Kako bi sve završilo da je na isteku sata vremena igre Altidore pogodio mrežu, a ne stativu, nikad nećemo saznati, ali i to je dokaz da su se Amerikanci željeli nadigravati s kudikamo slavnijim protivnikom. Da ne bi bilo zabune, i u toj akciji sudjelovao je golman Green - lošom reakcijom dopustio je prolaz lopte prema mreži. Šteta što ta lijepa akcija nije završila golom.

Na kraju, istina je da su Englezi i Amerikanci u vrlo dobroj skupini i da su, s obzirom na viđeno te na kvalitetu Alžiraca i Slovenaca koji ipak ne bi trebali biti konkurentni za osvajanje prva dva mjesta skupine C, i prije međusobne utakmice znali da će imati prilike popraviti eventualni negativni rezultat. To je saznanje trebalo itekako opustiti igrače uoči subotnjeg dvoboja. Čini se da su Englezi unatoč tome ipak odigrali u grču jer usprkos solidnom drugom dijelu nisu stvorili nijednu izrazito dobru šansu za novo vodstvo.

Amerikanci su, dakle, zaslužili bod, dok će Capello idućih dana morati promišljeno odgovarati na rešetanja engleskih novinara. Nema sumnje da njegova momčad može puno bolje odigrati, a zašto to nije učinila već u prvoj utakmici na Svjetskom prvenstvu, to je već druga priča.

ENGLESKA - SAD 1:1
RUSTENBURG. Stadion Royal Bafokeng, 40.000 gledatelja; Sudac: Carlos Simon (Brazil)

Strijelci: 1:0 Gerrard (4), 1:1 Dempsey (40)

Engleska: Green - Johnson, King (od 46. Carragher), Terry, A.Cole - Lennon, Gerrard, Lampard, Milner (od 30. Wright-Philips) - Heskey (od 79. Crouch), Rooney
SAD: Howard; Cherundolo, DeMerit, Onyewu, Bocanegra - Donovan, Bradley, Clark, Dempsey - Altidore (od 85. Holden), Findley (od 77. Buddle)