samo za tportal

Ako netko zna kako se zabijaju golovi, onda je to on: Goran Vlaović o gorućem problemu hrvatske reprezentacije i treba li priliku dobiti Antonio Čolak

04.09.2021 u 07:55

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija, večeras od 20.45 sati u Bratislavi, igra utakmicu 5. kola H skupine kvalifikacija za SP u Kataru 2022. godine. Naravno, s obzirom na renome kojeg Hrvatska ima u nogometnom svijetu, ali i razliku na Fifinoj ljestvici (Hrvatska je 18., Slovačka 38.), priželjkujemo pobjedu Dalićevih igrača. No, da bi do pobjede došli, netko treba i zabiti

Nakon šokantnog poraza od Slovenije u prvom kolu kvalifikacija, Hrvatska se ipak uspjela oporaviti te je protiv skromnih Cipra (1:0) te Malte (3:0) ipak uspjela zauzeti vrh H skupine kvalifikacija.

Potom je uslijedio Euro, na kojem je Hrvatska ostvarila primarni cilj te prošla skupinu, ali već u osmini finala zapela na Španjolskoj. Naravno, to nije rezultat za baciti u očaj, ali igra kojom se Hrvatska predstavila tijekom ljeta nije impresionirala hrvatske navijače. Evidentno je bilo da u igri nema tečnosti, a i da se teško stiže do gol prilika.

Nažalost, to se nastavilo i u okršaju protiv Rusije (op.a u srijedu je završilo 0:0), odnosno prvom od tri u rujanskom dijelu kvalifikacija. Nije pomoglo niti to što je Dalić uveo nekoliko novih igrača. No, sada se glava ne gura u pijesak, iako je osvojen važan bod. Već se, kako je naglasio izbornik traži rješenje.

A da uistinu 'škripi' u napadu, potvrdio je i Goran Vlaović, rasni strijelac koji je u dresu hrvatske reprezentacije, a kojeg je oblačio 51 put, zabio 15 golova.

'Očito se nastavlja taj trend kojeg smo imali i na Euru, odnosno problem kreiranja prilika i postizanja golova. Doduše, zabili smo ih po tri Škotima i Španjolcima, ali činjenica je da nam nedostaje tečnosti u igri prema naprijed i stvaranju prilika. Ipak, ima i jedna dobra stvar, a to je da ni protivnicima dali previše prostora da oni nama zabiju. Rusija je glavni konkurent za osvajanje prvog mjesta u skupini, te se ovaj remi, istina bez primljenih ali i postignutih golova, ne može smatrati neuspjehom', odmah je detektirao problem 49-godišnji Goran Vlaović, ali i dodao kako Hrvatsku niti večeras u Bratislavi ne očekuje lagan posao.

'Slovačka je odmah 'do', ništa slabija od Rusije, i zato mislim bez obzira na to što želimo pobjedu, važnije je da se kući ne vratimo poraženi'.

Dobro je što i izbornik ne bježi od činjenice da napadači ne zabijaju, odnosno rade to vrlo, vrlo rijetko. Od Lige nacija prošle godine zabijali su tek Petković Portugalu i Kramarić Švedskoj, s time da oni ne predstavljaju klasičnu 'devetku', a taj tip igrača je do poziva Čolaku, nosio samo Ante Budimir. I on je zabio tek jednom, u prijateljskoj utakmici Turcima.

'Naravno, taj problem neefikasnosti bi trebalo riješiti, jer čim si zabio gol, a to znači da si nadmudrio suparnika, teže je izgubiti. Ipak, kako kod branjenja gola trebaju sudjelovati svih 11 igrača, tako i u pokušaju zabijanja treba sudjelovati cijela momčad. Jer jedna kriva lopta stopera može stvoriti neugodnost po vlastitu obranu, ali isto tako i jedna odlična lopta stopera, može dovesti do gol-prilike'.

Vlaović je uvjeren da s ovim igračkim kadrom, Hrvatska može i mora igrati tako da se stvaraju prilike.

'Imamo ofenzivne bekove, Sosu i Juranovića, naravno ako će igrati protiv Slovačke, kojima je forte otići prema naprijed i sudjelovati u tom dijelu igre, nego raščišćavati situacije u svom 16-ercu. To znači da imamo ofenzivni potencijal i trebalo bi ga znati iskoristiti. Jer jasno je da kada se momčadi brane, sužavaju prostor pred svojim golom, ali isto tako otvaraju prostor na bokovima, a mi imamo i bekove i krila, koji znaju ubaciti. Problem je sama ta završnica, odnosno s koliko igrača dolazimo u nju, ali i taj glavni centralni napadač, jer naši napadači vole sudjelovati u igri, a onda se i nesvjesno povlače izvan 16-erca. Ali ja smatram, da bez obzira na to što možda i nisu klasične 'devetke', svi ti naši igrači znaju zabiti gol, a mislim tu i na Kramarića, Vlašića, Livaju. I ne bi se trebalo raspravljati tko će biti ta klasična devetka, već da im se savjetima i razgovorom objasni da igraju više u 16-ercu. Sada tu imamo Kramarića i Livaju, u budućnosti vjerujem opet i Petkovića. Tek su Budimir i Čolak drugačiji tipovi napadača, koji će ulaziti na centaršuteve i prvu stativu, dok na drugoj, ili kada stigne kakav otpadak, tu imamo igrače tipa Pašalića, ili krilnih igrača s druge strane'.

Dakle, nametanje izborniku Daliću da sada uvede Čolaka nije nužno?

'Treba li igrati Čolak stvar je izbornika. On treba izabrati najbolje, posebno u ovakvim kvalifikacijskim utakmicama od posebne važnosti, one koji će moći najadekvatnije odgovoriti njegovim zamislima. Svejedno je tko će biti taj (Čolak, Kramarić, Livaja), to je stvar izbornika, ali bitno je da im objasni koji je njihov zadatak', završio je Vlaović.