sve se posložilo

Ajaxova čarobna formula: Strašna mlada generacija i iskusni srpski dirigent

17.04.2019 u 10:30

Bionic
Reading

Nogometaši Ajaxa zadivili su svijet izbacivanjem Reala i Juventusa iz Lige prvaka, a iza njihovog uspjeha stoji odličan rad omladinske škole, kao i sjajan izbor iskusnih pojačanja od strane stručnog stožera...

Erik ten Hag može zadovoljno trljati ruke. Njegov projekt europskog Ajaxa pokazao se kao pun pogodak, a sa svojom momčadi nakon izbacivanja Reala i Juventusa više se ne boji nikog u Ligi prvaka i nije nemoguće ni da ode do kraja.

  • +3
Liga prvaka, četvrtfinale: Juventus - Ajax Izvor: Pixsell / Autor: Mark Kerton/Press Association/PIXSELL

Nizozemski 49-godišnji trener zajedno sa svojim suradnicima sjajno je posložio ono što je dobio u ruke, a dobio je - mnogo. Naime, Ajax je okupio mladu generaciju za kojom luduje Europa, a darovitog Frenkieja de Jonga već je ugrabila Barcelona za sljedeću sezonu.

Veliki transfer smiješi se i 19-godišnjem braniču Matthijsu de Ligtu koji je pokopao ovog utorka Ronalda i društvo, na meti je Kovačevog Bayerna, kao i Barcelone te bio mogao postati jedan od najskupljih stopera u povijesti.

Tu su još kamerunski 23-godišnji golman Andre Onana kojem je cijena strašno porasla ove sezone, pa talentirani 21-godišnji Marokanac u obrani Noussair Mazraoui koji je zabio jedan od ključnih golova protiv Benfice u grupnoj fazi Lige prvaka, a ne možemo zaboraviti borbenog ofenzivnog 22-godišnjeg Donnyja van de Beeka, jednog od ključnih nogometaša utakmice u Torinu. Uz sve njih još imaju i 22-godišnjeg darovitog Brazilca Davida Neresa koji trpa golove i skuplja asistencije u nizozemskom prvenstvu i Ligi prvaka.

Kada njima dodamo iskusni kadar, poput Marokanca Ziyecha, 26-godišnjeg veznjaka koji je na glasu kao najbolji nogometaš svoje reprezentacije, 32-godišnjeg pouzdanog Danca Lassea Schonea u sredini terena i naravno Dušana Tadića, srpskog 30-godišnjeg ofenzivca koji je procvjetao u Nizozemskoj i postao dirigent ove momčadi, onda je jasno da ovosezonski Ajax ima ogroman potencijal.

No, malotko je vjerovao da baš može svladati najbolje momčadi Europe, a upravo se to dogodilo. U ovom trenutku nemoguće je prognozirati gdje je kraj ove družine i može li osvojiti najprestižnije klupsko nogometno natjecanje, ali jedno je sigurno: ovo im je zadnja prilika da naprave nešto veliko, jer već tijekom ljeta momčad će biti razgrabljena od strane europskih bogataša. Ajax jednostavno nema financijsku moć zadržati ono što ima...