3. PRETKOLO LIGE PRVAKA

AEK šokirao Dinamo na Maksimiru, 'Modre' u paklu Atene čeka teška misija!

15.08.2023 u 22:02

Bionic
Reading

Nogometaši zagrebačkog Dinama poraženi su od grčkog AEK-a s 1:2 (1:0) u prvoj utakmici 3. kola kvalifikacija za Ligu prvaka odigranoj u utorak pred 13.311 gledatelja na stadionu Maksimir

Dinamo je vodeći pogodak postigao u 39. minuti, a strijelac je bio Marko Bulat koji iz slobodnog udarca s oko 25 metara, kad je pogodio gornji desni kut AEK-ovih vrata. No, preokret je uslijedio u drugom poluvremenu. Grčki prvak je do izjednačujućeg pogotka došao u 59. minuti, a strijelac je preciznim udarcem s 14 metara bio Švicarac Steven Zuber. Pobjedu grčkom prvaku donio je u 90. minuti Konstantinos Galanopoulos udarcem sa sedam metara.

Uzvratni dvoboj je na rasporedu u subotu, 19. kolovoza, s početkom u 20.45 sati, na AEK Areni u Ateni, gdje će Dinamo morati pobijediti s dva gola razlike za plasman u posljednje kolo kvalifikacija za Ligu prvaka, u kojem pobjednika ovog para čeka belgijski Antwerp.

Ne uspije li hrvatski prvak napraviti čudo u Ateni, ostaje mu dvoboj za plasman u grupnu fazu Europske lige protiv praške Sparte.

Uoči početka utakmice održana je minuta šutnje za poginulog AEK-ovog navijača tijekom koja se, suprotno bojazni iskazanoj od strane Uefinih izaslanika, zagrebačka publika držala dostojanstveno.

Prvo poluvrijeme prošlo je u nadmoći Dinamovih igrača, koji su već nakon 20 sekundi igre uputili prvi udarac prema AEK-ovom vrataru Cicanu Stankoviću. Sa 17 metara iskosa s lijeve strane pucao je Marko Bulat, gađao je suprotan kut, ali je lopta prošla pokraj vratnice.

Do 15. minute nije bilo većih uzbuđenja pred vratima jedne i druge momčadi, a onda je Robert Ljubičić dobio odličnu loptu, sjurio se s desne strane u kazneni prostor i uputio oštar ubačaj prema sredini. Loptu je nogom odbio Stanković, a Bruno Petković ju nije uspio dobro zahvatiti i uputiti udarac već mu je prošla preko stopala.

Već u sljedećoj minuti AEK je bio vrlo blizu vodećem pogotku. Izgubljena lopta na tridesetak metara od Dominika Livakovića omogućila je gostima opasan kontranapad. Lopta je podvaljena za najopasnijeg gostujućeg napadača Levija Garciju koji je iz prve pucao sa pet-šest metara iskosa s lijeve strane, ali je Dinamov kapetan uspio pokriti taj kut i spriječiti pogodak.

Gosti se nakon te prilike nisu odlučili pojačati pritisak na domaću obranu pa više nije bilo pogrešnih dodavanja u opasnoj zoni.

  • +11
Dinamo - AEK, navijači na Maksimiru Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

U 20. minuti je Dinamo ponovno zaprijetio. Sa 17 metara je pucao Bruno Petković, pod gredu, ali po sredini gola, tako da je Stanković to uspio obraniti. Šest minuta poslije Stefan Ristovski je bio blizu pogotku nakon udarca iz kuta. Lopta se odbila do makedonskog reprezentativca koji je silovito tukao sa sedam-osam metara, ali je na putu prema vratima lopta pogodila u glavu Dinamovog Ukrajinca Bogdana Mihajličenka, koji se na trenutak našao u nokdaunu.

Konstantan Dinamov posjed donosio je i dalje prilike pa se u 32. minuti Dario Špikić sjurio u kazneni prostor s desne strane, gađao je suprotan kut, ali je Stanković odbio loptu u korner. Konačno, u 39. minuti je Dinamova inicijativa donijela rezultat.

Petković je srušen na oko 25 metara od AEK-ovih vrata te je portugalski sudac Joao Pinheiro dosudio slobodan udarac. Loptu je namjestio Marko Bulat. Uzeo je kratak zalet, a onda majstorskim, preciznim i snažnim udarcem pogodio gornji desni kut, tako da je gostujući vratar mogao samo pogledom ispratiti loptu koja ulazi u mrežu.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

Dinamo je u sučevom dodatku mogao i do drugog pogotka, ali je Ukrajinac Mihajličenko, nakon što je "povaljao" dvojicu gostujućih braniča, ostao bez snage za pravi udarac sa sedam-osam metara pa je Stanković lakoćom ukrotio loptu koja je išla ravno u njega.

Nažalost, drugi dio dvoboja donio je potpuno drugačiji odnos snaga na terenu. Grčka momčad je bila ta koja je imala više loptu u nogama i prijetila svaki put kad bi došla u zadnju trećinu igrališta. Izgubljena lopta u opasnoj zoni do 30 metara od vrata pokazala se kobnom za Dinamo u 59. minuti. Švicarac Steven Zuber je dobio loptu na rubu kaznenog prostora, napravio korak, dva, oslobodio si prostor za udarac i precizno pogodio donji lijevi kut pokraj nemoćnog Livakovića.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

U sljedećih pet minuta zabilježili smo posljednje Dinamove prijetnje na utakmici. Marko Bulat je u 62. minuti umalo po drugi put svladao Stankovića, kad je na povratnu loptu pucao s 20-ak metara pod gredu, ali je gostujući vratar uspio odbiti loptu u korner.

Minutu poslije odlično je ubacio Moharrami s desne strane, a Mahir Emreli pucao glavom. Lopta je završila na gredi i odbila se izvan granica igrališta. I to je bilo sve što smo od Dinama vidjeli u ovoj utakmici.

Zamjene koje je napravio Igor Bišćan nisu donijele ništa dobroga, dok je s druge strane Matias Almeyda pogodio sa svojim "džokerima" s klupe. Da nije bilo raspoloženog Dominika Livakovića, AEK je iz Zagreba mogao otići i s većom prednoću. Ovako im je jedan gol viška za uzvrat donio Konstantinos Galanakopoulos u 90. minuti.

Rodolfo Pizzaro je bio igrač koji se probio po desnoj strani, poslao povratnu loptu na sedam metara, a tamo je Galanakopoulos neometan poslao loptu u mrežu.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Livaković je pet minuta prije tog pogotka obranio udarac Garcije s desetak metara, a u sučevom dodatku je dvaput izašao kao pobjednik iz duela s reprezentativnim kolegom Domagojem Vidom. Nekadašnji igrač Dinama je dvaput pucao glavom, ali je Livaković oba puta spasio svoju mrežu i ostavio kakvu-takvu nadu da će hrvatski prvak u Ateni odigrati više od jednog dobrog poluvremena.

Više saznajte na SofaScore OVDJE

DINAMO - AEK 1:2 (Bulat 39./Zuber 59., Galanopoulos 90.)

DINAMO: Livaković - Moharrami, Ristovski, J. Šutalo, Mihajličenko - Ljubičić, Bulat (od 71. Sučić), Mišić (od 84. Kaneko) - Špikić (od 46. Emreli), Ivanušec (od 71. Baturina) - Petković

AEK: Stanković - Sidibé, Vida, Moukoudi, Hajsafi - Szymański (od 83. Mantalos), Jønsson (od 67. Galanopoulos) - Elliason (od 56. Amrabat), Zuber (od 83. Araujo), Pineda (od 83. Pizarro) - Levi García

  • +17
Dinamo - AEK, navijači ispred stadiona Izvor: Cropix / Autor: Lucija Ocko