NIMALO UGODNO

AEK-ovi navijači traže 'izbacivanje nacista', a Kustićevo pismo dobre volje završilo u smeću

14.08.2023 u 18:59

Bionic
Reading

Prošlotjednom kaous koji je nastao s dolaskom Bad Blue Boysa u Atenu, očito nema kraja. Naime, navijači AEK-a od Uefe traže izbacivanje 'nacista iz nogometa', dok se Grci na apel HNS-a nisu htjeli odazvati

Iako se prva utakmica trećeg pretkola Lige prvaka, između AEK-a i Dinama trebala igrati prošlog tjedna, kaos na ulicama Atene u kojima je smrtno stradao 29-godišnji Grk, odgodio je taj okršaj za ovaj utorak. S time da će se u Zagrebu igrati prva utakmica, a uzvrat je u subotu u Ateni.

No, želja navijača AEK-a je da se ne igraju te utakmice. Oni su s transparentima stigli pred sjedište Uefe, uz poruku.

'Izbacite naciste iz nogometa'.

Smatraju kako bi Dinamo trebao biti izbačen iz Lige prvaka, a drugi transparent su posvetili tragično stradalom Katsourisu.

S druge strane, Hrvatski nogometni savez i njegov predsjednik Marijan Kustić poslali su dopis Grčkom nogometnom savezu u kojem se izražava sućut obitelji ubijenog navijača, uz želju za dijalogom, koji je u ovakvim trenucima jedino smisleno riješenje za izlaz iz krize.

No, Grci su dopis potpuno ignorirali. Baš kao i ponovljeni, u kojem se traži dijalog kako bi se vidjelo što se može napraviti za zatvorene hrvatske navijače, kako i na koji način savezi mogu pomoći u traženju riješenja. Ali i taj je dopis naišao na zavjet šutnje.

Poštovani g. Baltakos, dragi predsjedniče,

nastavno na dopis od 8. kolovoza, dopustite mi da još jednom izrazim naše žaljenje zbog incidenta koji se dogodio u Ateni prošloga tjedna te vas molim da prenesete naše izraze najdublje sućuti obitelji preminulog Michalisa Katsourisa.

Razumijemo da su emocije snažne nakon takvog incidenta sa smrtnom posljedicom,no pozivamo na smirenu i racionalnu reakciju i komunikaciju između svih dionika.

Stoga, molimo vas da preporučite rukovodstvu AEK-a da otvori komunikaciju prema Dinamu i državnim tijelima. Izbjegavanje bilo kojeg oblika komunikacije ne pomaže u ovakvoj teškoj situaciji. Naprotiv, izbjegavanje konverzacije i nedostatak izmjene informacija mogao bi imati snažne negativne posljedice, što je posebno problematično jer su ispred AEK-a i Dinama dvije vrlo važne utakmice.

Naravno, svi koji su sudjelovali u incidentu trebaju biti adekvatno procesuirani ispred suda, posebno pojedinac koji je odgovoran za smrt g. Katrsourisa. Međutim, vjerujem da je naša uloga pokušati smanjiti tenzije između dva kluba i između dvije države, jer ne bismo svi trebali biti žrtve ponašanja huligana.

Razumijemo da ljudi u AEK-u žaluju zbog gubitka svog navijača, no još jednom, snažno preporučujemo otvorenu komunikaciju između klubova i državnih tijela, kako bismo spriječili buduće incidente, što nam svim treba biti najviši prioritet.

Hvala vam na razumijevanju po ovom pitanju.

Srdačan pozdrav,

Marijan Kustić

Predsjednik Hrvatski nogometni savez