MIRTA ŠURJAK:

'S Chiarinim ocem sam u najboljim odnosima'

25.03.2013 u 09:30

Bionic
Reading

Nakon što je u siječnju postala majka malene Chiare, zgodna HTV-ova uzdanica Mirta Šurjak polako, ali sigurno vraća se u svijet sporta. Što joj se promijenilo otkako je postala majka, u kakvim je odnosima s Chiarinim ocem, čemu duguje dobar izgled te je li joj on pomogao ili odmogao u životu, otkrila nam je u intervjuu

Mirta, kako je biti majka? Što vam se najviše promijenilo?
Prekrasno. Teško je to opisati. Za takav uzvišen osjećaj ne postoje riječi. Mogu reći samo da me Chiara jako promijenila, nabolje, naravno, učinila me nesebičnijom, strpljivijom i plemenitijom. Zahvaljujući Chiari bolja sam osoba i mislim da je to najljepši dar majčinstva.

Kako izgleda jedan dan Mirte Šurjak?
Ustajem u sedam, vježbam dok se Chiara ne probudi, onda se malo igramo, plešemo i pjevamo. Ona obožava glazbu, jako je muzikalna, sad bi neki zlobnici rekli da nije na mamu. Čim čuje ritam odmah počne pljeskati ručicama i pušta glasić, preslatka je. Nakon toga odlazim na posao. Ovih dana idem na put u Šibenik, radim reportažu o Antoniji Mišuri, prema magazinu People jednoj od 100 najljepših žena na svijetu. Što mi je jako drago, jer je Antonija moja sestrična. Kući ću doći kasno poslijepodne, i to je opet rezervirano samo za Chiaru. Kad ona zaspe, padnem od umora, ako još imam zadnji atom snage, pročitam dvije stranice knjige ili pogledam neku humorističnu seriju, što me jako opušta i puni pozitivnom energijom.

Nekoliko ste puta prekinuli porodiljski zbog posla, no kad ćete se ponovno vratiti na posao?
Vratila sam se na posao, ostala sam u sportskoj redakciji, ali privremeno, dok Chiara ne naraste, bit ću stacionirana u Splitu, i pratiti sport za cijelu Dalmaciju, a povremeno ću kada budu neki važniji sportski projekti odlaziti i u Zagreb, čemu se jako veselim, jer mi nedostaje moja ekipa iz sportske redakcije. Super smo ekipa, zezamo se, smijemo i vole mi reći da sam im u redakciju unijela duh Dalmacije.

Što bi vam bio izazov?

Baš sam neki dan radila izvještaj s kup utakmice Hajduk - Zelina, što mi je bio veliki izazov, s obzirom da sam to morala odraditi reportersko-komentatorski. Imala sam svega 15 minuta da napišem, pregledam i montiram izvještaj. Uz to sam se zamrznula na Poljudu, šibala je olujna bura, ruke su mi se ukočile od hladnoće, pa sam jedva pisala od boli, ali izdržala sam, odradila i super je na kraju ispalo. E, to su izazovi ovoga posla, pogotovo za ženu. No ja sport obožavam i nije mi teško ništa zbog posla.

Chiara će u siječnju navršiti godinu dana, hoće li krenuti u vrtić, tko je čuva?
Chiaru čuva moja teta, gospođa Mirjana, i pravi nam je dragulj. Moja majka još uvijek radi pa ne može kroz jutro biti s malenom. Velika je blagodat imati pouzdanu osobu kojoj možete povjeriti 11-mjesečno dijete na čuvanje. Gospođa Mirjana je jako draga, pažljiva, obožava Chiaru i Chiara nju, jako se dobro slažu. Tako da na sreću ne plače kad idem na posao, već čim vidi da oblačim jaknu počne mahati pa-pa, nakon toga uzme slušalicu od parlafona i moram joj se još jedanput javiti na parlafon kad izađem iz stana. Onda Chiara viče 'mama, mama' u slušalicu i smije se. To je naš mali ritual pozdravljanja.

Biste li voljeli živjeti u Splitu ili Zagrebu?
Zasada ću neko vrijeme biti u Splitu. Nažalost, s ovako malim djetetom teško je organizirati život bez baka-servisa u Zagrebu. I još k tome u novinarskom zanimanju, koje nema radnog vremena, već se radi često noću, ali i vikendom. Ali i život u Splitu ima svoje prednosti, pogled s terase splitskog stana na more i otoke je veličanstven, morski zrak je mnogo zdraviji za malo dijete, skoro svakog dana šećemo uz more. Voljela bih u Splitu imati svoju bazu, a raditi povremeno u Zagrebu. To bi bila idealna kombinacija. Kombinacija iz snova.

U ranim ste tridesetima, kakve su i što su vam donijele?

Tridesete su prekrasne godine. Mnogo ljepše od dvadesetih, u kojima se još uvijek tražite u svemu, osobnosti, ali i vanjštini. A sada s 31 godinom mogu reći da sam još uvijek dovoljno mlada, ali i dovoljno zrela u nekim životnim stavovima i pogledima na svijet.

Je li vam atraktivan izgled olakotna ili otegotna okolnost u životu?
Nažalost, ne samo meni, nego mnogim drugim atraktivnim ženama izgled zna biti otegotna životna okolnost. Često se moraš trostruko više dokazivati, izložen si ogovaranjima i podmetanjima. Ne želim zvučati pretenciozno, ne mislim ovdje na sebe u prvom redu, već na sve atraktivne žene. Uvijek se sjetim prelijepe Monice Bellucci u filmu 'Malena', to je najbolji dokaz kroz što sve u životu zna proći lijepa i pametna žena.

Čini mi se da izgledate bolje no ikad, vježbate li, pazite na prehranu?

Hvala na komplimentu za izgled. U trudnoći sam dobila samo sedam kilograma, jer sam nažalost imala rijedak poremećaj povraćanja, kao Kate Middelton, tako da znam kroz što jadnica prolazi. Nakon poroda nisam trebala na dijetu, to je bila jedina olakotna okolnost. Što se tiče vježbi, tri puta tjedno radim jogu i baletne vježbe pod paskom svoje najbolje prijateljice Nikol Marčić, baletne solistice HNK-a u Splitu. Vjerujte mi, pravo su otkriće, osjećam se tako lijepo i ženstveno nakon njih. Što se tiče prehrane, već 14 godina ne jedem meso, jedem makrobiotiku i fantastično se osjećam. Uistinu je hrana lijek, ne sjećam se kad sam zadnji put imala virozu ili temperaturu, imunitet mi je fantastičan, ten nikad bolji, a uz to se osjećam plemenitije, jer sam spasila barem jednu životinju.

Pročitala sam kako ste umalo, umjesto kod svoje majke Nade Šurjak, odrastali u kući s četvero djece u Omišu, jer su vas zamijenili u rodilištu. Kako je došlo do zabune?
E, to je bila prava avantura sa mnom. Prvo sam rođena naopako, na zadak. A onda su mami na izlasku iz rodilišta donijeli krivu bebu. Mene je primalja dala jednoj gospođi iz Omiša, kojoj je to bilo treće ili četvrto dijete. Oni su već ulazili u automobil, kada je izašla druga pratilja iz rodilišta i vikala: 'Ljudi, stanite, stanite, zaustavite taj auto, uzeli su krivu bebu!' Eto tako sam već sa samo tri dana napravila pravi show ispred rodilišta. I dan danas sam pravi showman. Nadam se da ću jednog dana dobiti svoj show u kojem bih glumila, plesala, pjevala i imala goste iz svijeta sporta i estrade. Ne samo Hrvatske, već i svjetske. Po uzoru na moju najdražu voditeljicu Simonu Venturu, zvijezdu RAI-a. Uz to govorim engleski, talijanski, španjolski, a služim se i njemačkim, pa mislim da bih se jako dobro snašla u tome.

Čini se da imate savršen odnos s majkom, koji je najbolji savjet koji vam je dala?

Sad ću vam nešto iskreno odgovoriti, uopće ne slušam savjete. Jako sam tvrdoglava i sve moram naučiti na vlastitom iskustvu. Ipak, od majke sam nešto naučila - biti čovjek, što u ovome vremenu punom izazova, vjerujte, nije nimalo lako. To je najljepše znanje koje mi je ikad prenijela.

U kakvim ste odnosima s Chiarinim ocem, sudjeluje li on u odgoju?

U najboljim odnosima.To je sve što ću vam reći na tu temu. Intima je nešto što čovjek treba zadržati samo za sebe. Ne volim je razvlačiti po novinama, jer to je nešto moje, djelić mene koji ljubomorno čuvam samo za sebe. Sretna sam, jako.