'LA ACADEMIA'

Zvijezda 'Kuće od papira': Hrvatski glumac u ulozi kontroverznog nogometnog trenera

20.04.2024 u 11:37

Bionic
Reading

Hrvatski glumac Luka Peroš glumi kontroverznog nogometnog trenera u novoj španjolskoj seriji 'La Academia', inspiriranoj Barceloninom nogometnom školom 'La Masia'

Sportska drama 'La Academia' govori o skupinama mladih nogometaša i nogometašica koji treniraju u najboljem klubu na svijetu, imaginarnom 'Apolo FC', nadajući se ulasku u prvu momčad.

Serija je usredotočena na teme poput društvenih razlika, identiteta, rasizma, mačizma i zloupotrebe položaja, a također i na obiteljske interese, strah od neuspjeha, mentalno zdravlje i profesionalno natjecanje.

Luka Peroš (47) živi u Barceloni, a ranije je sudjelovao u reklamama španjolskog nogometnog prvaka Barcelone. U Španjolskoj je poznat po ulozi u seriji 'Kuća od papira' (La casa de papel) gdje je glumio člana skupine pljačkaša. U seriji 'La Academia' ima ulogu trenera Pattersona, predstavnika stare nogometne škole koji žensku ekipu vodi do krajnjih granica izdržljivosti i čije su metode rada upitne.

'To je zahtjevan i težak trener, kod kojeg ima i emocija i ranjivosti, ali iznad svega je tvrdoglav i ne odustaje od svog načina', rekao je Peroš o svojoj ulozi. Dodao je da bi volio vidjeti reakcije mladih igrača i igračica na seriju jer oni svakodnevno žive u tom svijetu nadajući se postati nogometne zvijezde. 'U seriji se vide dobre i loše strane nogometa', napomenuo je.

Serija od osam nastavaka počela se snimati u Kataloniji krajem ožujka 2023., četiri mjeseca prije nego je predsjednik Španjolskog nogometnog saveza Luis Rubiales poljubio u usta igračicu Jennifer Hermoso na podiju prilikom dodjele zlatnih medalja za osvojeno Svjetsko prvenstvo. Sudski postupak vezan uz taj slučaj i dalje traje.

Glumica Mia Sala-Patau, koja u seriju glumi nogometašicu Belén, kaže da ženske ekipe danas imaju veću vidljivost u Španjolskoj nego ranije zbog trenutnih uspjeha među kojima su osvajanje Svjetskog prvenstva i Lige nacija.

'U seriji se također vidi kako naš trener Patterson koristi zlostavljačke tehnike, kao što se vidjelo i u stvarnosti i što ponekad nije samo fikcija', rekla je Sala-Patau.

'La Academia' se počela prikazivati ovaj mjesec na katalonskoj medijskoj platformi 3Cat i Amazonovom Prime Videu.