kriva procjena ili...?

Zdravko Čolić otkrio koje je pjesme 'pustio da postanu hitovi drugih izvođača'

02.10.2023 u 09:14

Bionic
Reading

Na glazbenoj sceni je od kraja 1960-ih, a u proteklih pet desetljeća stekao je status jedne od najvećih zvijezda regije. Međutim ono što mnogi ne znaju o njemu je koje su mu sve pjesme nuđene tijekom karijere, a kasnije su postali hitovi u izvedbi njegovih kolega

Zdravko Čolić priznao je da je mnoge pjesme tijekom karijere odbio iz različitih razloga jer ih nije dobro procijenio.

'Kad se radi neki novi album, obično za njega stigne mnogo više pjesama nego što će biti objavljeno. Bilo je nekih pjesama u karijeri koje nisam snimio. Recimo, Đorđe Novković mi je nudio pjesmu 'Zora je svanula'. To je bio hit, možda bismo je mi drugačije napravili', rekao je Čola, a donosi Kurir.

  • +3
Zdravko Čolić Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Bus Plus Production/ATAImages/PI

Uz to je priznao da je jedna od pjesama koja mu je bila ponuđena hit 'Kad hodaš', koji izvodi Riblja čorba, a napisao ju je Momčilo Bajagić Bajaga.

'Bajaga mi je nudio 'Kad hodaš', to je isto hit koji nam je promaknuo. Zašto mi je neka pjesma promaknula? Jednostavno zato što su mnogi skladatelji htjeli sa mnom surađivati, jer je s moje strane krenula dobra prodaja ploča. To je bilo jako unosno i za njih, imati nekoga tko prodaje ploče, tko je aktualan, da pjeva njihove pjesme', objasnio je.

KONCERT ZA PAMĆENJE

[FOTO] Zdravko Čolić napunio zagrebačku Arenu; njegovim hitovima nije odoljela ni Iva Todorić

Pogledaj galeriju

Istaknuo je da je bilo drugačije dok se nije pojavila digitalizacija. 'To je vrijedilo u vrijeme vinila, a poslije, kad je sve postalo digitalno, to više nije bilo bitno. Onda je bilo važno je li nešto bio producentski promašaj. Ja sam Blizanac, pa može i ovako i onako', smatra Čolić.

Ispričao je i da mu je bio namijenjena pjesma 'Da se opet tebi vratim', koju je kasnije snimila Nina Badrić. 'Nedavno mi je neka djevojka iz Beograda nudila pjesmu koju je na kraju snimila Nina Badrić. Svako vrijeme ima neku pjesmu koju si propustio', kazao je i dodao da nije svaka pjesma za svakog. 'Neku pjesmu koju sam ja propustio netko je bolje iskoristio. Možda se kod mene ne bi uočila od nekih drugih pjesama. A nekome je ona značila život ili je sutra napravio veliki hit', pojasnio je pjevač.