Princeza Diana, Kate Middleton

Zbog jednog se portreta počelo govoriti o nevjerojatnoj sličnosti princeze Diane s Kate Middleton

07.03.2022 u 18:10

Bionic
Reading

Samo dva mjeseca nakon što su, povodom njezina 40. rođendana, javnosti predstavljena tri nova portreta Kate Middleton, svjetlo dana ugledala je još jedna dosad neviđena fotografija princeze Diane, nakon čega su krenule usporedbe

Naslijeđe princeze Diane nastavlja živjeti i 25 godina nakon njezine tragične pogibije zahvaljujući nasljednicima - prinčevima Williamu i Harryju.

A u Kensingtonskoj je palači, u sklopu nove izložbe 'Life Through a Royal Lens', osvanula nova crno-bijela fotografija princeze Diane. Riječ je o portretu na kojem tada 27-godišnja Diana gleda u daljinu noseći satensku haljinu koja ima tek jedan rukav, dok je drugo rame otkriveno, ali i naušnice u obliku suza.

Portret je 1988. snimio David Bailey, zaslužan i za fotografije nekih ikona poput Andyja Warhola, Twiggy i Beatlesa, a navodno je tog modnog fotografa odabrala sama Diana zbog njegove igre kontrastima i svjetlošću, ali i ljubavi prema minimalizmu.

Prema priopćenju Historic Royal Palaces, Dianina odluka da radi s Baileyjem bila je zapravo njezina želja kojom je željela uspostaviti novi javni imidž za sebe, a koji se uvelike razlikovao od uvriježenih oblika kraljevskih portreta iz prošlosti.

  • +9
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

A upravo je taj portret poveznica s današnjicom i fotografijom koju je Kensingtonska palača objavila u siječnju povodom 40. rođendana Kate Middleton. Riječ je o portretu na kojem Kate pozira u bijeloj haljini Alexander McQueena i nosi naušnice koje su pripadale njezinoj pokojnoj svekrvi.

Za te fotografije zaslužan je Paolo Rovers, a snimljene su u Kew Gardensu prošlog studenog i postat će dijelom stalne kolekcije National Portrait Gallery, čiji je pokrovitelj upravo Kate Middleton.