DODATNO RIBANJE

Zbog 10-minutne verzije pjesme 'All Too Well' obožavatelji Taylor Swift gube razum, a u njoj je prilično detaljno opisala vezu s Jakeom Gyllenhaalom

15.11.2021 u 18:01

Bionic
Reading

U jesen 2010. godine tada 20-godišnja glazbenica Taylor Swift i 29-godišnji glumac Jake Gyllenhaal snimljeni su u romantičnoj šetnji. Do tog trenutka navodno su već šest tjedana bili u vezi, okončanoj već krajem te godine, ali ona nije završila kao još jedna kratkotrajna avantura slavnih osoba, zaboravljena s vremenom, već je pretočena u stihove albuma prodanog u više od sedam milijuna primjeraka

Iz tog se prekida izrodila bolna balada, vrlo važna nevjerojatno odanoj bazi obožavatelja Taylor Swift, koju je i Rolling Stone nedavno proglasio jednom od najvećih pjesama svih vremena.

Album se zvao 'Red' i objavljen je 2012. godine, a pjesma je 'All Too Well'. Iako je u međuvremenu postala pop megazvijezda, 'All Too Well' još se smatra najboljom koju je Swift napisala u 15-godišnjoj karijeri, a ponovno je došla u središte pozornosti na dosta neobičan način.

Naime zbog spora s bivšom izdavačkom kućom oko vlasničkih prava na unosne snimke njenih prvih šest albuma, Swift je 2019. najavila da će ponovno snimiti svaki album da bi ga posjedovala. U petak je službeno objavila 'Red (Taylor's Version)', na petom mjestu je i dalje 'All Too Well', ali u 10-minutnoj verziji, koja je dobila i svoj spot, odnosno kratki film u kojem glume Dylan O'Brien i Sadie Sink, a režirala ga je sama Swift.

Taylor Swift - All Too Well: The Short Film Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Taylor Swift velik dio svojih obožavatelja zahvaljuje iskrenom dijeljenju stvarnih priča iz života i svojih odnosa u stihovima pjesama, a iako u njima nije spominjala imena, ubacivala je tragove koje su fanovi i tabloidi s radošću dešifrirali.

Osim zbog oštrog teksta, pjesma 'All Too Well' obožavateljima je zapela za uho i zbog tih specifičnih detalja koje je shrvana pjevačica pišući pjesmu prosula prisjećajući se propale veze. Njegov identitet nije otkrila, ali je spomenula 'Maple latte', napitak koji je nosila kad je na Dan zahvalnosti 2010. godine, šećući zagrljena s Gyllenhaalom, snimljena i dospjela na naslovnicu tabloida.

Swift je Gyllenhaala vješto opisala u više pjesama s tog albuma, a njezini su obožavatelji sa zadovoljstvom koristili to kako bi mrcvarili glumca, pa on baš i ne voli pitanja o njoj. Iako recimo nema ničeg spornog u objavi fotografije iz djetinjstva, Gyllenhaal ju je izbrisao nakon što su obožavatelji Swift komentirali to stihom o 'malom djetetu s bočicom u bračnom krevetu'. Stih je, naravno, iz pjesme 'All Too Well'.

U intervjuu za podcast 'Rolling Stone’s 500 Greatest Albums' prošle godine Swift je otkrila da je tekst ove pjesme smislila tijekom probe s bendom, jednog dana kad se osjećala slomljeno. Stihovi su samo izlazili iz nje, a kad je bila gotova, shvatila je da ima pjesmu u trajanju od 10 minuta.

U pomoć joj je priskočila legendarna spisateljica iz Nashvillea Liz Rose, dotjeravši pjesmu za album 'Red', a iako Swift nije planirala objaviti neuređenu verziju, buci obožavatelja ipak nije odoljela.

Kad je u lipnju najavila da će na novom - starom albumu obožavatelji imati prvi put priliku čuti svih 30 pjesama koje su trebale ići na 'Red', Swift je nehajno dodala: 'I hej, jedna od njih traje čak 10 minuta.'

  • +5
Taylor Swift Izvor: Profimedia / Autor: NBC / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Isječak iz balade njeni su obožavatelji pretvorili u mim i na TikToku počeli pokazivati kako se pripremaju za emocionalno iskustvo slušanja nadopunjenih razornih tekstova, zbog kojih je Gyllenhaalu vjerojatno najpametnije neko vrijeme isključiti se s interneta.

U proširenoj verziji Taylor pjeva 'kako je poželjela umrijeti kad joj je rekao da bi možda sve bilo u redu da su generacijski bliže', a onda kasnije sasijeca stihom: 'Nikad nisam bila dobra u pričanju viceva, ali poanta je u tome da ću ja ostarjeti, a tvoje će ljubavnice i dalje biti mojih godina.'

Naime danas 40-godišnji Gyllenhaal u vezi je s 25-godišnjom manekenkom Jeanne Cadieu.

'Uistinu ne mogu vjerovati da sad kad sviram tu pjesmu svi u publici znaju svaku riječ. Jedna od najljepših stvari na ovom albumu, kad se osvrnem na njega, to je što nisam odabrala tu pjesmu (nije objavljena kao singl i nema spot). Mislila sam da je previše mračna, previše tužna, previše intenzivna... Pa je zabavno kad te stvari tako iznenade', rekla je Swift u podcastu Rolling Stonea prošle godine.