DOBNA DISKRIMINACIJA

Zašto na TV ekranima nema mjesta za žene u pedesetima?

17.05.2013 u 12:47

Bionic
Reading

Poznata britanska političarka cijelu je TV industriju optužila za dobnu i rodnu diskriminaciju

Najnovije istraživanje otkriva da se na britanskim televizijama provodi dobna diskriminacija. Naime, od 481 televizijskog voditelja na BBC-u, Skyu, ITN-u i Channelu 5, samo 26 žena starijih od 50 godina pojavljuje se redovito na TV-u. A među televizijskim voditeljima starijim od 50 godina svega je 18 posto žena.

Takvi rezultati podigli su dosta prašine u Velikoj Britaniji pa je tako reagirala i poznata britanska političarka Harriet Harman koju nazivaju ministricom kulture iz sjene. Ona je cijelu TV industriju optužila za dobnu i rodnu diskriminaciju.

'Kada je riječ o muškarcima, oni s godinama postaju bolji – njihova kosa kroz sijede vlasi dobiva notu mudrosti, a skupljeno iskustvo pretvara se u autoritet. Ali za žene priča ide potpuno drugačije. One s godinama stare pa su primorane izgledati sve mlađe i mlađe. I kad dođu u pedesete godine, ispada da gledatelje treba zaštititi od njih i njihova izgleda, a ja mislim da to jednostavno nije prihvatljivo', istaknula je Harriet Harman.

Istraživanje je provela organizacija Older Women’s Commission u kojoj napominju kako se javila svojevrsna 'kulturna pretpostavka da starije žene treba izbaciti'. Rezultati istraživanja nimalo nisu iznenadili televizijske voditeljice koje su svjesne da im zbog okolnosti godine ne idu u korist.

Miriam O'Reilly, bivša voditeljica na BBC-u, jedna je od onih koja je dobila sporu u sukobu s matičnom kućom i to upravo zbog dobne diskriminacije. 'Na televizijama još uvijek postoji dobna diskriminacija. Moramo konačno doći do razine na kojoj se ženama neće pokazivati vrata samo zbog njezine dobi. Potpuno je neprihvatljivo da nekoga odbacite zbog njegove dobi. No uz dobnu diskriminaciju na televizijama je vidljiva i rodna diskriminacija. Muškarci je, naravno, ne osjećaju na svojoj koži', istaknula je Miriam O'Reilly za ugledni Guardian.

Rezultati istraživanja ponukali su vodeće ljude Velike Britanije da se u skoroj budućnosti okupe i rasprave probleme dobne i rodne diskriminacije koja očito itekako postoji.