USKORO NA RTL-U

Zagrebački vatrogasci – nove zvijezde realityja

25.11.2010 u 13:54

Bionic
Reading

Idući utorak od 22.35 na RTL televiziji gledat ćemo pilot epizodu novog akcijskog realityja 'Heroji među nama', s reprizom u subotu, 4. prosinca, u 19 sati

U 45 minuta u produkciji Fremantle medije vidjet ćemo uobičajeni dan vatrogasaca, koji ni po čemu nije prosječan jer svaka je intervencija opasna. Eksplozije, plameni jezici koji gutaju kuće, urušavanja domova nakon požara, automobili u plamenu, smrskana vozila i poplave dio su svakodnevnih drama u koje vatrogasci ulaze riskirajući vlastite živote kako bi spasili naše. Šokantni prizori, suviše opasni da bi ih zabilježili filmski snimatelji, snimljeni su pomoću kamera instaliranih na kacigama vatrogasaca. Na taj način omogućeno nam je vidjeti dramatične događaje iz same blizine, iz perspektive gasitelja požara. Upoznat ćemo voditelja smjene Sinišu Jembriha i njegove dečke, koje veže neraskidivo prijateljstvo - Mrvicu, Danijela, Tihomira, Branka, Luku, Hrvoja, Mišela, Denisa i druge u akciji, na zadatku, ali i kroz život u stanici, u kojoj održavaju kondiciju i izvode opasne vježbe. Kad nisu na intervenciji ili na vježbama, dečki se opuštaju smišljajući šale i igrajući pikado te na taj način pokušavaju smanjiti stres i potisnuti iz sjećanja slike razaranja i ranjavanja, slike koje ih uvijek iznova čekaju pri svakom odlasku na teren. A tada znaju da ovise jedan o drugome i da im svaka greška može biti i posljednja.

Javna vatrogasna postrojba Centar, smještena u Savskoj ulici, najstarija je vatrogasna postaja u Zagrebu i ima najviše vatrogasaca i vatrogasnih vozila u Hrvatskoj. Iako godišnje broji najviše intervencija, između 1.000 i 1.400, ovim ljudima statistički podaci ne znače ništa. Ljudski životi su neprocjenjivi, a psihološka i materijalna šteta nastala u nesreći ponekad je nenadoknadiva, stoga će oni učiniti sve kako bi nas spasili od tragedije. Nijedna intervencija na koju odlaze iz dana u dan nije jednaka, a u trenutku katastrofe naši životi ovise o njihovoj brzini, snalažljivosti, iskustvu i znanju. Biti vatrogasac nije običan posao - vatrogasci imaju zadatak spasiti ono do čega nam je najviše stalo.

Oni su ljudi koji riskiraju vlastite živote kako bi spasili naše i, iako izgledaju poput nas, ipak su drukčiji – oni su 'Heroji među nama'.