ALEKSANDAR TIJANIĆ:

'Za pola godine bit ćemo svi mentalni bolesnici'

  • Autor: Katarina Zorić
  • Zadnja izmjena 22.09.2012 15:57
  • Objavljeno 22.09.2012 u 15:45
Aleksandar Tijanić

Aleksandar Tijanić

Izvor: Pixsell / Autor: Photo: Danijel Berkovic/PIXSELL

Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS-a, na današnjem panelu u Rovinju upozorio je da se događa opća tabloidizacija društva koja će dovesti do toga da ćemo svi biti mentalni bolesnici. Mlade je pozvao da se zapitaju tko im zapravo kreira stavove i vjerovanja

Uz puno duhovitosti, smijeha, ironije, ali i pokojeg niskog udarca protekao je panel 'Hard talk' u kojemu su sudjelovali Goran Milić i Aleksandar Tijanić. Iako su teme koje su se uglavnom doticale susjedskih odnosa između Hrvatske i Srbije, bile ispričane na duhovit način, 'teškog govora' nije nedostajalo.

Govoreći o stanju u Hrvatskoj, ali i Srbiji, Milić je zaključio da ljudi samo kukaju te da vlastitu zemlju percipiraju kao nenormalnu iako stranci imaju drugačije mišljenje. Sličan stav iznio je i Tijanić u svojemu prepoznatljivom stilu: 'Čim svane, na Balkanu padne mrak. Vi u Hrvatskoj imate Keruma, ali i mi u Srbiji imamo svoje Kerume.'

Dvojica poznatih novinara pokušala su odgovoriti i na pitanje mogu li mediji biti oni koji će povezati dvije zemlje. 'Neke stvari mediji mogu popraviti, a neke mogu pogoršati. Ako nema volje, ali i povoljnih okolnosti, teško da će mediji moći popraviti stanje', istaknuo je Milić. Tijanić, pak, smatra da uopće ne postoji mogućnost da mediji odigraju takvu ulogu.

Nezaobilazna tema bile su i vodeće političke figure ratnih devedesetih godina – Tuđman, Milošević i Izetbegović. Pojašnjavajući kako je Miloševića upoznao puno prije njegova intezivnog političkog angažmana, Milić je izjavio: 'Miloševića sam simpatizirao s jedne ljudske strane.' Tijanić mu je na to ironično odgovorio: 'Naravno, Miloševića je stvarno bilo lako voljeti.' To je bio samo jedan od mnogih verbalnih duela koji su nasmijali brojnu publiku u velikoj dvorani rovinjskog Weekend Media Festivala.

Milić se prisjetio svojih problema s državnom politikom u 90-im godinama prošloga stoljeća: 'Od 92. do 96. godine nisam našao posao u Hrvatskoj jer sam imao radnu knjižicu na ćirilici. Nisam se mogao upisati ni u HND. Bilo je teško, ali izgurao sam. Tuđman me cijenio, ali Tuđmanovci me nisu voljeli.' Dotaknuo se i aktualnog stanja na hrvatskim televizijama: 'Tijekom osamdesetih godina, tko se kvalificirao za Dnevnik, taj je prolazio, bio je pozitivac. Danas su u Dnevniku i negativci.' Milić smatra da je glavni problem što se ne kreira univerzalna vrijednost koja bi imala izvozni potencijal: 'Uvozimo s...e od sadržaja na televizije, a ne izvozimo ništa. Nema nikoga tko će sve stvari koje se događaju u regiji učiniti univerzalno zanimljivima i vrijednima kako bi se mogle izvoziti.'

Tijanić je bio posebno kritičan prema cjelokupnoj situaciji u regiji, uključujući i onu u medijima. 'Na televiziji proizvode halucinacije, a u tisku gluposti. Nema integriteta, nema izlaza... Čini se kao da stvari idu nabolje, ali bojim se da će nam budućnost biti kao u Bugarskoj... Ovaj svijet je postao previše složen za nas s Balkana. Mi to više ne pratimo. Politika, mafija, kriminal, gospodarstvo, mediji – svi oni vrlo često imaju isti izvor. Ta nevidljiva sila sve dirigira. Pogledajte gdje ide novac u medijima, pogledajte sliku poznatih biznismena. Pogledajte, primjerice, sliku Keruma. Zapitajte se kako se on obogatio', strastveno je izjavio Tijanić usput pozvavši Keruma da dođe u Srbiju kada mu dosadi u Hrvatskoj. 'Kreum je dobro rekao da Srbi trebaju znati gdje im je mjesto u Hrvatskoj, ja se slažem s njim. Ali Srbi uglavnom ne znaju gdje im je mjesto', ironično je istaknuo Tijanić.

Naglasio je da se dogodila opća tabloidizacija društva – škola, gospodarstva, politike, medija i obitelji. 'Tabloidne novine, prave nam tabloidne obitelji. Za pola godine bit ćemo svi mentalni bolesnici', zaključio je Tijanić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi