TELEVIZIJA PRIJE STREAMINGA

Vrti vam se u glavi od brojki gledanosti današnjih serija? Čvrsto sjednite i pogledajte tko su zapravo pravi rekorderi

04.12.2022 u 17:35

Bionic
Reading

Mogućnost praćenja gledanosti neke televizijske serije nikad nije bila lakša nego u eri streaminga, ali nikad nije bilo teže dobiti konkretne podatke pomoću kojih možemo usporediti ih po uspješnosti. Jedna televizijska mreža ovih dana pohvalila se ogromnom gledanošću finalne epizode prve sezone spin-offa svoje najgledanije serije, pa je zanimljivo usporediti današnje rezultate gledanosti serija s onima koje su publiku prikovanu za male ekrane držale u nekim drugim televizijskim vremenima

Bez namjere da neku televizijsku mrežu ili streamera favoriziramo ili blatimo, pokušali smo usporediti gledanost današnjih serija, ali u vremenima koja gledateljima pružaju mogućnost naknadnog gledanja i zbog običaja pružatelja usluga da objavljuju rezultate onako kako njima odgovara, to je gotovo nemoguća misija.

Ipak, jedan podatak, ako ga mreža ili streamer odluče objaviti, daje nam mogućnost uvida u to kako zapravo stvari danas stoje. Taj podatak je gledanost zadnje epizode, egzaktan pokazatelj koliko je neka serija uspjela zadržati ili privući publiku do samog kraja.

Nedavno se tako HBO pohvalio da je finalnu epizodu prve sezone serije 'Zmajeva kuća' gledalo 9,3 milijuna gledatelja, što je najbliže rekordnom rezultatu koji je postigla originalna serija iz koje je ovaj spin-off i potekao. Riječ je naravno o 'Igri prijestolja', čiju je finalnu epizodu pogledalo 13,6 milijuna gledatelja, te uz reprize i sve čari današnje televizije ukupno 19,3 milijuna gledatelja.

Uz pohvale za transparentno objavljivanje podataka i priznanje da bi gledanost zadnje epizode prve sezone 'Zmajeve kuće' bila vjerojatno i veća da na ilegalne torrent stranice nije iscurila nešto ranije, ne možemo se oteti dojmu da je rezultat skroman u usporedbi sa serijama otprije trideset, četrdeset, pa i šezdeset godina.

  • +61
Zmajeva kuća Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Kao što rekosmo, sa streamingom i mogućnošću odgođenog gledanja i godinama kasnije vrijeme velikih finala je daleko iza nas, a u prilog tome ne ide ni ogroman broj iznimno kvalitetnih serija za koje se bore i najveće holivudske face koje su nekad zazirale od televizije. Pa ipak, usporedimo ono što se usporediti da i pogledajmo koja su najgledanija finala televizijskih serija svih vremena.

Glumac Michael J. Fox među superzvijezde se vinuo ulogom ambicioznog i novca željnog konzervativca Alexa P. Keatona u seriji 'Obiteljske veze' iz 1982. godine. Gledatelji su u sedam sezona pratili njegovo odrastanje u predgrađu u obitelji bivših hipijevaca u vrijeme vladavine predsjednika Regana. Fox je za portret mladog republikanca uzastopno osvojio tri Emmyja, a od obitelji Keaton i Alexa, koji u finalnoj epizodi odlazi u New York jer je dobio posao iz snova, oprostilo se 1989. godine 36,3 milijuna gledatelja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Smatrana jednom od najboljih televizijskih serija u povijesti, 'All in the Family' je od 1971. do 1979. godine nudila humorističan sadržaj koji nije bježao od prikazivanja realističnih i aktualnih trenutaka u pričama. Hvaljena je zbog obrađivanja kontroverznih i u ono vrijeme za televizijsku komediju neprikladnih tema poput rasizma, homoseksualnosti i pobačaja. Finalna epizoda sitcoma, usredotočenog na simpatičnog fanatika i čovjeka iz radničke klase Archieja Bunkera koji živi sa slatkom ženom Edith, živahnom kćeri Glorijom i tvrdoglavim zetom Michaelom, privukla je 40,2 milijuna gledatelja, što je u konačnici dovelo do spin-off serije 'Archie Bunker's Place'.

Daleko prije nego što je počeo puniti stranice crne kronike seksualnim skandalima i optužbama za silovanje čak i maloljetnice, Bill Cosby bio je na glasu kao 'Američki tata' zbog uloge Cliffa Huxtablesa, oca petero djece u seriji 'The Cosby Show' iz 1984. godine. Humoristična serija usredotočena na afroameričku obitelj iz više klase temeljila se na Cosbyjevim komičnim rutinama s njegovih stand-up nastupa, a popularnost je održala osam sezona, tijekom kojih je osvojila i brojne nagrade. Finale serije 1992. pogledalo je 44,4 milijuna gledatelja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Slavni Tom Selleck fantastično je 1980-ih portretirao brkatog mačo privatnog istražitelja Thomasa Magnuma u hvaljenoj seriji 'Magnum'. Zbog uloge havajskog privatnog detektiva koji se bavi šarolikim velikim i malim slučajevima, istovremeno uživajući u finijim stvarima u životu, Selleck nije mogao nataknuti na glavu legendarni šešir Indiane Jonesa u filmu 'Otimači izgubljenog kovčega'. Tako je najcjenjenija i najupečatljivija njegova uloga ostala ona mudrog privatnog istražitelja koji se nakon osam uspješnih sezona odlučuje vratiti u aktivnu službu u mornarici. Magnumov posljednji okret prema kameri, pri čemu publici poželi laku noć, gledalo je 50,7 milijuna gledatelja.

Sitcom iz 1990-ih u kojem smo pratili privatni i profesionalni život šestero jedinstvenih prijatelja s Manhattana zabavljao nas je deset sezona. 'Prijatelji' su dobili priznanje širom svijeta, a talentiranoj glumačkoj postavi širom otvorili vrata Hollywooda. Zgode i nezgode šestorke, simpatična romansa Monice i Chandlera i vječno pitanje hoće li kultni par Ross i Rachel ponovno biti zajedno učinili su ovu seriju jednom od najpopularnijih u povijesti. Njihov posljednji odlazak u Central Perk, kad su se u suzama opraštali od obožavatelja, pogledalo je 52,5 milijuna gledatelja.

  • +3
Serija 'Prijatelji' Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Simpatično opisivana kao 'serija ni o čemu', 'Seinfeld' iz 1989. bavio se fikcionaliziranom verzijom komičara Jerryja Seinfelda i njegovih troje neobičnih njujorških prijatelja - Georgea Costanze, Cosma Kramera i bivše djevojke Elaine Benes. Hvaljena serija prikazuje neurotične nezgode prepirkama i raspravama sklone družine, a tijekom svih devet urnebesnih sezona bila je omiljena i među kritičarima. Finalnu epizodu, u kojoj se stand-up komičar Seinfeld zadnji puta obraća publici u zatvoru, u kojem sjede i njegovi prijatelji, i koja je izazvala podijeljene reakcije televizijske publike, pogledalo je 76,3 milijuna gledatelja.

  • +9
Seinfeld Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Radnja uzbudljive kriminalističke dramske serije 'The Fugitive' prati dr. Richarda Kimblea (David Janssen), pogrešno osuđenog za ubojstvo supruge. Kako bi pokušao pronaći pravog ubojicu, Kimble je prisiljen pobjeći, a osim neumoljivog policijskog poručnika Philipa Gerarda, progoni ga opasan lik poznat kao 'Jednoruki čovjek'. Publika je četiri sezone željno iščekivala otkriti tko je doista ubio Kimbleovu ženu, a finalnu epizodu najpopularnijeg televizijskog programa 1960-ih gledalo je 76 milijuna gledatelja. Serija je 1993. iznjedrila i filmski remake 'Bjegunac' s Harrisonom Fordom u glavnoj ulozi, kao i nekoliko kratkotrajnih spin-offova.

Veseli sitcom 'Kafić Uzdravlje' odvijao se u istoimenom bostonskom baru, u koji skupina lokalaca svraća na piće i čašicu razgovora s vlasnikom i barmenom Samom Maloneom (Ted Danson). Serija je osamdesetih okupila impresivnu glumačku postavu, uključujući Shelley Long, Rheu Pearlman, Kelseyja Grammera, Woodyja Harrelsona i Kirstie Alley. Nakon što je publika 11 sezona gledala Sama kako se upucava i Diane i Rebecci, zavodnik se vratio na svoje omiljeno mjesto kao samac, konačno zadovoljan svojim životom. Taj završetak druženja s veselom ekipom 'Kafića Uzdravlje' pogledalo je 80,4 milijuna gledatelja, a serija koja se počela emitirati 1982. godine zahvaljujući popularnosti dobila je zapaženi spin-off Kelseyja Grammera 'Fraiser'.

Revolucionarna ratna dramska serija iz 1972. pružila je gledateljima fascinantan pogled na živopisne liječnike i osoblje 4077. mobilne kirurške bolnice za vrijeme Korejskog rata. 'M*A*S*H' prati kirurga Benjamina Hawkeye Piercea (Alan Alda) i njegove prijatelje koji se sa surovom realnošću rata nose zahvaljujući humoru. Hvaljena zbog objedinjavanja komedije i tragične drame, serija se bavila teškim temama poput PTSP-a, homoseksualnosti i psiholoških problema. Do Superbowla 2010. godine finale serije bio je najgledaniji program koji je američka televizija dotad emitirala. Zadnja epizoda je za male ekrane prilijepila nevjerojatnih 105 milijuna gledatelja, što je u ono vrijeme bila gotovo polovica ukupnog stanovništva SAD-a.

  • +15
M*A*S*H Izvor: Profimedia / Autor: Moviestore / Shutterstock Editorial / Profimedia