CHARLES I CAMILLA

Vrhunac duge ljubavne priče: Od najomraženije žene u Britaniji do kraljice

06.05.2023 u 07:38

Bionic
Reading

Nakon desetljeća privrženosti i 18 godina braka, kralju Charlesu III. konačno će se ostvariti san kad uz njega okrune i njegovu 'dragu ženu' Camillu

Ona je bila sastavni dio njegova života unatoč tome što je njihova duga veza predstavljala izazov britanskim institucijama i izazvala snažan otpor javnosti.

Camilla će u londonskoj Westminsterskoj opatiji biti pomazana i okrunjena za kraljicu uz prisutnost svjetskih vođa.

Je li žena koja je tako dugo živjela u sjeni zabrinuta zbog globalne pozornosti krunidbe? Svatko bi bio tjeskoban u tako važnoj prigodi, rekao je njezin sin Tom Parker Bowles. Ima 75 godina, teško je to učiniti. Ali nikada se nije žalila.

Kaže da je njegov 74-godišnji očuh dobar, ljubazan, inteligentan čovjek kojemu je jako stalo do svoje dužnosti, rekao je.

No, put do Camilline krunidbe nije bio lak.

Omraženost

U devedesetima je Camilla bila najomraženija žena u Britaniji, koju je princeza Diana okrivila za raspad braka s tadašnjim princom Charlesom. Diana je Camillu nazvala 'rotvajlericom'.

Charlesov i Dianin mlađi sin, princ Harry, koji se sada otuđio od monarhije, tvrdio je da je Camilla igrala dugu igru kako bi se dočepala krune. Charles se, međutim, nikada nije pokolebao u ljubavi prema njoj.

Par se upoznao prije pedesetak godina. Bliska aristokratskim krugovima, Camilla Shand bila je opuštena u njegovom društvu, zabavljala i smirivala tada nesigurnog princa. Međutim, kad je Charles otišao na službu u Kraljevskoj mornarici, Camilla se zaljubila u vojnog časnika Andrewa Parkera Bowlesa. Udala se za njega 1973., zbog čega se Charles osjećao prazno.

  • +14
Camilla Parker kroz godine Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Njihov brak se raspao zbog izvanbračnih afera Parker Bowlesa.

Godine 1981. princ Charles oženio se Dianom Spencer, grofovom kćeri, u braku koji je nazvan bajkovitim. Imao je 32 godine, a Diana samo dvadeset. Camilla je bila gošća na vjenčanju. Beznadno neusklađeni, Charles i Diana ubrzo su se udaljili. Princ William rođen je 1982., a Harry 1984. godine. Kako se brak raspadao, Charles se vraćao Camilli i obnovili su vezu.

Kod kuće i na suhom

Britanski je tabloidni tisak 1993. objavio transkripte intimnih telefonskih razgovora tajno snimljenih četiri godine ranije u kojima je Charles poželio biti njezin tampon. Nakon tog poniženja, neki su se pitali hoće li ikada postati kralj.

Princ i princeza od Walesa razveli su se 1996. godine, a ona je godinu poslije poginula u automobilskoj nesreći u Parizu. To je isprva dovelo do golemog pada prinčeve popularnosti.

Charles i Camilla vjenčali su se na građanskoj ceremoniji 2005. godine. Prethodno su bile su potrebne godine pažljivo orkestriranog rada u odnosima s javnošću kako bi Camilla postala javno prihvaćena i stvorila se mogućnost njihova braka.

I kraljica Elizabeta II. dugo je bila neprijateljski raspoložena prema njihovoj vezi, ali ju je na kraju prihvatila. Moj sin je kod kuće i na suhom sa ženom koju voli', rekla je kraljica Elizabeta II. na svadbenom prijemu u dvorcu Windsor.

  • +16
Proba za krunidbu kralja Charlesa Izvor: Profimedia / Autor: James Whatling / The Mega Agency / Profimedia

Srodne duše

'Njih dvoje su srodne duše. Slične godine, sličan smisao za humor, slični prijatelji... sve ono što on i Diana nisu imali zajedničko', rekao je kraljevski biograf Richard Fitzwilliams za agenciju AFP. Dodao je da Camilla ima snažan osjećaj dužnosti i svoju ulogu smatra podrškom kralju.

A s obzirom na to kakve je sve javne napade izdržala, sigurno je čvrsta, primijetio je Fitzwilliams. Moja majka ima čvrste stavove o mnogim stvarima, ali ih ne govori', rekao je Camillin sin.

  • +20
Pripreme za krunidbu kralja Charlesa Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Kraljica Camilla

Sedam mjeseci prije nego što je umrla, kraljica Elizabeta II. rekla je da je njezina 'iskrena želja da Camilla bude poznata kao kraljica supruga'.

U pozivnicama za krunidbu se po prvi put spominje 'Kraljica Camilla'.

Unatoč njezinoj predanosti, stotinama javnih angažmana godišnje i brojnim dobrotvornim pokroviteljstvima, Camillin rejting i dalje je raznolik. U ispitivanju javnog mnijenja YouGov prošlog mjeseca utvrđena je 48-postotna podrška novoj kraljici.

Druga anketa je pokazala, pak, da samo 14 posto Britanaca želi 'kraljicu Camillu'.