VELIKA CEREMONIJA

Događaj desetljeća: Detaljan program krunidbe kralja Charlesa III. i kraljice Camille

06.05.2023 u 07:30

Bionic
Reading

Danas se održava događaj koji je čitav svijet dugo očekivao i o kojem će se sigurno još dugo pričati. Povijesni trenutak krunidbe novog kraljevskog para: kralja Charlesa III. i kraljice Camille!

Danas je dan koji Charles iščekivao čitav svoj život - dan kada će konačno sjesti na tron, a na njegovu glavu bit će stavljena kruna. Tijekom ceremonije, kralj će biti okrunjen zajedno s Camillom, kraljicom suprugom. Velika svečanost održava se u Westminsterskoj palači, a čitava monarhija pratit će značajan povijesni trenutak!

Republiku Hrvatsku na svečanom događaju ipak neće predstavljati Zoran Milanović, već ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Kada i gdje se održava krunidba kralja Charlesa?

Službena ceremonija krunidbe tradicionalno će se održati u Westminsterskoj opatiji u Londonu, a anglikanski obred predvodit će nadbiskup Canterburyja. Kralj Charles i supruga Camilla ondje će doći iz Buckinghamske palače, a ceremonija bi trebala započeti u 11 sati.

Kada će biti državni praznik?

U ponedjeljak, 8. svibnja, diljem Ujedinjenog Kraljevstva održat će se dodatni državni praznik koji će biti ispunjen različitim aktivnostima.

Već u nedjelju 7. svibnja održat će se Veliki ručak diljem monarhije koji će potaknuti građane da s veseljem izađu na ulice. Ovaj se ručak održava svake godine s ciljem poticanja duha zajedništva i smanjivanja osjećaja usamljenosti, a kuma događaja je već dugi niz godina sama kraljica Camilla.

Osim toga, u dvorcu Windsor u nedjelju 7. svibnja održava se koncert na kojem će nastupiti Katy Perry, Take That i Lionel Richie.

Pubovi, klubovi i barovi diljem Engleske i Walesa moći će ostati otvoreni dodatna dva sata u petak i subotu tijekom krunidbenog vikenda .

  • +20
Pripreme za krunidbu kralja Charlesa Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Kako izgleda dolazak do Westminsterske palače?

Krunidba kralja Charlesa III. izgledat će nešto drugačije od one koju je imala njegova majka. Iako su krunidbe ostale uglavnom iste više od 1000 godina te je britanska ceremonija jedini preostali događaj te vrste u Europi, i ova će se održati u nešto suzdržanijoj varijanti.

Očekuje se da će krunidbena procesija biti skromnija. Povorka kraljice Elizabete imala je 16.000 sudionika i trebalo joj je 45 minuta da prođe bilo koju stacionarnu točku na ruti od 7 km, a Camilla i Charles će putovati u Westminstersku opatiju u relativno modernoj konjskoj zaprezi koja ima električne prozore i klima uređaj. Vozit će se u Diamond Jubilee State Coachu, koji je prvi put korišten 2014., prije nego što se vrate u Gold State Coachu koji se koristio na svakoj krunidbi od 1830-ih.

Sudjelovat će više od 6000 pripadnika oružanih snaga, čineći to najvećom vojnom ceremonijalnom operacijom u posljednjih 70 godina.

Kako izgleda sama krunidba?

Očekuje se da će Charles i Camilla pred Westminstersku palaču stići nešto prije 11 sati, a ceremonija je najavljena u točno 11 sati, odnosno u 12 sati po našoj vremenskoj zoni.

Ceremonija je podijeljena u nekoliko dijelova:

Priznanje: Dok stoji pokraj 700 godina stare krunidbene stolice, monarha okupljenima u opatiji predstavlja nadbiskup Canterburyja. Zatim okupljeni uzvikuju: 'Bože, čuvaj kralja!', nakon čega će se dvoranom zaoriti zvuk truba.

Zakletva: Kralj se zaklinje da će poštovati zakon i Crkvu Engleske

Pomazanje: Kraljevo svečano ruho se skida i on sjeda u krunidbenu stolicu. Zlatna tkanina se drži preko stolca kako bi sakrila kralja od pogleda. Nadbiskup od Canterburyja maže kraljeve ruke, grudi i glavu svetim uljem napravljenim po tajnom receptu, ali za koje se zna da sadrže ambergris, narančine cvjetove, ruže, jasmin i cimet. Ulje stvoreno za Charlesa neće sadržavati sastojke životinjskog podrijetla

Investitura: Vladaru su predstavljeni predmeti uključujući Kraljevsku kuglu (koja predstavlja vjerski i moralni autoritet), žezlo (koje predstavlja moć) i Vladarev štap (zlatni štap s bijelim emajliranim golubom na vrhu, simbolom pravde i milosrđa). Na kraju, nadbiskup stavlja krunu svetog Edvarda na kraljevu glavu.

Ustoličenje i počast: Kralj napušta krunidbenu stolicu i prelazi na prijestolje. Vršnjaci kleče pred monarhom kako bi odali počast

Koju će krunu nositi kralj Charles?

'Kruna svetog Edvarda uklonjena je iz Londonskog tornja da bi se modificirala za krunidbu kralja Charlesa', objavili su iz Buckinghamske palače proteklog prosinca.

Smatra se da se inačice krune sv. Edvarda koriste za krunidbu britanskih i engleskih monarha od 13. stoljeća. Trenutna je kruna bila izrađena za Charlesa II 1661. godine kao zamjena za srednjovjekovnu krunu rastaljenu 1649. godine.

Osim nje, tijekom ceremonije kralj će nositi Carsku državnu krunu.

SVE MORA BITI SAVRŠENO

Počele posljednje probe za krunidbu, a na njima su i unuci Charlotte, George i Louis

Pogledaj galeriju

Gdje gledati prijenos krunidbe?

Važan povijesni trenutak bit će emitiran i na hrvatskim televizijama.

Na HRT4 prijenos počinje u 10:30, na Novoj TV već u 9 sati ujutro, a RTL priprema specijal emisiju u 16 sati.