bogata koncertna jesen

Vodimo vas na Večer s Leonardom Cohenom u Petom Kupeu

18.09.2023 u 15:23

Bionic
Reading

Uz party događanja, klub u Trnjanskoj nastavlja i s vrhunskim koncertima • Ovog tjedna Sandra Halužan izvodi jazz i blues obrade zagorskih pjesama, Maja Posavec i Ivan Kapec interpretiraju glazbu L. Cohena, a bend nemanja predstavlja novi album

Sandra Halužan Kvartet, 19. 9.

Sandra Halužan mlada je hrvatska jazz glazbenica koja u Peti Kupe donosi svoje viđenje stare zagorske glazbe. Godine 2020. okuplja eminentne hrvatske glazbenike u kvartet u kojem nastupa u ulozi pjevačice, saksofonistice, klarinetistice te autorice pjesama i aranžmana. Uz Sandru, kvartet čine Joe Kaplowitz na klavijaturama, Bojan Skočilić na kontrabasu te Antun Profeta na bubnjevima.

Sandra Halužan kvartet - VU PLAVEM ( Live - Spomen dom, Kumrovec - 23.4.2022.) Izvor: Društvene mreže

Premda izvode i jazz standarde te repertoar posvećen glazbi velike Nine Simone, njihov najnoviji projekt ujedno je i vrhunac njihovog rada. Riječ je o jazz i blues obradama autohtonih zagorskih skladbi koje su zabilježili na albumu Vu Plavem. Bogatim mezzosopranom Sandra na materinjem kajkavskom pjeva o mukama težaka, iskustvu rata, odlasku i vraćanju svojim korijenima i precima te ljubavi koja nadilazi mjesto i vrijeme.

Stare skladbe u novom se ruhu melodijskim linijama, ritmovima i zvukovima povezuju sa Sandrinom autorskom skladbom, u kojoj ona zaokružuje ovo glazbeno putovanje poniranjem do svoje biti. Slobodom izraza glazbenika i njihovom vještom međuigrom postiže se jedinstvena izvedba prožeta jazz, blues i folklornim elementima, no prije svega istinskom emocijom.

event: www.facebook.com/events/1003889544278204

Večer s Leonardom Cohenom / Maja Posavec i Ivan Kapec, 20. 9.

Bezvremenske hitove Leonarda Cohena donose pjevačica Maja Posavec i gitarist Ivan Kapec uz pomoć benda kojeg čine Jurica Štelma, Borko Rupena i Mario Bočić. Večer s Cohenom više je interpretacija nego uobičajeni koncert, u velikoj mjeri inspirirana albumom 'Famous Blue Raincoat' Jennifer Warnes koja je 1987. na svoj specifičan način obradila Cohenove pjesme, a 70-ih i 80-ih mu je bila back vokal na koncertima. Posebnu notu daju Majini recitali Cohenovih pjesama na hrvatskom.

Hallelujah - Maja Posavec & Ivan Kapec Izvor: Društvene mreže

'Jedno ljeto čitala sam njegovu biografiju i to je bio trenutak u kojem sam se odvažila pitati Ivana Kapeca bi li svirao Cohena sa mnom. Cohen, osim što je izvanredan pjesnik i autor, bio je i veliki radnik te ništa što je napisao nije slučajno. On odaje dojam da mu je bilo lako, no iza toga je analitičan um koji promišlja i precizno odabire detalje. Uživam u tim detaljima', kaže Maja Posavec.

event: https://www.facebook.com/events/235477629442015

nemanja, 21. 9.

Nakon što su novim albumom 'Voodoo Beat' zatvorili svoju 'Ezoteričnu trilogiju', pulsko-zagrebački global beat bend nemanja će nakon dvije godine napokon izaći pred zagrebačku publiku i predstaviti svoj novi album, ali i cijelu trilogiju.

nemanja je projekt iza kojeg stoji autor i glazbenik Luka Šipetić koji se široj javnosti prvi puta predstavio svojim debi albumom Tarot Funk iz 2019. Spoj plesnog istočnjačkog i anatolijskog funka okupan mističnim simbolima tarota zaintrigirao je publiku, ali i kritiku. Ubrzo je lansiran bend koji je zaokupio pozornost regionalne scene, dok je album poharao regionalne, ali i europske glazbene ljestvice te tako potvrdio da nemanjin specifični glazbeni stil ne poznaje granice.

nemanja - Voodoo Beat (FULL ALBUM, 2023) Izvor: Društvene mreže

'Koncept Voodoo Beat nastavlja se na prethodne albume. Nakon što je Tarot Funk kroz tarot karte i orijentalne melodije slušateljima opisao nemanjinu smrt, a Cosmic Disco nemanjino putovanje kroz bardo vodeći se Tibetanskom knjigom smrti, Voodoo Beat donosi zaključak Ezoterične trilogije u kojem se nemanja pokušava vratiti iz zemlje mrtvih uz pomoć vudu moći - ljubavi!' otkriva autor albuma Luka Šipetić.

Svoje egzotične i plesne zvukove Luka će podijeliti uz pomoć benda kojeg čine i Matej Perić, Karlo Lugarić, Laura Matijašević i Ana Kovačić - uz ponekog gosta iznenađenja. Program će biti upotpunjen nastupima DJ-a prije koncerta na terasi, kao i poslije koncerta u unutarnjem dijelu kluba.

event: www.facebook.com/events/1303832130247107

Čitateljima tportala darujemo 2x2 ulaznice za Večer s Leonardom Cohenom (20.09.2023., Peti kupe, Zagreb), a dobitnici su Tanja Vicković i Martina Kušar.