POKAZALA STAV

Vitomira Lončar podržava online nastavu ako se situacija s koronavirusom pogorša: 'Svako odgađanje smatram dugoročno štetnim'

06.03.2020 u 12:33

Bionic
Reading

Nakon što je ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak najavila je alternativne načine obrazovanja u slučaju da se situacija s koronavirusom pogorša na društvenim mrežama nastale su brojne rasprave. Znanstvenica, glumica i suosnivačica kazališta Mala scena, Vitomira Lončar, napisala je što ona misli na tu temu

'Čitam jutros primjedbe na prijedlog da se, u slučaju da se situacija s virusom zakomplicira, krene s online nastavom. Više je negativnih nego pozitivnih komentara. Postavlja se unaprijed bezbroj prepreka i objašnjenja zašto je kod nas nemoguće uvesti online nastavu, a ako se i (ne daj Bože) uvede, srušit će se kvaliteta. Sasvim mi je neshvatljiv ovakav (pretežito) negativan stav prema online učenju', počela je svoju objavu Vitomira Lončar. Dodala je kako je i sama završila E-learning akademiju (tutoring i course design) i tamo upoznala mnogo učitelja i nastavnika iz cijele Hrvatske.

'Kina, koja ima 1,4 milijardu ljudi, od 24.2 postala je velika online učionica. Problemi se rješavaju u hodu. Održana su nam dva online treninga i uputilo nas se kako raditi u programu koji smo dobili. I krenuli smo! Sa svih strana svijeta spajamo se u virtualne učionice koje se mogu otvoriti i na mobitelu. I radimo. Ja imam nastavu u 3 ujutro, Suzana Nikolić je bolje sreće, počinje u 5 ujutro, ali predajemo, učimo usput, a podučavamo i svoje učenike. Ponekad više oni nas podučavaju kako raditi u programu nego što mi njih učimo. Nemoguće je, naravno, imati 100 % učinka u takvim situacijama. Ali krenuti se mora. Korona virus zasigurno će donijeti promjenu paradigme u načinima učenja u cijelome svijetu. Uskočiti odmah u ovaj vlak smatram važnom odlukom i svako odgađanje - dugoročno štetnim', poručila je znanstvenica, glumica i suosnivačica kazališta Mala scena. Na kraju posta je napisala da umjesto lamentiranja kako je i zašto nemoguće, predlaže svima u obrazovanju da otvore neki od programa u kojima se može komunicirati i krenu učiti kako se koristi.

Podjećamo, zbog korona virusa ona i suprug Ivica Šimić dobili su iznenada priliku da neko vrijeme provedu u Hrvatskoj uz obitelj, a boravak u Zagrebu iskoristili su i za povratak na daske svog kazališta Mala scena i odigrali su opet predstavu 'Kraljevna na zrnu graška'. Zadnje tri godine žive u Kini, gdje je Ivica Šimić dobio posao u kineskom Xi'anu dok Vitomira radi kao profesorica na Sveučilištu Eurasia.

Preventivne mjere za zaštitu od koronavirusa