Humphrey Bogart i lauren bacall

Veza koju nitko nije odobravao prerasla je u najveću holivudsku ljubavnu priču svih vremena

27.11.2017 u 06:39

Bionic
Reading

Činjenica da je od nje stariji 25 godina, kao i da je iza sebe imao već tri braka, nikako nije legla njezinoj majci. No ljubav je bila toliko jaka da ih nitko nije mogao spriječiti u naumu da se vjenčaju. Nakon godinu dana tajne veze Humphrey Bogart i Lauren Bacall izmijenili su bračne zavjete. Nažalost, u braku su proveli tek 12 godina kada je on preminuo

'Nikada nisam vjerovao da ću ikada više nekoga toliko voljeti... Toliko se stvari dogodilo u mom životu da sam se jednostavno više bojao voljeti... Draga moja, u strahu sam da ću te izgubiti, no ako se i to dogodi, nikada te neću prestati voljeti. Ti si moja posljednja ljubav i ostatak života provest ću ljubeći te i bit ću tu za tebe kada god ti to zatreba.' Dio je to iz ljubavnog pisma koji je za života napisao slavni Humphrey Bogart svojoj četvrtoj supruzi - glumici Lauren Bacall.

  • +33
Humphrey Bogart i Lauren Bacall Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Njihova ljubavna priča obilježila je zlatno doba Hollywooda, osobito jer se, zbog velike razlike u godinama, nitko nije ni nadao da će se njih dvoje zaljubiti.

'Prvi put kada sam ugledala Humphreyja Bogarta - muškarca koji će postati svjetlo mog života - nisam bila previše impresionirana. Za razliku od moje prijateljice Rosalie. Bila je subota navečer 1942. godine i Rosalie je mislila da je Bogart seksi. Ja sam mislila da je luda. Kada smo se susreli, nije bilo nikakvih munja i gromova oko nas, samo uljudno 'kako ste'. Imala sam tek 19 godina, a tinta na mom prvom ugovoru bila je još uvijek mokra', prisjetila se u svojim memoarima Lauren Bacall.

Dobivši priliku da glumi u svom prvom filmu 'Imati i nemati', Lauren je imala strašnu tremu, a upravo joj je 25 godina stariji i oženjeni kolega pomogao da je se oslobodi i savršeno odigra svoju ulogu.

'Tog dana shvatila sam koliko je fantastičan. Radio je sve što je u njegovoj moći da mi olakša i da me opusti. Čak me nije ni zavodio.' Tri tjedna od početka snimanja, dok je bila u garderobi, Bogart je ušetao i počeo se šaliti. A onda ju je, u jednom trenutku, strastveno poljubio. Ona mu je uzvratila poljubac, pa ju je zatražio broj telefona. Ispisala ga je na kutiji šibica, a on ju je istu večer nazvao, iako je tada još uvijek bio u braku s trećom suprugom - teškom alkoholičarkom Mayom Methot, koja je imala tešku narav te se često znala s Bogartom i potući ili ga pogoditi bilo čime što joj se našlo nadohvat ruke.

Humphrey Bogart i Lauren Bacall u 'Imati i nemati' Autor: Youtube

Par se dugo trudio sakriti od svih istinu o svom odnosu, a kako se snimanje filma približavalo kraju, oboje su postali nervozni, osobito nakon što je režiser Howard Hawks sve doznao. Uletio je u njezin stan i rekao joj: 'Neću podržavati ovo. Ti Bogartu ne značiš ništa. Kada završi snimanje, zaboravit će na tebe. Oženjen je onom alkoholičarkom već dugo i neće ju ostaviti.'

Tu noć provela je budna plačući, a kada je ujutro stigla na set, Bogartu je bilo jasno da je režiser razgovarao s njom. 'Pomilovao me je po kosi i licu i rekao - ne može prihvatiti da nisi odabrala njega i ljubomoran je.'

Humphrey Bogart i Lauren Bacall u 'Autobahnu' Autor: Youtube

Sa završetkom snimanja i oni su se razišli, no to nije dugo potrajalo. Oboje su bili očajni, a tjedan dana poslije Lauren je dobila i prvo njegovo pismo. 'Osjećao se loše kao i ja. Rekao je da je, kada smo se razišli, umro i dio njegova srca. Počeli smo sve ponovno.'

Unatoč velikoj ljubavi, suprugu Mayo nije mogao napustiti, osobito zbog njezine ovisnosti o alkoholu. Bogart je strahovao od toga što bi ona, ukoliko je ostavi, mogla napraviti sama sebi, ali i Lauren. Da je s razlogom strahovao, govore i informacije kako ga je jednom probola nožem u rame, dok je drugi put na večernjoj zabavi izvadila pištolj i prijetila da će ga ubiti.

Ipak, kada su krenuli snimati novi zajednički film, 'Duboki san', Bogart je napokon skupio hrabrost i ostavio suprugu, a godinu dana od početka njihove tajne veze, 21. svibnja 1945., na intimnoj ceremoniji u Ohiju 45-godišnji glumac oženio se 20-godišnjom Lauren Bacall.

Humphrey Bogart i Lauren Bacall u filmu 'Duboki san' Autor: Youtube

U svojim memoarima prisjetila se i tog dana: 'Pogledala sam u Bogieja i vidjela kako mu se niz lice kotrljaju suze, no 'uzimam' je izrekao čvrsto i glasno. Kada nas je matičar proglasio mužem i ženom, okrenuli smo se jedno prema drugom, nagnuo se da me poljubi, a ja sam sramežljivo okrenula mu obraz. Rekao mi je hello, baby, a ja sam ga čvrsto zagrlila.'

Bacall & Bogart 🌟 {#laurenbacall #humphreybogart}

Objavu dijeli Courtney Singh (@oldhollywoodlover)

Njihovu vezu nikako nije odobravala njezina majka, no čini se kako je Lauren to bilo potrebno, osobito zato što nikada nije imala očinsku figuru u životu jer ih je njezin otac napustio kada je imala samo šest godina. 'Bogie mi je bio, na neki način, poput oca. Pokazao mi je put. Sve sam poznavala jer sam bila u braku s Bogiejem, a 25 godina razlike bilo je nešto najbolje u mom životu.'

Ta razlika u godinama očitavala se u mnogočemu. Primjerice idealan vikend za Bogarta bilo je jedrenje na voljenom brodu, koji je nazvao Santana, čega se Lauren grozila jer je patila od morske bolesti. S druge strane ona je uživala, kao i svaka mlada žena, u noćnim izlascima, voljela je biti viđena, a njemu je to odavno dosadilo.

#laurenbacall #humphreybogart #breakfast #coffee #tea #fotokabemayor

Objavu dijeli Kabemayor (@kabemayor)

Nakon vjenčanja kupili su vilu na Holmby Hillsu, u kojoj je ona bila zadužena za kuhanje, vrtlarenje, ali i zabavljanje njihovih poznatih prijatelja. Ipak, nešto je nedostajalo, barem kada se pitalo glumicu. Ona je, za razliku od svog supruga, silno željela djecu. Tri godine uzaludno su se trudili kada joj je doktor rekao neka otpusti kočnice i prestane se opterećivati trudnoćom.

'Onog dana kada sam mu rekla da sam trudna imali smo najveću svađu ikada. Nije mi ni palo na pamet da on, u 48. godini života, nije spreman za ulogu oca. Nije prestajao vikati da me nije oženio da bi me sada izgubio zbog djeteta. Idućeg dana napisao mi je dugo pismo. Jako se bojao da će biti loš otac, no znao je koliko jako želim postati majka. Ipak, obećao je da će se svim silama truditi da mu 'sjedne' to da će ga netko zvati tata.'

The Big Sleep #thebigsleep #humphreybogart #laurenbacall #filmnoir

Objavu dijeli AllAboutClassicMovies (@allaboutclassicmovies)

Sina je rodila 6. siječnja 1949. i nazvali su ga Steve, po liku koji je Bogart glumio u filmu 'Imati i nemati', dok su kćer nazvali Leslie, po njegovom mentoru Leslieju Howardu. Kada su djeca malo odrasla, Bogart i Bacall su poželjeli snimiti još jedan film zajedno. Bila je riječ o adaptaciji knjige i ljubavna priča ih je oborila s nogu.

No taj film nisu snimili. Bogart se dugo borio s kašljem kada ga je stara prijateljica i kolegica Greer Garson natjerala da otiđe na pregled. Ispostavilo se da i nije riječ o bezazlenom kašlju, već o ranom stadiju raka jednjaka. Iako su ih liječnici tješili kako su stigli na vrijeme, ono što im nisu rekli je da je on na najgorem mogućem mjestu - blizu limfnih čvorova.

Operacija je trajala devet i pol sati, a neizvjesnost dok se nije probudio još dva dana. Sve to vrijeme Lauren Bacall provela je uz njegovu postelju, ispijajući hektolitre kave, pušeći cigarete i čekajući da se probudi.

Oporavak je bio težak, zbog kemoterapije je izgubio 14 kilograma i bio je neviđeno slab. Kada je stigao kući, ona ga je s djecom dočekala na vrhu stepeništa. On je, s teškom mukom, gledajući je izgovorio: 'Ovo je jedino važno i bitno - zbog ovog vrijedi vjerovati u brak.'

Nakon kratkog perioda stanice tumora su se vratile, a jedinu nadu polagali su u liječenje dušičnim plikavcem. No od toga mu se stanje itekako pogoršalo, a on je postao toliko slab da više nije mogao ni hodati. Iako više nije mogao jesti, svakog dana obavezno je ispijao martini.

U siječnju 1957. godine, nakon najgore noći ikada, Lauren je odvela djecu u školu. 'Poljubila sam ga, kao i uvijek, i rekla mu da se brzo vraćam. Kada sam došla nakon sat vremena, već je pao u komu. Dovela sam djecu, objasnila im sve iako su bili premali i sjeli smo pored njega. Oko pet ujutro probudila me medicinska sestra i rekla: 'Gospođo Bogart, gotovo je.'

Na sprovodu je režiser John Houston držao posljednji govor te je rekao: 'Bogie je imao sreće u ljubavi, ali i kocki. Od života je dobio sve što je tražio, a i više. Nemamo razloga osjećati tugu zbog njega, jedino zbog samih sebe, jer smo ga izgubili.'

Lauren Bacall postala je udovica u 32. godini, a i prije negoli je Bogart umro, ona se sve više družila s njegovim prijateljem Frankom Sinatrom. Godinu nakon suprugove smrti Sinatra ju je čak zaprosio, a zaruke su prekinute nakon što je o njima progovorila za medije, što on nikako nije htio. Glumica se još jednom udala, za glumca Jasona Robardsa, a brak je potrajao osam godina i u njemu su dobili sina Sama.

Umrla je u 89. godini života, 2014., te je pokopana na groblju Forest Lawn Memorial Park u Glendaleu, istom onom na kojem je 1957. pokopan i Humphrey Bogart.