pitanje titule

Uspkros očekivanjima: Hoće li princ Charles ovim potezom ugasiti sve želje i nade mlađeg brata?

13.07.2021 u 21:49

Bionic
Reading

Kada postane kralj princ Charles titulu svog pokojnog oca, princa Philipa, moći će proslijediti dalje, no, možda će ipak ignorirati svog brata Edwarda, za kojeg se očekivalo da će naslijediti tu titulu

Navodno princ Charles promišlja hoće li kraljevsku titulu svog pokojnog oca, princa Philipa, prenijeti na svog brata, princa Edwarda. Naime, Charles je titulu vojvode od Edinburgha naslijedio od svoga oca, princa Philipa, koji je preminuo u travnju ove godine. Jednom kad Charles postane kralj, njegova titula će se sjediniti s Krunom te će novi monarh moći odlučiti hoće li titulu vojvode pokloniti svom bratu ili nekom drugom članu obitelji - ili će je ipak neko vrijeme zadržati u mirovanju.

Do nedavno se smatralo kako će titulu automatski naslijediti Edward. U vrijeme njegovog vjenčanja sa Sophie Rhys-Jones 1999. godine u izjavi iz Buckinghamske palače navodi se kako će par biti imenovan kao grof i grofica od Wessexa. Također je u toj izjavi navedeno kako 'kraljica, vojvoda od Edinburgha i princ od Walesa su složni su tome da princ Edward dobije titulu vojvode od Edinburgha u dogledno vrijeme.'

  • +4
Kraljica Elizabeta na Royal Ascotu Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Potencijalnu promjenu plana prvi je donio The Sunday Times koji je citirao Charlesova prijatelja navodeći: 'Na Charlesu je odluka što će dalje biti sa titulom. Tu odluku ne donosi Edward.' Drugi izvor je pak naveo kako, što se tiče princa Charlesa, njegov brat neće postati vojvodom od Edinburgha.

Glasnogovornik princ Charlesa za magazin People je izjavio: 'Sve te priče su nagađanja i finalna odluka nije donesena. Bilo bi vrlo neprimjereno, a ujedno bi predstavljalo čin nepoštivanja kraljice, sada komentirati pitanje nasljeđivanja titule, pa ćemo održavati našu dugogodišnju politiku i nećemo to komentirati.' Te navode također je odbila komentirati i Buckinghamska palača.

  • +12
Kate Middleton i princ William Izvor: Profimedia / Autor: Adam Davy / PA Images / Profimedia

Edward i njegova supruga Sophie vrlo su bliski s kraljicom Elizabetom, a princ Edward je i tajnik zaklade princa Philipa. Također su nakon smrti princa Philipa te Harryjevog i Meghaninog odlaska iz kraljevstva postali istaknutiji članovi kraljevske obitelji.