DORA 2020. PRED VRATIMA

Uoči domaćeg izbora za pjesmu Eurovizije, prisjetili smo se dosadašnjih nastupa naših predstavnika, ali i njihovih rezultata

29.02.2020 u 08:58

Bionic
Reading

U subotu navečer doznat ćemo tko će nas ove godine predstavljati na najdugovječnijem internacionalnom glazbenom natjecanju. Odlučili smo napraviti pregled svih koji su nastupili na Eurosongu, prisjetiti se njihovih plasmana i nastupa izvođača na koje su mnogi zaboravili

Znate li koja je prva pjesma predstavila našu državu na Eurosongu i koje godine? Znate li koje pjesme bile najbolje, a koje najgore plasirane? Večerašnje održavanje Dore izvrsna je prigoda da se prisjetimo svih hrvatskih izvođača na tom glazbenom spektaklu.

Na Eurosongu se natječemo od 1993. Tada smo nastupili s pjesmom 'Don't Ever Cry' grupe Put. Iako su očekivanja bila velika, osvojili smo tek 15. mjesto. Te su se godine pobjede pokušali domoći Sandi i Alka Vuica, Nina Badrić te još 13 sudionika od kojih je jedan bio diskvalificiran. Show su vodili Sanja Doležal Frano Lasić i Ljudevit Grgurić-Grga.

Izvor: Društvene mreže

Naredne godine rezultat je bio nešto slabiji, kada nas je predstavljao Toni Cetinski sa singlom 'Nek' ti bude ljubav sva' te je osvojio 16. mjesto. 'Osvijetlili smo obraz' 1995.. Hrvatska je prvi puta došla u deset najboljih 1995. godine, kada su Magazin i Lidija Horvat-Dunjko osvojili šesto mjesto. To je bio šesti najbolji od sedam najboljih rezultata u sedam godina.

Četvrto mjesto Hrvatskoj je 1996. osigurala Maja Blagdan s pjesmom 'Sveta ljubav', a najgori rezultat do tada ostvarila je grupa E.N.I. koja je 1997. s izvodeći skladbu 'Probudi me' stigla na 17. mjesto.

Izvor: Društvene mreže

Danijela Martinović je 1998. ponovno nastupila na Eurosongu u Birminghamu pjesmom 'Neka mi ne svane' autora Petra Graše. Odlična 'balkanska balada', kako su je opisivali strani komentatori, osvojila je simpatije gledatelja i respektabilno peto mjesto, što je pjevačici dalo vjetar u leđa na kojem je poletjela u samostalnu karijeru.

Mnogi će se složiti kako je najbolji nastup bio onaj Doris Dragović 1999. s 'Marijom Magdalenom'. Plesni ritam nastao iz radionice hitmejkera Tončija Huljića i njegove supruge Vjekoslave, Doris je odveo do neočekivano visokog četvrtog mjesta. Iduće godine predstavljao nas je Goran Karan te sa singlom 'Ostani' završio na devetom mjestu.

Izvor: Društvene mreže

Vanna je predstavljala Hrvatsku 2001. s pjesmom 'Strune ljubavi' (Strings of My Heart) te osvojila deseto mjesto, a dogodine je Vesna Pisarović pala na 11. mjesto s pjesmom 'Sasvim sigurna' (Everything I Want).

Izvor: Društvene mreže

Claudija Beni je 2003. završila na 15. mjestu sa singlom 'Više nisam tvoja', no internetskim glasovanjem smjestila se među prvih pet. Bila je najmlađa pobjednica Dore, a njezin nastup ostao je zapamćen po koreografiji 's čučnjevima'.

'Uspoređivali su me s Tajči koja je imala narančastu haljinicu. To je bilo ostvarenje mojih snova i vjerojatno da sam sad pobijedila na Dori, bila bih više svjesna tog događaja i svega, a onako s tih 16 godina nisam znala što mi se dogodilo', izjavila je Claudia Beni.

Izvor: Društvene mreže

Naredne, 2004. godine Lijepu našu je predstavljao Ivan Mikulić pjevajući 'Daješ mi krila' (You Are The Only One) kada je dijelio 12 mjesto s Maltom. Pjevač je kasnije izjavio kaže da žali što na europskom natjecanju pjesmu nije otpjevao na hrvatskom jeziku te se osvrnuo na svoj ne baš dobar engleski izgovor. Mikulić je 2004. godine na Dori dobio rekordnih 300 tisuća poziva, što je za današnje prilike nemoguće.

Izvor: Društvene mreže

Godine 2005. ponovno smo se okrenuli tekstovima na materinjem jeziku. U Kijevu je Hrvatsku predstavljao Boris Novković s pjesmom 'Vukovi umiru sami' s kojom se plasirao na 11. mjesto, a godinu nakon s pjesmom 'Moja štikla' nastupila je Severina i osvojila 12. mjesto. Splićanka je imala atraktivan nastup, tijekom kojeg je skinula crvenu haljinu.

Izvor: Društvene mreže

A onda je sve krenulo nizbrdo. Godinu nakon Severine Hrvatsku su 2007. godine predstavljali Dado Topić ft. Dragonfly Dado Topić s pjesmom 'Vjerujem u ljubav', no nisu se ni plasirali u finale. Naredne četiri godine Hrvatska se na Eurosongu nije proslavila. Sljedeće godine smo se plasirali u finale, no osvojili smo tek 21. mjesto, kada su Kraljevi ulice i 75 Cents pjevali 'Romancu'.

Izvor: Društvene mreže

Igor Cukrov i Andrea Šušnjara s pjesmom 'Lijepa Tena' su 2009. godine Hrvatskoj osigurali 18. mjesto na Eurosongu, a grupa Feminnem je 2010. pjevala 'Lako je sve' i dospjela na 33. mjesto.

Još niže je 'pala', točnije na 34. mjesto došla Daria Kinzer 2011. s pjesmom 'Celebrate'. Odrasla je u Beču u kojem je od 11. godine išla u glazbenu školu te uzimala satove pjevanje. U Austriji je izdala pop album '2 Nice'. Nakon Eurosonga se više nije čulo za nju.

Izvor: Društvene mreže

Nešto bolji rezultat, no nedovoljan za finale, ostvarila je 2012. Nina Badrić s pjesmom 'Nebo', kada se plasirala na 29. mjesto. Klapa s mora je 2013. s 'Mižerjom' osvojila 33. mjesto. Naredne dvije godine pauzirali smo od natjecanja na Eurosongu. Vratili smo se 2016, kada nas je predstavila Nina Kraljić s pjesmom 'Lighthouse' te smo bili među najlošije plasiranima, na 23. mjestu.

Niz loših rezultata iz prethodnih godina. prekinuli smo sa 'My Friend' koju je otpjevao Jacques Houdek 2017. godine koji je dospio na 13. mjesto. Najlošiji rezultat, 38. mjesto, do sada imala je Franka Batelić s pjesmom 'Crazy'.

Izvor: Društvene mreže

Roko Blažević je pjevao 'The Dream' koju su napisali Jacques Houdek, Charlie Mason i Andrea Čubrić, u Tel Avivu prošle godine, no nije se plasirao u finale.

Svi rezultati ipak su daleko od jedine pobjede koju smo ostvarili prije samostalnosti Hrvatske. 1989. Jugoslaviju je predstavljala TV Zagreb sa zadarskom grupom Riva i legendarnom pjesmom 'Rock Me Baby' koji su Eurosong po prvi i jedini put doveli u Zagreb. Godinu poslije u Lisinskom je održan Eurosong, a za Jugoslaviju je pjevala megapopularna Tajči s pjesmom 'Hajde da ludujemo'.

Izvor: Društvene mreže