izvanredna inovatorica

U 93. godini preminula Mary Quant, kraljica mini suknje

13.04.2023 u 15:46

Bionic
Reading

Modni svijet ostao je bez još jedne dame zaslužne za brojne promjene u modi. U 93. godini svijet je napustila Dame Mary Quant koja je svijetu predstavila mini suknje i vruće hlačice, ali i brojne druge modne kreacije

Poznata britanska modna dizajnerica i žena koja je uvelike utjecala na modu danas preminula je u 93. godini života. Dame Mary Quant bila je kraljica mini suknje, odjevnog komada danas toliko popularnog da je gotovo nezamislivo da je nekoć predstavljao tabu.

Njezina je obitelj izvijestila je kako je dizajnerica umrla u vlastitom domu u Surreyju te odali joj počast rekavši kako je bila jedna od međunarodno najpriznatijih modnih dizajnerica 20. stoljeća i izvanredna inovatorica mode.

Dame Mary bila je jedna od najutjecajnijih osoba na modnoj sceni 1960-ih i zaslužna je za to što je modu učinila dostupnom masama svojim elegantnim, aerodinamičnim i živopisnim dizajnom u koji je uvela vrlo kratke suknjice i mnoštvo šarenih boja, a kombinirala ih je beskompromisno često koristeći i danas popularni colour blocking.

'RIP Dame Mary Quant. Voditeljica mode, ali i ženskog poduzetništva - vizionarka koja je bila puno više od sjajne frizure', napisala je bivša urednica Voguea Alexandra Shulman.

Odavanju počasti pridružila su se brojna velika imena mode, ali i bitne ustanove poput Victoria & Albert muzeja koji su u objavi napisali kako je nemoguće procijeniti njezin doprinos modi 60-ih godina, ali i doprinos na ohrabrivanje mladih žena da se bore za vlastite stavove i želje.

Osvrćući se na prvih 20 godina svoje karijere tijekom kojih je 1955. otvorila 'Bazaar', butik na Kings Roadu u Chelseaju, dizajnerica je vrlo skromno komentirala svoje početke: 'Nismo nužno shvaćali da je ono što stvaramo pionirski, jednostavno smo bili previše zauzeti uživanjem u svim prilikama i prihvaćanjem rezultata prije nego što požurimo na sljedeći izazov.'

  • +2
Dame Mary Quant Izvor: Profimedia / Autor: PIERRE VERDY / AFP / Profimedia