30 europskih filmova

Transnacionalni program EU Youth Cinema: Green Deal i ekocentrična splitska umjetnica Nives Čičin-Šain

04.12.2023 u 12:52

Bionic
Reading

Nives Čičin-Šain: 'Nije potrebno biti umjetnik da biste bili kreativni u životu i učinili svijet boljim mjestom'

Multikulturni, transnacionalni program EU Youth Cinema: Green Deal podržava ovogodišnji Europski tjedan za smanjenje otpada atraktivnim 'streaming' programom, koji je također dostupan besplatno svim zainteresiranim osobama putem poveznice www.euyc.green. Osim toga, odabrani filmovi ponuđeni su školama u mnogim europskim kinima – u Hrvatskoj, Austriji, Sjevernoj Makedoniji, Rumunjskoj i Sloveniji, uz razgovore s gostima. Cilj je podići svijest o snažnom utjecaju ambalaže na okoliš, inspirirajući idejama i podrškom za promicanje održivijeg ponašanja vezano na potrošnju.

Proteklog tjedna, učenici iz nekoliko škola u Splitu gledali su dokumentarac 'VAN PROSTORA I VREMENA' (Austrija, 2022.) Nikolausa Geyrhaltera, koji prati tragove našeg smeća diljem planeta i donosi priču o beskrajnu borbi koji pokušavaju na sve moguće načine kontrolirati ogromne količiname otpada. Nakon filma mladi su imali priliku razgovarati sa Nives Čičin-Šain, ekocentričnom hrvatskom umjetnicom koja reciklira materijale poput starih boca, plastičnih žlica, žičane užadi, kartonskog ambalažnog materijala i raznih vrsta otpadnih materijala kako bi proizvela svoju umjetnost – i inspirirala ljude.

Gospođa Čičin-Šain, koja inspiraciju crpi iz promatranja odloženih predmeta, za svoje skulpture koristi otpadne i reciklirane materijale. Prikazujući nekoliko svojih umjetničkih djela, izrađenih tehnikama kaširanja ili korištenjem starih plastičnih boca za vodu i neželjene ambalaže, prezentirala je svoj kreativni proces. Studente je posebno zanimala transformacija smeća u prekrasna umjetnička djela, uzimanje u obzir cijena za materijale koji se često dobivaju besplatno, te izvori inspiracije umjetnice iz nekonvencionalnih mjesta.

U raspravi koju je moderirala Maja Feher, predstavnica Platforme 'Culture Hub Croatia', govorilo se o pozitivnom smjeru pojedinačnih akcija za smanjenje otpada na globalnoj razini. Razgovor je istraživao kako kreativnost može negativne aspekte pretvoriti u pozitivne rezultate. Inspirativna umjetnička i životna filozofija gospođe Čičin-Šain ostavila je učenicima i učiteljima dragocjeno iskustvo, prikazujući dvije strane istog problema i ilustrirajući kako ljudsko postojanje može odgovoriti na izazove i transformirati ih. Tom prigodom umjetnica je izjavila: “Nije potrebno biti umjetnik da biste bili kreativni u svakodnevnom životu i učinili ovaj svijet boljim mjestom. Možete biti kreativni u svakodnevnom životu, u radu, učenju, u načinu na koji odgajate svoju djecu ili brinete o kućnim ljubimcima. Vidim skulpture u onome što netko doživljava kao smeće, ali postoji toliko puno prostora u kojem se stvari mogu vidjeti drugačije i pridonijeti napretku.

Učinimo Europu zelenijom zajedno!

Cijeli program EU Youth Cinema: Green Deal nudi se besplatno zahvaljujući financiranju koje pruža EU (Program: Razvoj publike i Filmska edukacija) kao i sufinanciranju koje pružaju austrijsko Ministarstvo za zaštitu klime (BMK), Društvo za prikupljanje audiovizualnih materijala (VAM), Vienna Insurance Group i Wiener osiguranje. Svi partneri i pristaše ne samo da izražavaju potporu ciljevima programa EU Youth Cinema: Green Deal, već i dijele njegovu filozofiju. Hartwig Löger, izvršni direktor kompanije Vienna Insurance Group: 'Dugoročno i stoga održivo planiranje osnovni je pristup osiguravajućeg društva. Kako bismo to postigli, potrebno nam je netaknuto gospodarsko i ekološko okruženje. To bi trebalo biti u interesu svih društava jer nitko ne može biti uspješan, ekonomski ili na bilo koji drugi način, ako ti uvjeti nedostaju. Zbog toga nam je još važnije slijediti zeleni plan Europske Unije. Uostalom, riječ je o budućnosti vrijednoj življenja za mlađu generaciju.'

Uz spomenute, Cineplexx International Cinema Group podržava projekt kao ekskluzivni kino partner. Christof Papousek, financijski direktor i partner Cineplexxa: 'Kino kao mjesto gdje se ljudi okupljaju kako bi podijelili emocije, a u slučaju ovog projekta, također znanja i inspiracije, i dalje je najprikladnije za motiviranje i nadahnuće mlade publike i stvaranje osjećaja zajedništva, što će se, nadamo se, na kraju odraziti i u mnogim inicijativama za zaštitu klime.'

O programu EU Youth Cinema: Green Deal

Programom EU Youth Cinema: Green Deal, aktivnim od ožujka 2022. u Hrvatskoj, Austriji, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Rumunjskoj, upravlja austrijska udruga LET'S CEE Film Festival, a provodi se zajedno s lokalnim koordinatorima EPEKA (Slovenija) i Go Green (Sjeverna Makedonija). PR aktivnostima diljem zemalja upravlja agencija Chapter 4. Program se trenutno sastoji od preko 30 europskih filmova koji se prikazuju u kinima i emitiraju putem interneta. Didaktički materijali i međunarodna marketinška kampanja upotpunjuju inovativni koncept. Cjelovita inačica programa dostupna je besplatno svim prijavljenim školskim razredima (registracija: www.youth-cinema.eu) u pet zemalja. Nekoliko filmova može besplatno gledati svatko zainteresiran širom svijeta putem poveznice www.euyc.green.